Συρία: Επτά χρόνια εφιάλτης

Συρία: Επτά χρόνια εφιάλτης 16.03.2018Ειδήσεις

Πώς από μια διαδήλωση κατά του Ασαντ το 2011 ξέσπασε ο αιματηρός πόλεμος, όπου 400.000 έχουν χάσει τη ζωή τους

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Εκτός από τη μαζική έξοδο χιλιάδων αμάχων από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γούτα, η χθεσινή ημέρα σηματοδοτήθηκε και από τη συμπλήρωση επτά χρόνων από την έναρξη του

ανηλεούς εμφύλιου πολέμου στη Συρία.

Ενός πολέμου που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους -κυρίως αμάχους-, αριθμός που βαίνει διαρκώς αυξούμενος καθώς οι μάχες μαίνονται ακόμα στη χώρα. Ηταν 15 Μαρτίου του 2011 όταν, στο πλαίσιο της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης, ξέσπασε ένα κύμα διαμαρτυρίας στη Συρία, που εδώ και 40 χρόνια κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από την οικογένεια Ασαντ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2000 ο γιος του Χαφέζ Ασαντ, Μπασάρ, διαδέχθηκε τον πατέρα του στην εξουσία.

Το μίσος

Οι διαμαρτυρίες πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε έναν καταστροφικό εμφύλιο, με αποτέλεσμα πολλές διαφορετικές ομάδες με σύνθετες απαιτήσεις να εμπλακούν στον αιματηρό πόλεμο. Οι περισσότερες από τις ομάδες αυτές -και οι χώρες που τις στήριζαν- κατηγορήθηκαν ότι υπέθαλψαν το μίσος μεταξύ των μελών των θρησκευτικών ομάδων της Συρίας και ειδικότερα μεταξύ των σουνιτών μουσουλμάνων -που αποτελούν πλειοψηφία στη χώρα- και των σιιτών αλεβιτών του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι θρησκευτικές διαφορές οδήγησαν και τις δύο πλευρές να διαπράξουν φρικαλεότητες, βοηθώντας παράλληλα στη γιγάντωση τρομοκρατικών ομάδων, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα. Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι της Συρίας, που διεκδικούν το δικαίωμα στην αυτοδιοίκηση, πρόσθεσαν μια επιπλέον διάσταση στη σύγκρουση. Το πολεμικό σκηνικό έδωσε την ευκαιρία σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, αλλά και η Ρωσία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και το Ιράν να εμπλακούν στον αιματηρό πόλεμο.

Απολογισμός

Υστερα από επτά χρόνια, ο καταστροφικός πόλεμος ακόμα δεν έχει τελειώσει. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Εθνη και αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις, που όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώνουν στοιχεία, επιχείρησαν έναν απολογισμό, ο οποίος είναι τραγικός: Περισσότεροι από 400.000 νεκροί ή αγνοούμενοι, 1.500.000 άνθρωποι με μόνιμη αναπηρία, 6.100.000 άνθρωποι εσωτερικοί μετανάστες και άλλοι 5.600.000 πρόσφυγες, ενώ την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι μέσα στο 2018 περισσότεροι από 13.000.000 άνθρωποι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία!

Πυρηνική απειλή από Σαουδική Αραβία

Την ώρα που η αποπομπή Τίλερσον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η αντικατάστασή του από τον Μάικ Πομπέο προκαλούν διεθνείς ανησυχίες για την τύχη της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS πως, αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, η Σαουδική Αραβία «θα κάνει το ίδιο το ταχύτερο δυνατόν»! Ο 32χρονος πρίγκιπας, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, έκανε επίσης έναν παραλληλισμό ανάμεσα στις εδαφικές φιλοδοξίες του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και αυτές του Αδόλφου Χίτλερ!

Keywords
Τυχαία Θέματα