ΣΥΡΙΖΑ: Αλληλομαχαιρώματα 41 μέρες πριν από τις εκλογές!

Γκρίνια και έντονη κριτική στη χθεσινή Κ.Ε., με τα στελέχη να εκφράζουν στις ομιλίες τους δυσφορία για το γεγονός ότι κλήθηκαν να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την πανηγυρική ατμόσφαιρα που θα επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Τα ψηφοδέλτια

του κόμματος εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, ωστόσο η έντονη κριτική που ακούστηκε ανέκοψε τις εορταστικές διαθέσεις και μετρίασε τις προσδοκίες της ηγετικής ομάδας, που ήθελε να αποσταλεί μήνυμα αρραγούς ενότητας εν όψει των κρίσιμων μαχών οι οποίες επίκεινται στην πορεία προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Οσοι άντεξαν να μείνουν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, αφού μετά την ομιλία Τσίπρα οι περισσότεροι αποχώρησαν, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι κλήθηκαν να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις αλλά και επειδή έλαβαν ηλεκτρονικά τις προγραμματικές θέσεις, μόλις τα μεσάνυχτα της προηγούμενης μέρας. «Τι να εγκρίνουμε αφού όλα έχουν αποφασιστεί; Δεν είμαστε χειροκροτητές» ήταν το «ενοχλητικό» επιχείρημα που επαναλήφθηκε στις ομιλίες πολλών στελεχών.

Στο υποτονικό και μεμψίμοιρο κλίμα προστέθηκε, στο τέλος, και η δημόσια δήλωση – καταγγελία της μετριοπαθούς βουλευτού Κιλκίς Ειρήνης Αγαθοπούλου, η οποία ανακοίνωσε με σκληρούς χαρακτηρισμούς ότι αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο του νομού, αδυνατώντας -όπως υπογράμμισε- «να ξεπλύνει την τοπική διαφθορά και διαπλοκή». Η καταγγελία της, όπως κυκλοφόρησε στους διαδρόμους, αφορούσε τον συνυποψήφιό της Παύλο Τονικίδη, επιχειρηματία και πρώην υποψήφιο για τη δημαρχία.

Από τη διαδικασία έγινε φανερό ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε 41 ημέρες πριν από τις καθοριστικές -όπως καθολικά αναγνωρίστηκε- εκλογές παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και κενά σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και των θεσμικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και τη λειτουργία του κράτους. Το θέμα παραπέμφθηκε, μάλλον για να τηρηθούν τα προσχήματα, σε πενταμελή επιτροπή, με τη συμμετοχή των Δημήτρη Τζανακόπουλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Βαγγέλη Καλπαδάκη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Νίκου Παππά και Κώστα Γαβρόγλου. 

Κοινή διαπίστωση στελεχών από την πλευρά της μειοψηφίας που στοιχίζεται στην τάση της «Ομπρέλας» ήταν ότι «ο φράχτης στον Εβρο μάς δυσκολεύει» και στο πλαίσιο αυτό αρκετοί πρότειναν να δημιουργηθούν «ασφαλή και νόμιμα περάσματα». Αρνητικά σχολιάστηκε και η πλήρης κάλυψη που έσπευσε να δώσει η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου στον Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος υποστήριξε στην Ευρωβουλή την τροπολογία για την άρση της κοινοτικής χρηματοδότησης στον φράκτη, κάτι που πολλά στελέχη -και του αμιγώς προεδρικού χώρου- χαρακτήρισαν ευθέως «αστοχία» του ευρωβουλευτή. 

Ακούστηκαν, επίσης, έντονες διαμαρτυρίες για την ιδιοκτησιακή αντίληψη που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τα παλαιότερα στελέχη, τα οποία, όπως ειπώθηκε, υψώνουν εμπόδια στην πλευρά των συμμάχων, φτάνοντας στο σημείο να μην παραδίδουν σε υποψήφιους βουλευτές ούτε καν τους καταλόγους των κομματικών μελών στις εκλογικές περιφέρειές τους. «Επικαλούνται τους νόμους του αστικού κράτους περί απορρήτου για να επιβάλουν αριστερούς αποκλεισμούς» σχολιάστηκε ειρωνικά. Φάνηκε, εξάλλου, εναργώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε κόμμα προεδρικό, με ξεθωριασμένη αριστερή φυσιογνωμία, καθόσον, όπως σημείωσαν κάμποσοι ομιλητές, «το κόμμα έχει μπει για καιρό στο ψυγείο».

Στην ομιλία του νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί όχι μια δεύτερη, αλλά ουσιαστικά μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς Μνημόνια. Προϋπόθεση γι’ αυτό, πρόσθεσε, είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, κάτι που αφορά -όπως σαφώς εννόησε- και το ΠΑΣΟΚ. «Αν έρθει το αποτέλεσμα που ζητάμε, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ποια ηγεσία ποιου δημοκρατικού κόμματος θα είναι αυτή που θα αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση; Που θα αποφασίσει να επωμιστεί το κόστος για τη χώρα και για την ίδια μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων που επιδιώκει η Ν.Δ.;» ρώτησε χαρακτηριστικά.

Η λίστα και με τα πρώτα ονόματα δημάρχων

Τα πρώτα ονόματα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες θα ακολουθήσουν τις βουλευτικές κάλπες, ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Το πρόσωπο «έκπληξη» για τον Δήμο της Αθήνας είναι ο διεθνής καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, παλιότερα και της ΑΕΚ, Νίκος Παππάς, ο οποίος, όπως έγραψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», έχει διακριτή παρουσία σε μέτωπα κοινωνικής αιχμής.

«Ο “μεγάλος περίπατος” της ταλαιπωρίας και της οικογενειοκρατίας κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Μας κούρασε όλους. Η επιθυμία του Ν. Παππά να ηγηθεί μιας προσπάθειας για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση πολιτικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί το τρίποντο της αλλαγής για την Αθήνα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι στην πορεία προς τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ «να είναι σε θέση εμπράκτως να εκφράζει τη στήριξη σε πρόσωπα αλλά και σε συνδυασμούς που μπορούν να εκφράσουν την ευρύτατη δυνατή προοδευτική συμπαράταξη για ψηφοδέλτια νίκης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Αντιπεριφερειάρχης

Οπως ανακοίνωσε στη συνέχεια, στον Δήμο Πειραιά «έχουμε τη χαρά να στηρίξουμε έναν δοκιμασμένο αγωνιστή της Αριστεράς αλλά και της Αυτοδιοίκησης, καθώς ήταν αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και νήσων για πέντε χρόνια: τον σύντροφό μας, τον Γιώργο Γαβρίλη».

Στον Δήμο της Πάτρας θα υποστηριχθεί ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της περιοχής Βασίλης Αϊβαλής σε ένα ευρύ ψηφοδέλτιο συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων.

Στον Δήμο Περιστερίου ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε τη στήριξή του «σ’ έναν -εκ του αποτελέσματος- από τους πιο πετυχημένους αυτοδιοικητικούς», τον σημερινό δήμαρχο -«πατριάρχη της Αυτοδιοίκησης» τον χαρακτήρισε-, Ανδρέα Παχατουρίδη.

Στη Λάρισα ανακοινώθηκε ο επί σειρά ετών και νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης και στο Αγρίνιο ο μάχιμος δικηγόρος Δημήτρης Τραπεζιώτης.

Ανακοίνωσε ψηφοδέλτια με λιγοστές εκπλήξεις!

Λιγοστές ήταν εν κατακλείδι οι εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, καθόσον ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες μέσω διαδικτύου τα πιο ηχηρά ονόματα.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος, ανακοινώθηκε η ένταξη του πρώην βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος διακρίθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για την πολεμική του κατά του «καθεστώτος Μητσοτάκη» και θα διεκδικήσει την εκλογή του στην Ανατολική Αττική.

Ο Α. Τσίπρας, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ανακοίνωσε την ένταξη στα ψηφοδέλτια του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, καθώς και της καθηγήτριας Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σοφίας Βιδάλη. Είχε προηγηθεί νωρίτερα η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρη Γεροτζιάφα στην Α’ Θεσσαλονίκης και της διεθνούς αναγνώρισης ερευνήτριας στη Ρομποτική Διάνας Βουτυράκου στη Δυτική Αττική.

Εξάλλου, στο ψηφοδέλτιο της Δυτικής Αθήνας επιστρέφει ο προερχόμενος από τους ΑΝ.ΕΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος είχε εκλεγεί και στις εκλογές του 2019, αλλά υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη βουλευτική του έδρα ύστερα από ένσταση στο Εκλογοδικείο του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το 50% θα είναι γυναίκες

Οπως ήταν επόμενο, στο ψηφοδέλτιο Χανίων περιελήφθη, κανονικά, και ο Παύλος Πολάκης -χθες έκανε μια απολύτως θεσμική και χαμηλών τόνων ομιλία- μετά την εσωκομματική περιπέτεια, η οποία λίγο έλειψε να του κοστίσει τη συμμετοχή του στις εκλογές και την αναστολή της κομματικής ιδιότητας.

Με βάση τις αποφάσεις του τρίτου συνεδρίου, το 50% των υποψηφίων που αναμένεται να εκλεγεί στην επόμενη Βουλή θα είναι γυναίκες, ενώ καταβλήθηκε προσπάθεια να χαμηλώσει ο μέσος όρος ηλικίας, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος σε στελέχη που προέρχονται από τον χώρο των Συμμάχων. Παράπονα βέβαια ακούστηκαν, αλλά, εξωδίκως από στελέχη που τοποθετήθηκαν σε «ανεπιθύμητες» περιφέρειες, ενώ στους διαδρόμους σημειώθηκε και η διαπίστωση ότι, σε συνθήκες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται με βάση τις προεδρικές επιθυμίες, έχει χάσει το άλλοτε ειδικό της βάρος η μάχη χαρακωμάτων μεταξύ «προεδρικών» και «μειοψηφίας».

Στην Α’ Αθηνών, πλάι στους Νίκο Φίλη, Νίκο Μανιό και Δημήτρη Τζανακόπουλο, μεταξύ άλλων, έδρα διεκδικεί και ο υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας Νάσος Ηλιόπουλος στον Βόρειο Τομέα, συναντάμε τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη, Αννέτα Καββαδία, Κώστα Ζαχαριάδη, Κοντούλη Ιωάννα και Αννα Χατζησοφιά στον Δυτικό Τομέα, την πρώτη σε δημοφιλία στην Κ.Ε. Εφη Αχτσιόγλου, τον Δ. Βίτσα και στον Νότιο Τομέα τους Νίκο Παππά και Στέφανο Τζουμάκα. Στην Α’ Θεσσαλονίκης βρίσκουμε τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και στη Β’ Περιφέρεια την κτηνοτρόφο Ολγα Παναγιωτίδου. Στην Α’ Πειραιά κατεβαίνουν ο πανεπιστημιακός Νίκος Μπελαβίλας και η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 και στη Β’ Πειραιά η μετανάστρια ΚοτζάΙ Αντιλιάν και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Keywords
συριζα, εκλογες, εκλογες 2012, αλέξης τσίπρας, στην κ, Γιαννης Ραγκουσης, τσιπρας, ψηφοδελτια, μαΐου, συμμετοχή, αμιγώς, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, παναθηναικος, ΑΕΚ, πειραιας, λαρισα, θεσσαλονικη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλη, αννα, ολγα, ραγκουσης, τασσω καββαδια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θανασης γιαννακοπουλος, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, βουλευτες, επιθυμιες, το θεμα, εδρα, ηγεσια, θεμα, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, ρωτησε, αγρινιο, αμιγώς, αννα, αττικη, ατμοσφαιρα, γεγονος, δυνατοτητα, δηλωση, δωσει, δρομος, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ειπε, ενσταση, επιθυμια, ετων, ιδια, ιωαννα, ομιλια, κιλκις, κλιμα, κομμα, λειτουργια, μαΐου, νικη, νικο, ολγα, ορος, ουσιαστικα, παντειο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, ταση, τοπικη αυτοδιοικηση, χαρα, ωρες, δημητρης, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, παυλος, πληροφοριες, στην κ, θανασης, θεσεις
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Αλληλομαχαιρώματα 41,syriza, allilomachairomata 41