Τα FSRUs «κατακλύζουν» την αγορά φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο

Τα FSRUs «κατακλύζουν» την αγορά φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο15.04.2019Ειδήσεις

Σε μόλις μία δεκαετία οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου...

...(LNG FSRU) έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά, προσφέροντας αξιοπιστία και ευελιξία σε ανταγωνιστικό κόστος.

Συγκεκριμένα, το πρώτο FSRU εγκαταστάθηκε στη Βραζιλία το 2009. Η μονάδα προέκυψε από τη μετασκευή του πλοίου μεταφοράς LNG «Golar Spirit». Από τότε έχουν τεθεί σε λειτουργία άλλες 30 μονάδες, κυρίως σε Ευρώπη, Ασία και Νότια Αμερική,

εξυπηρετώντας τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για την εισαγωγή, αποθήκευση και αεριοποίηση του LNG. Ηδη βρίσκονται υπό ανάπτυξη και κατασκευή τουλάχιστον 20 νέα FSRUs, μεταξύ των οποίων και της Αλεξανδρούπολης.

Η σπουδαιότητα των FSRUs ως ενεργειακών υποδομών αποτυπώνεται στη συναλλαγή που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, κατά την οποία το αυστραλιανό fund First State Investments απέκτησε το 48,2% του FSRU «Toscana» στο Λιβόρνο της γειτονικής Ιταλίας προς 400.000.000 ευρώ, ανεβάζοντας την αξία του έργου στα 830.000.000 ευρώ. To FSRU «Toscana» είναι ένα μετασκευασμένο πλοίο LNG, ηλικίας περίπου 20 ετών και μικρής χωρητικότητας για τα σημερινά δεδομένα (138.000 κ.μ. LNG).

Το κόστος του FSRU Αλεξανδρούπολης υπολογίζεται στα 370.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει την πλωτή μονάδα χωρητικότητας 170.000 κ.μ. LNG και όλες τις απαραίτητες υποθαλάσσιες και χερσαίες υποδομές, όπως αγωγοί, αγκυροβόλια κ.λπ. Το έργο είναι σχεδιασμένο ώστε να πληροί τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το υψηλό τίμημα που δόθηκε για το ιταλικό FSRU είναι εύλογο, αφού η μονάδα εξυπηρετεί την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, ενώ με τις τιμές του LNG να έχουν μειωθεί μέχρι και 35% σε σχέση με το 2018, οι χρήστες του τερματικού κάνουν «ουρά» για να ξεφορτώσουν το ένα πλοίο μετά το άλλο.

Την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, την ευελιξία και τον ανταγωνισμό προωθεί και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Πολιτεία, η οποία ενέταξε το έργο στον Οδικό Χάρτη Αγοράς Φυσικού Αερίου 2017-2022 και στον Ενεργειακό Σχεδιασμό που πρόσφατα κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει τη σημασία του LNG Αλεξανδρούπολης για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στον χάρτη της Μεσογείου, μια και θα καταστήσει τη βόρεια Ελλάδα ενεργειακό hub ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
FSRUs,