Τα «χαρτιά» που χρειάζονται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Τα «χαρτιά» που χρειάζονται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων09.09.2018Οικονομία

Ουρές στα συμβολαιογραφεία για μεταβιβάσεις εν όψει της ενεργοποίησης των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών

Από τον
Στέλιο Κράλογλου

Aπό τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και για τους υπόλοιπους φόρους θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2019, τα συμβολαιογραφεία... πήραν φωτιά!

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, πολλοί φορολογούμενοι, που είδαν τις τιμές

ζώνης να ανεβαίνουν, αποφάσισαν να επισπεύσουν γονικές παροχές, δωρεές ή ακόμη και την αγορά κάποιου ακινήτου που σχεδίαζαν αλλά δεν είχαν προγραμματίσει. Αυτή η κίνηση θα τους στοιχίσει τώρα φθηνότερα, αφού από την Πρωτοχρονιά οι φόροι στις μεταβιβάσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα στις περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. Μάλιστα, το 2019 θα ακολουθήσει νέο κύμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, ενώ η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα γίνει το 2020. Η μεταβίβαση ενός ακινήτου για οποιαδήποτε αιτία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν μια σειρά από δικαιολογητικά για τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Ανάλογα με τη συναλλαγή που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διαθέτουν:

■ Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας πωλητή: Σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο ακινήτου, επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, τη διανομή κοινών ακινήτων, την ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή μόνο σε συμβόλαιο μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού από επαχθή αιτία, αντί του ανωτέρω αποδεικτικού ενημερότητας βεβαίωση οφειλής του μεταβιβάζοντος προς το Δημόσιο, με τον όρο της παρακράτησης του ποσού της οφειλής από το τίμημα της αγοραπωλησίας και της απόδοσής του στο Δημόσιο από τον συμβολαιογράφο ή την Αρχή ή το πιστωτικό ίδρυμα που θα χορηγήσει το δάνειο.
■ Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Σε κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία, με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται, από οποιαδήποτε αιτία, δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό και σε αποδοχή κληρονομιάς, για τα τελευταία πέντε έτη, ότι ο φορολογούμενος για το ακίνητο αυτό έχει εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο βάσει δήλωσης όλων των αναγραφόμενων ετών / έχει απαλλαγεί βάσει δήλωσης και για τα ίδια ως άνω οριζόμενα έτη έχει εξοφλήσει τον ΦΑΠ και τον ΕΝΦΙΑ / έχει ρυθμίσει ή διαζευκτικά ή σωρευτικά με το παραπάνω πιστοποιητικό.
■ Πιστοποιητικό ΔΟΥ περί μη οφειλής φόρου κληρονομίας-δωρεάς.
■ Δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου ή ΦΠΑ στη ΔΟΥ του ακινήτου.
■ Πιστοποιητικά / δηλώσεις για μη οφειλή προς ΟΤΑ κ.λπ.
Βεβαίωση δήμου περί υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας ή μη οφειλής εισφοράς σε χρήμα.
Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.
Βεβαίωση πολιτικού μηχανικού περί πολεοδομικής νομιμότητας.
■ Πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή.
■ Τοπογραφικό διάγραμμα γεωτεμαχίου από τοπογράφο.
■ Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη περί πολεοδομικής νομιμότητας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
■ Αντίγραφο οικοδομικής άδειας αν το ακίνητο χτίστηκε μετά τις 14/3/1983.
Εγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης ακινήτου.
■ Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, αν βρίσκεται εντός Κτηματολογίου.
■ Πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου ότι το γεωτεμάχιο έχει περιληφθεί στα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία της ανάρτησης του Εθνικού Κτηματολογίου.
■ Πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείου ότι η μεταβιβαζόμενη έκταση χαρακτηρίζεται μη δασική ή δασική.
Βεβαίωση δασαρχείου περί «ΑΚΑΙΑΣ» των μεταβιβαζόμενων ιδιωτικών δασών.
■ Δήλωση προς το Δασαρχείο σε περίπτωση μεταβίβασης ιδιωτικού δάσους ή δασικής έκτασης πάνω από 50 στρέμματα.
Αδεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση κατάτμησης δασικής ιδιοκτησίας.
■ Πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Δασών ή του Κτηματολογικού Γραφείου σε περίπτωση που η μεταβιβαζόμενη έκταση βρίσκεται σε περιοχή στην οποία έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες κληρονομιές στα αζήτητα λόγω φόρων

Στην... αγκάλη του Δημοσίου οδηγούνται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών, όχι γιατί οφείλουν κάποια δυσθεώρητα ποσά στην Εφορία, αλλά απλώς και μόνο από τις αποποιήσεις κληρονομιών. Σύμφωνα με στοιχεία φορέων της αγοράς ακινήτων, υπολογίζεται ότι το 2017 οι αποποιήσεις κληρονομιών ξεπέρασαν τις 135.000, είτε λόγω αδυναμίας των κληρονόμων να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς είτε επειδή εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μελλοντικά στο κόστος κατοχής του ακινήτου, π.χ. λόγω υψηλού ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου.

Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της απόγνωσης χιλιάδων νοικοκυριών που, υπό το οικονομικό και φορολογικό βάρος που συνεπάγεται πλέον η κατοχή ακινήτου, σπεύδουν να το εκχωρήσουν στο Δημόσιο δωρεάν! Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών της χώρας παραμένει απαξιωμένο, ενώ η απουσία αγοραστικής ζήτησης είναι δεδομένη. Ετσι, δυσχεραίνεται ακόμα και το προφανές, δηλαδή η δυνατότητα των κληρονόμων να εντοπίσουν αγοραστή και, σε συνεννόηση μαζί του, να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς και έτσι να μπορέσουν να πωλήσουν τουλάχιστον το ακίνητό τους και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει πως η Ελλάδα είναι -μακράν της δεύτερης- η χώρα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στέγασης, καθώς ο αριθμός των Ελλήνων που είναι υπερβολικά επιβαρυμένος με δαπάνες στέγασης είναι τετραπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκεκριμένα, το 2016 στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία δαπανούν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για την κάλυψη αναγκών στέγασης ανήλθε σε 40,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 11,1%. Η εικόνα είναι σχεδόν αμετάβλητη την τελευταία τριετία, καθώς το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό είχε ανέλθει σε 40,9%, έναντι 11,3% του μέσου όρου της Ε.Ε. και το 2014 σε 40,7% (11,5% στην Ε.Ε.). Ως δαπάνες στέγασης λογίζονται ο φόρος ή το τέλος που συνδυάζεται με την κατοχή ακινήτου και όλα τα έξοδα για τη συντήρηση και τη διαμονή σε αυτό, όπως π.χ. θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλέφωνο κ.λπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα