Συνέδριο ενότητας με το «βλέμμα» της Ν.Δ. στην κοινωνία

Συνέδριο ενότητας με το «βλέμμα» της Ν.Δ. στην κοινωνία18.12.2017ΝΔ

Μετά τη στήριξη από Καραμανλή και Σαμαρά η ηγεσία της Πειραιώς θέλησε να απαντήσει σε όσους την κατηγορούν ως κόμμα της «ελίτ»

Ρεπορτάζ
Κώστας Παπαχλιμίντζος
Φίλιππος Πανταζής

Με ιδιαίτερη έμφαση στον «λαϊκό» και «κοινωνικό» χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του το διήμερο, 11ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, στο Metropolitan

Expo, στα Σπάτα. Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος στις ομιλίες τους έδωσαν το στίγμα της «κοινωνικής Νέας Δημοκρατίας», επιχειρώντας εμμέσως πλην σαφώς να δώσουν μια απάντηση σε όσους κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι το κόμμα της «ελίτ», εικόνα που καλλιεργούν συστηματικά και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε την άνεση να ξεδιπλώσει την ατζέντα και την πολιτική της, αφού πριν από την έναρξη του συνεδρίου, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με διαδοχικές δηλώσεις τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς έστειλαν το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας.

Οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος ήταν παρόντες και στις δύο ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σάββατο το πρωί και την Κυριακή το μεσημέρι.
Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι κατανοεί και σέβεται την πολυσυζητημένη απόφαση του κ. Μητσοτάκη να την αποκλείσει από μελλοντικό υπουργικό σχήμα με τον ίδιο πρωθυπουργό. Ετσι, με διασφαλισμένη εξαρχής την εικόνα της ενότητας, ο πρόεδρος και τα στελέχη της Ν.Δ. μίλησαν εμφατικά για τη Ν.Δ. ως «το μεγάλο όχι μόνο φιλελεύθερο αλλά και λαϊκό κόμμα της Ελλάδας», που «δεν έχει ταξικό πρόσημο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επίσης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην εξαγγελία του για μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. «ανταπέδωσε» τη στήριξη των προκατόχων του τόσο με ξεχωριστές αναφορές στην ομιλία του όσο και με ένα βίντεο που προβλήθηκε για την ιστορία του κόμματος, με αποσπάσματα από ομιλίες τους, όπως επίσης και από ομιλίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Ευάγγελου Αβέρωφ, του Μιλτιάδη Εβερτ και του Γεωργίου Ράλλη.

Η ψηφοφορία

Εως αργά χθες το βράδυ η Ν.Δ. δεν είχε δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έγινε ανάμεσα στους συνέδρους σε 15 ερωτήματα πολιτικής. Παρουσίασε, ωστόσο, τις απαντήσεις που έδωσαν συνολικά 18.395 συμμετέχοντες στο ερωτηματολόγιο του συνεδρίου.
Οι πολίτες απάντησαν, μεταξύ άλλων, ότι τους ενοχλούν περισσότερο στον δημόσιο διάλογο ο λαϊκισμός και τα ψέματα (60,8%), ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες που τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως τα θέλαμε στην Ελλάδα φέρουν οι βουλευτές (54,4%) και οι συνδικαλιστές (52,7%) και ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα μειώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους συντελεστές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (60,9%).

Δέσμευση Κυριάκου για φόρους, ευημερία

Σε «απόλυτη εκλογική ετοιμότητα» έθεσε τη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος προσδιόρισε ως τους δύο άξονες του κυβερνητικού του σχεδίου την απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας και τη διάχυση της ευημερίας σε ολόκληρη την κοινωνία.

Δεσμεύθηκε μάλιστα κατά τρόπο απόλυτο για μείωση της φορολογίας, «ξεκινώντας με τον φόρο στις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ και συνεχίζοντας με τις εργοδοτικές εισφορές». Υπογράμμισε ότι το 2018 θα είναι η χρονιά «της μεγάλης ανατροπής», όπου θα φύγει «επιτέλους μια ανίκανη, ανέντιμη και ανήθικη κυβέρνηση».

Απευθυνόμενος σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή Ανεξάρτητους Ελληνες στις τελευταίες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τους δώσατε δύο ευκαιρίες. Την αντιμνημονιακή και τη μνημονιακή. Απέτυχαν διπλά. Αναίρεσαν τον λόγο τους διπλά. Σας εξαπάτησαν διπλά. Κρίνετέ τους όπως τους αξίζει. Γυρίστε τους οριστικά την πλάτη».

Και στις δύο ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, το Σάββατο το πρωί και την Κυριακή το μεσημέρι, ήταν έντονη η έμφαση που δόθηκε στον λαϊκό και κοινωνικό χαρακτήρα της Νέας Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που το αντίπαλο «στρατόπεδο» την ταυτοποιεί με τον νεοφιλελευθερισμό.

«Με όλους»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Ν.Δ. «μεγάλη λαϊκή παράταξη», η οποία «μιλάει σε όλους τους Ελληνες, κάθε ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος ή εισοδήματος».
Οπως τόνισε στην καταληκτική ομιλία του, η Νέα Δημοκρατία «δεν έχει ταξικό πρόσημο» και «ενώνει φτωχούς και πλούσιους». Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η έμμεση απαξιωτική αναφορά που έκανε στον Κώστα Σημίτη, επικρίνοντας τη φράση «αυτή είναι η Ελλάδα» που είχε πει στο παρελθόν ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με θερμά λόγια για τους προκατόχους του (Καραμανλής, Σαμαράς και Μεϊμαράκης), δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα της ανανέωσης της Ν.Δ. σε πολιτικό και στελεχιακό επίπεδο και κάνοντας λόγο για «ένα κόμμα που αλλάζει, μαθαίνει από τα λάθη του, πιάνει τον σφυγμό της εποχής». Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι «δεν θα υπάρχει ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές χωρίς έναν τουλάχιστον εκπρόσωπο της νέας γενιάς».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναγνώρισε και τα λάθη που έχει κάνει κατά το παρελθόν το κόμμα του, λέγοντας: «Εχουμε κι εμείς ευθύνες για τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Παθογένειες που, λόγω και της διεθνούς συγκυρίας, έφεραν τη χώρα σε οικονομική, κοινωνική και θεσμική χρεοκοπία».

Τα μηνύματα της Ντόρας, που αποθεώθηκε από τα «γαλάζια» στελέχη

Ενωτική, δίνοντας παράλληλα το δικό της στίγμα, εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στο συνέδριο της Ν.Δ. όπου γνώρισε την... αποθέωση! «Κατανοώ και σέβομαι το σκεπτικό της απόφασης και τον συμβολισμό της» ανέφερε σχολιάζοντας την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να την αποκλείσει από τη μελλοντική κυβέρνησή του. Επειτα υπογράμμισε: «Εχω δώσει μάχες για την πατρίδα και την παράταξη. Εχω τιμηθεί από τον λαό και την παράταξη σε καίριες θέσεις, από την ολυμπιακή Αθήνα μέχρι το Βουκουρέστι το 2008, και αισθάνομαι υπερήφανη γιατί κράτησα ψηλά την ελληνική σημαία. Ποτέ δεν φοβήθηκα να πολεμήσω για τις αξίες και τα πιστεύω μου. Ακόμα και όταν κάποιοι έλεγαν ότι είχα μείνει μόνη μου».

Υπερήφανη

Πρόσθεσε δε εμφανώς συγκινημένη: «Σήμερα αισθάνομαι περήφανη. Είμαι κόρη του μεγαλύτερου Ελληνα κοινοβουλευτικού. Μεγάλωσα με την αντίληψη ότι η ψηλότερη τιμή και διάκριση είναι ο τίτλος του βουλευτή. Δεν σου χρειάζεται κανένα άλλο αξίωμα για να υπερασπιστείς τις ιδέες σου. Θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου για να νικήσει η Ν.Δ. Θα νικήσουμε και θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον καλύτερο Ελληνα πρωθυπουργό».
«Η Ν.Δ.», σημείωσε, «θέλει μια Ελλάδα ενωμένη και όχι διχασμένη, κ. Τσίπρα. Τους επόμενους λίγους μήνες αλλάζουμε εποχή. Οι πολίτες θα επιλέξουν μια νέα διακυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι ένα κακέκτυπο με πόλωση, συκοφαντία και λάσπη».

Keywords
κοινωνια, ντορα μπακογιαννη, νεα δημοκρατια, σαμαρας, metropolitan, expo, ελλαδα, εβερτ, ψηφοφορία, ενφια, νέα, συριζα, εκλογες, χρεοκοπια, αθηνα, τσιπρας, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κωστας καραμανλης, αποτελεσματα, βουλευτες, βιντεο, αβερωφ, βημα, δημοκρατια, ηγεσια, πειραιως, το βημα, ψεματα, αξιζει, αξονες, ατζεντα, βραδυ, γεωργιου, δημοσιο, δηλωσεις, δωσει, διημερο, δοθηκε, εγινε, ειπε, υπαρχει, εποχη, ερωτηματολογιο, ιδεες, ιδιο, εικονα, ομιλια, καμερες, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λογια, λογο, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, μειωση, ντορα, ολυμπιακη, πρωι, σαββατο, σπατα, στιγμα, τιμη, τιτλος, φυσικα, ψηφοφορία, εμφαση, χωρα, κωνσταντινου, κωστας, κυριακου, κυριακη, μεινει, μπροστα, metropolitan, σημαια, expo, θεσεις
Τυχαία Θέματα