Τα έξι «στοιχήματα» του 2019!

Τα έξι «στοιχήματα» του 2019!30.12.2018Παρασκήνιο

Οι μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τη χώρα και την κοινωνία τη χρονιά που πρόκειται να ξεκινήσει σε 24 ώρες. Τα σενάρια για τις κάλπες, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και στο μέτωπο της οικονομίας

Eνα δύσκολο έτος μάς αποχαιρετά για να έρθει ένα καινούργιο, με μεγάλες προκλήσεις και πολιτικά στοιχήματα, τα οποία θα επηρεάσουν την κοινωνία και τη χώρα. Το 2019 δεσπόζουν οι τριπλές εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές), και μια σειρά άλλων θεμάτων που συναρτώνται άμεσα με αυτές, όπως το Σκοπιανό,

με τη Συμφωνία-προδοσία των Πρεσπών να έρχεται στη Βουλή για ψήφιση πιθανότατα εντός του επόμενου διμήνου.

Εκλογές. Ξεκινώντας από τις εκλογές, έχουμε ως δεδομένο ότι τον Μάιο του 2019 θα διεξαχθούν μαζί ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Το αν τον ίδιο μήνα θα στηθούν και κάλπες για τις εθνικές εκλογές παραμένει ζητούμενο. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να προηγηθούν, να γίνουν δηλαδή τον Μάρτιο, ενώ άλλες εκτιμήσεις μιλούν για εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση (Οκτώβριος). Ο χρόνος διεξαγωγής τους εξαρτάται από παράγοντες, όπως η οικονομία, αλλά και τα εθνικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Σκοπιανό, δεδομένου ότι ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝ.ΕΛ., δηλώνει ότι θα αποσύρει τα στελέχη του από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή για κύρωση.
Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κρατηθεί σε υψηλά ποσοστά και να ανακόψει την πορεία της Ν.Δ. προς την αυτοδυναμία, ευελπιστώντας ότι, σε μια επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας με την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, θα μπορέσει να επανέλθει στην εξουσία. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, πιστεύουν ότι μπορούν να ανατρέψουν τα προγνωστικά και να διαμορφώσουν ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ συμμαχίες, κάνοντας ακόμη και την έκπληξη. Για τη Ν.Δ. το στοίχημα είναι η αυτοδυναμία. Στην Πειραιώς υπάρχει η αισιοδοξία ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Σκοπιανό. Στα «στρατηγεία» των δύο κομμάτων γνωρίζουν ότι ο χρόνος έως τις κάλπες κρύβει παγίδες. Η μεγαλύτερη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι μόνο οι αναταράξεις που προκαλεί η στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία και θα αποσύρει τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, αλλά και η οργή των πολιτών για την παράδοση της Μακεδονίας στα Σκόπια. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι «κλείνει μια εκκρεμότητα χρόνων» και πως το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα. Αν όμως η Συμφωνία των Πρεσπών περάσει με πλειοψηφία επί των παρόντων και όχι με «151+» βουλευτές, δεδομένου ότι το Ποτάμι είναι χωρισμένο στα δύο όσον αφορά το ζήτημα, το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο και θα τεθεί σίγουρα θέμα ψήφου εμπιστοσύνης. Θα τη στηρίξουν οι ΑΝ.ΕΛ. ή θα έχουμε έως τις εκλογές κυβέρνησης μειοψηφίας;

Ολα αυτά, πάντως, σε περίπτωση που δεν προηγηθούν των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών οι εθνικές εκλογές, καθώς «παίζει» το σενάριο να πετάξει ο ΣΥΡΙΖΑ την «καυτή» πατάτα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Νέα Δημοκρατία. Εκεί δημιουργούνται νέα δεδομένα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λόγω τόσο των τάσεων που επικρατούν εντός του κόμματος όσο και της ασφυκτικής πίεσης που θα ασκηθεί από τον διεθνή παράγοντα για την κύρωση της συμφωνίας. Αυτός, άλλωστε, είναι ο σκοπός της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα με την έλευση του νέου έτους. Μέχρι στιγμής, πάντως, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνει πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

■ Προσλήψεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει επενδύσει σημαντικά στα εθνικά θέματα, ενώ η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν το βάρος στο θέμα της οικονομίας (παροχές), της σκανδαλολογίας και βεβαίως των προσλήψεων, δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα θεωρεί προνομιακό χώρο το Δημόσιο. Προ ημερών, από το βήμα της Βουλής η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε 8.000 προσλήψεις στο Δημόσιο εντός του 2019. Οπως είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με τον κανόνα «ένα προς ένα», «τώρα τον Δεκέμβριο, που θα έχουμε 8.000 αποχωρήσεις, έχουμε δυνατότητα 8.000 προσλήψεων την επόμενη χρονιά, οι οποίες θα μοιραστούν ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου».

■ Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Δυνατότητα 10.000 επιπλέον προσλήψεων υπάρχει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε περίπτωση που υλοποιηθεί η συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου, αν και η Ιεραρχία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο την έχουν ήδη απορρίψει. Θεωρούν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, τουλάχιστον στη μορφή που παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο από το Μαξίμου, και, σε συνδυασμό με την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά το άρθρο 3, έχει... αφοριστεί από την Εκκλησία. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορεί να προχωρήσει, με το νομοσχέδιο να ετοιμάζεται. «Φτιάξτε το και θα το δούμε. Μέχρι τότε, καμία διαπραγμάτευση» λένε οι ιεράρχες.

Εξοδος στις αγορές εν μέσω διεθνούς αναταραχής

Στα στοιχήματα του 2019, αναμφισβήτητα, υπάρχει και η έξοδος στις αγορές, που χρόνια ακούμε και χρόνια δεν βλέπουμε. Η οικονομική αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον (οι αποφάσεις Τραμπ και η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας, το Brexit, η ιταλική οικονομία κ.ά.) έχουν αυξήσει τα επιτόκια δραματικά και η έξοδος στις αγορές με ένα 10ετές ομόλογο θα ήταν σκέτη αυτοκτονία για την Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται να το τολμήσουν, αλλά με τίτλους πενταετούς διάρκειας, τα επιτόκια των οποίων κινούνται πιο χαμηλά.

■ Παροχές. Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν, θέλει να «ζεστάνει» το κλίμα στην αγορά με αύξηση του κατώτατου μισθού (θα αποφασιστεί εντός του Ιανουαρίου) και πιθανόν με την καταβολή αναδρομικών από νόμους που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα τινάξει την οικονομία στον αέρα, είναι προεκλογικού χαρακτήρα και θα υπονομεύσει την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Από εκεί και πέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ακόμη ορισμένα ζητήματα μπορεί να δώσουν πόντους στην κυβέρνηση εν όψει των εκλογών, αλλά δεν γνωρίζει κανείς αν αυτά έχουν ωριμάσει και είναι ανακοινώσιμα. Πρόκειται για την ανακήρυξη ΑΟΖ και ενδεχομένως για ένα «δώρο» από τη Μέρκελ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αν και το Βερολίνο δεν μας έχει συνηθίσει σε... δώρα.

Keywords
εξι, νεα δημοκρατια, σκοπια, βουλη, εκλογες, συριζα, καμμενος, εκκρεμότητα, νέα, μερκελ, αθηνα, τσιπρας, εξοδος, ηπα, ελλαδα, αοζ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, προγνωστικα στοιχηματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, οικουμενικο πατριαρχειο, κοινωνια, βουλευτες, το στοιχημα, βερολινο, βημα, δημοκρατια, δωρα, εξοδος, ηπα, θεμα, κοντρα, οικονομια, πειραιως, το βημα, υπουργειο οικονομικων, αγορα, αυξηση, αρθρο, αισιοδοξια, ανγκελα μερκελ, βρισκεται, δεδομενο, δυνατοτητα, δημοσιο, ειπε, υπαρχει, εκκλησια, εκκρεμότητα, επενδυσεις, ερχεται, ετος, ιδιο, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, μαξιμου, μορφη, περιβαλλον, προσληψεις, σεναριο, σιγουρα, σειρα, χρονος, ωρες, αγορες, εφαρμογη, εθνικα θεματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακου, οργη, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα