Τα εκκλησιαστικά μνημεία ως αντικείμενα τέχνης
Οι ναοί και τα αντικείμενα λατρείας δεν είναι απλώς «μνημεία» και «έργα τέχνης», αλλά ζώντες οργανισμοί που επιβάλλουν τα δικά τους μέτρα
Από τον
Δημήτρη Δ. Τριανταφυλλόπουλος
Η ορολογία που αφορά τα αρχαιολογικά πράγματα ορίζει τα εκκλησιαστικά κτίσματα και τα λειτουργικά αντικείμενα ως μνημεία ή αντικείμενα αρχαιολογικά ή ιστορικά, παραπέμποντας στη μνήμη και την Iστορία. Προϋποτίθεται εξ ορισμού ότι το συγκεκριμένο
Στην Ελλάδα, η αντίληψη αυτή για τα εκκλησιαστικά κτίσματα και έργα τέχνης έχει τις αρχές της στη μετεπαναστατική περίοδο, όταν στα τέλη του προπερασμένου αιώνα αρχίζουν οι ιδιωτικές φροντίδες για την προστασία τους, με καθυστέρηση τουλάχιστον μισού αιώνα αφότου εκδηλώθηκε η κρατική μέριμνα για τα προχριστιανικά μνημεία και έργα τέχνης.
Η εξιδανικευτική -και εν πολλοίς αλλοτριωτική- αρχαιολατρία της Αναγέννησης και του I. I. Βίνκελμαν, η εκκοσμικευμένη αντίληψη του Διαφωτισμού για την Εκκλησία και η βαθιά απέχθειά του για το Βυζάντιο, το στενότερο περιβάλλον του Βαυαρού Οθωνα, που μεταξύ άλλων εισηγείται και εφαρμόζει και στην Ελλάδα όχι μόνο την αποκοπή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και την κατάργηση των μικρών μονών και της δήμευσης της περιουσίας τους (1833 εξ.), είναι μερικές από τις αιτίες του φαινομένου. Ετσι καλλιεργήθηκε η έμμονη ιδέα, μέχρι σήμερα, ότι η αρχαία Ελλάδα πρέπει να έχει τα πρωτεία στην πολιτιστική και πνευματική γενικότερα ζωή του τόπου μας - αντίληψη που διαπότισε την παιδεία και οδήγησε σε υποτίμηση του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας, ανοίγοντας τον δρόμο σε κάθε λογής Φαλμεράιερ και στους σημερινούς πολυθεϊστές με το αβυσσαλέο μίσος κατά του χριστιανισμού.
Αμεσες επιπτώσεις αυτού του τρόπου θεώρησης των εκκλησιαστικών μνημείων είναι, πρώτον, ότι προστατεύονται περίπου ως «πτωχοί συγγενείς» των αρχαίων μνημείων και, δεύτερον, ότι ουσιαστικά δεν αναγνωρίζεται η ιδιοτυπία τους.
Η ιδιοτυπία συνίσταται σε τούτο κυρίως: Οι ναοί και τα αντικείμενα λατρείας δεν είναι απλώς «μνημεία» και «έργα τέχνης», αλλά ζώντες οργανισμοί που επιβάλλουν τα δικά τους μέτρα. Ο ναός ή η μονή δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε ως κτίσμα, αλλά είναι το περίβλημα ενός ζωντανού κυττάρου, που λέγεται «πλήρωμα της Εκκλησίας». Είναι το σύνολο των πιστών που συμμετέχει σε μια πράξη, η οποία δεν είναι απλώς μία «πνευματική λειτουργία», αλλά έκφραση ζωής, που διέπει και ρυθμίζει με τρόπο αποφασιστικό την παραμικρή λεπτομέρεια του κτίσματος και των ιερών αντικειμένων του. Η διαφορά με το αρχαίο κτίσμα είναι εμφανής: Εκείνο είναι στατικό, ανεξέλικτο, νεκρό ως λατρεία και λειτουργία, αναπαραστάσιμο μόνο αισθητικά, ιστορικά, γενικότερα αρχαιογνωστικά, εντάσσεται δηλαδή αποκλειστικά στον χώρο της επιστήμης και της φαντασίας. Το εκκλησιαστικό κτίσμα, αντίθετα, εφόσον ποτέ δεν έπαψε να λειτουργιέται, είναι δυναμικό, ζωντανό, εξελίσσεται διαρκώς, δεν είναι μόνο αντικείμενο της επιστήμης, αλλά, πρωταρχικά, φορέας ζωής.
Πλήρωμα της Εκκλησίας, κληρικοί και λαϊκοί, είναι ο λαός της Εκκλησίας, μια σύναξη προσώπων σε κοινωνία, με δυναμική που εκτείνεται πέρα από τους τέσσερις τοίχους του ναού και της μονής. Φύσει και θέσει, λοιπόν, είναι οι καταρχήν αρμόδιοι για τα του οίκου τους - μαζί τους βέβαια και ο αρχαιολόγος, όταν συμμετέχει στη ζωή της Εκκλησίας. Eδώ ανακύπτει οξεία αντίφαση για τον αρχαιολόγο και την αρχαιολογική υπηρεσία, που πηγάζει από τη διαφορετική αντίληψη σχετικά με τα εκκλησιαστικά μνημεία.
Μια πρώτη πτυχή της αντινομίας: Ο αρχαιολόγος, ως κρατικός λειτουργός, επιβάλλει συχνά στα εκκλησιαστικά κτίσματα και αντικείμενα χρήσεις αλλότριες από τη φύση τους, πράγμα που οδηγεί αναπόφευκτα σε σύγκρουση Εκκλησίας και κράτους. Το ελαφρυντικό που επικαλείται η Πολιτεία -και που όντως ισχύει σε πάρα πολλές περιπτώσεις- είναι ότι οι εκκλησιαστικές Αρχές καταστρέφουν τα μνημεία. Τούτο όμως δεν αρκεί για να άρει την αντίφαση, απλώς θέτει αρνητικά το πρόβλημα της λανθασμένης αντιμετώπισης των μνημείων εκ μέρους εκκλησιαστικών φορέων. Η πρακτική της Πολιτείας συνεπώς δικαιολογείται μόνο μερικά με την επίκληση του κατ’ οικονομίαν, εφόσον δεν παύει να αλλοιώνει τα πράγματα που επιθυμεί να προστατεύσει.
Μια άλλη πτυχή της αντίφασης έχει διαφανεί αφότου οι όροι «λαϊκή συμμετοχή» και «μαζικοί φορείς», με την αμφίσημη φόρτισή τους, λειτουργούν σαν δίκοπο μαχαίρι: ως δημοκοπικός λαϊκισμός προβάλλουν σαν πανάκεια για όλα τα κακώς κείμενα στον τόπο μας! Ετσι, η ανεπάρκεια της κρατικής βούλησης, ακολουθούμενη από ένα αίσθημα ανακούφισης από το πλέγμα της ενοχής, μεταφέρεται ως εξωραϊσμένο άλλοθι στους ώμους της τοπικής αυτοδιοίκησης, θύτη και θύματος ταυτόχρονα.
Θα πρέπει να επανέλθουμε στο ζήτημα, γιατί σήμερα το κακό έχει επιδεινωθεί σε βαθμό άκρως επικίνδυνο: επισειόμενες απειλές διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας, ισχυρές εκκοσμικευτικές τάσεις της ίδιας της Εκκλησίας, βαθμιαία αποξένωση μεγάλων μαζών από τηn Εκκλησία, όλα αυτά συγκροτούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που πρέπει να μας απασχολήσει λεπτομερέστερα.
* τ. καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δείτε πώς κλέβουν τα pin και λεφτά από κάρτες σε ATM [video]
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που νόθευσε 19 τόνους λαδιού
- Ξαπλώστρες και ομπρέλες στον βυθό της θάλασσας στα Χανιά
- Στο νοσοκομείο ο Κάρολος Παπούλιας
- 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το μπρόκολο
- Κοινωνικό μέρισμα: Eγκρίθηκαν 89.900 αιτήσεις – Βήμα βήμα η διαδικασία
- Δολοφονία στην Κάλυμνο: Το πτώμα του φοιτητή μεταφέρθηκε με τσουβάλι στο σημείο που βρέθηκε
- Ζάκυνθος: Αυτοκτονία 50χρονου
- Δώρο Χριστουγέννων: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται
- Κοινωνικό μέρισμα 2017: Εκτός ανα διαστήματα το koinonikomerisma.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews
- «Εξαφανίστηκε» από την ομίχλη το αεροδρόμιο Μακεδονία
- Συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία γνωστός ζωγράφος
- Σεμνά και ταπεινά για τον Γοργοπόταμο
- Τα εκκλησιαστικά μνημεία ως αντικείμενα τέχνης
- Στη Θεσσαλονίκη αύριο το βιβλίο-λεύκωμα για «αυτούς που τίμησαν τη στολή τους»!
- Ρενέ Πιό, ο «φιλέλληνας των φιλελλήνων»
- «Χρυσή συμφωνία» $10.000.000 (με ασυλία) για τον Μουγκάμπε
- Τσίπρας: Στην Ελλάδα έγινε διεθνές πείραμα
- Στη συνομιλία πέτυχαν, αλλά απέτυχαν στις δηλώσεις!
- Ο Κ. Καραμανλής στους Ψαράδες των Πρεσπών
- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- Τα εκκλησιαστικά μνημεία ως αντικείμενα τέχνης
- Ρενέ Πιό, ο «φιλέλληνας των φιλελλήνων»
- Σεμνά και ταπεινά για τον Γοργοπόταμο
- Στη Θεσσαλονίκη αύριο το βιβλίο-λεύκωμα για «αυτούς που τίμησαν τη στολή τους»!
- Συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία γνωστός ζωγράφος
- «Εξαφανίστηκε» από την ομίχλη το αεροδρόμιο Μακεδονία
- Στη συνομιλία πέτυχαν, αλλά απέτυχαν στις δηλώσεις!
- Εκκένωσαν κτίριο (υπό κατάληψη) στα Εξάρχεια
- Τσίπρας: Στην Ελλάδα έγινε διεθνές πείραμα
- Ο Κ. Καραμανλής στους Ψαράδες των Πρεσπών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- H Νaya κάνει δυναμικό come back με το τραγούδι «Προσωπικό μου θέμα»
- Ζωντανή μετάδοση του 8ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος
- Διακοπή κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών από αύριο
- Πένθος για την οικογένεια της Μαριέττας Χρουσαλά
- Εθελοντική αιμοδοσία στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗ Κύπρου
- ΠΑΣΥΔΥ: Παραχώρηση επιδόματος και στους νοσηλευτές στα ΤΑΕΠ
- Αγνώριστη η Ειρήνη Παπαδοπούλου – Δείτε την αλλαγή στα μαλλιά της (εικόνες)
- Κύπελλο Ελλάδας: Οι διαιτητές της 3ης αγωνιστικής
- Διακόπτεται από αύριο η κυκλοφορία οχημάτων στην Κοιλάδα των Τεμπών