Συνεχίζεται ο θόρυβος για τις ζημιές της ΔΕΗ

Συνεχίζεται ο θόρυβος για τις ζημιές της ΔΕΗ30.04.2019Παρασκήνιο

Οι ενέργειες της διοίκησης και οι φήμες γύρω από τον ΔΕΔΔΗΕ

Σοβαρές αναταράξεις εντός και εκτός ΔΕΗ προκαλούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, με τη διοίκηση να υποστηρίζει πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα, από το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την αντιπολίτευση να θεωρεί πως χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες. Η διοίκηση της ΔΕΗ

έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες πως εξετάζει την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής που δραστηριοποιείται στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση και τη χαμηλή τάση.

Είναι αλήθεια πως αυτό το ενδεχόμενο δεν περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο της McKinsey, το οποίο προβλέπει πως για τα πάγια διανομής θα υπάρξει «εστίαση στη βελτιστοποίηση των λειτουργικών επιδόσεων και στις επενδύσεις στα πάγια διανομής σε ρυθμιζόμενες και μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες, δεδομένων των σταθερών αποδόσεων που έχουν». Ομως, αρκετοί στοιχηματίζουν πως, επειδή τα μέτρα που προωθεί η διοίκηση της ΔΕΗ δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ (πιθανώς σε κομμάτια!) θα πέσει κάποια στιγμή στο τραπέζι. Οι δυσκολίες της ΔΕΗ συμπαρασύρουν, ούτως ή άλλως, και τη θυγατρική της, με σημαντικές παρενέργειες στον χρόνο υλοποίησης νέων συνδέσεων και μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση του σχεδίου για τους «έξυπνους μετρητές», μέσω του οποίου θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση των κακοπληρωτών.

Συμφωνία

Αν και το 2018 οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν μηδαμινές, προ ημερών ανακοινώθηκε πως η ΔΕΗ συμφώνησε με τη Volterra του ομίλου ΑΒΑΞ για την από κοινού ανάπτυξη αιολικών πάρκων. Ο υψηλός δανεισμός δυσκολεύει, πάντως, τον σχεδιασμό της διοίκησης για επέκταση στον τομέα των ΑΠΕ, από τον οποίο έμεινε εκτός τα τελευταία χρόνια, με τεράστιες επιπτώσεις. Το σχέδιο της McKinsey προβλέπει «αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ κατά 600 MW περίπου έως το 2022, με στόχος για συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική ισχύ της ΔΕΗ σε ποσοστό 20%-25% έως το 2030-2035».

Οσο για το σχέδιο τιτλοποίησης, που συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στη ΔΕΗ υποστηρίζουν πως προχωρά κανονικά και θα προσφέρει σημαντική «ανάσα», παράλληλα με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για εισπράξεις και διακανονισμούς. Στην αγορά ενέργειας, πάντως, δεν αμφισβητούν την ποιότητα του σχεδίου - αμφισβητούν την ικανότητα της ΔΕΗ να «στρίψει» εγκαίρως...

Keywords
Τυχαία Θέματα