Τα φώτα στον «Γιούγκερμαν»!

Τα φώτα στον «Γιούγκερμαν»!17.09.2018Τέχνες

Το έργο του Μ. Καραγάτση ξεχωρίζει στη φετινή σεζόν του Δόλιχου, πνευματικού παιδιού του Δ. Τάρλοου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Με όλους τους συντελεστές των παραστάσεων που θα φιλοξενήσει φέτος στο καλλιτεχνικό στέκι του, αλλά και της μητέρας του Μαρίνας Καραγάτση, έγινε το περασμένο Σάββατο η παρουσίαση του προγράμματος για τη νέα σεζόν του Θεάτρου Πορεία από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημήτρη Τάρλοου. Μια σεζόν που έχει επετειακό χαρακτήρα, μια και φέτος ο θεατρικός

οργανισμός «σβήνει» τα εικοστά κεράκια του. Ανάμεσα στις παραστάσεις που ξεχωρίζουν (τρεις καινούργιες παραγωγές, αλλά και μία επανάληψη) είναι αναμφίβολα η θεατρική μεταφορά του «Γιούγκερμαν», έργο του παππού του Δημήτρη Τάρλοου, του Μ. Καραγάτση, με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Στάνκογλου, τη Ζέτα Μακρυπούλια και άλλους γνωστούς ηθοποιούς, παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Νοεμβρίου. Το έργο έχει διασκευάσει ο Στρατής Πασχάλης, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι εργάστηκε αδιαλείπτως δύο ολόκληρα έτη πάνω στους περίπου 107 ήρωες του έργου.

«Πριν από 20 ακριβώς χρόνια, με την πολύτιμη υποστήριξη φίλων καλλιτεχνών (με πολλούς από τους οποίους ακόμη συμπορευόμαστε), ίδρυσα την εταιρία θεάτρου Δόλιχος, χωρίς να μπορώ να φανταστώ πως σήμερα θα είχα τη χαρά να διευθύνω έναν από τους πιο επιτυχημένους θεατρικούς οργανισμούς της Αθήνας» επεσήμανε κατά την προχθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο Δημήτρης Τάρλοου. «Πέρα από τα... γενέθλια του Δόλιχου, η φετινή είναι για εμάς μια πολύ σημαντική χρονιά για έναν ακόμη λόγο» συνέχισε. «Επανέρχομαι ως σκηνοθέτης στον Μ. Καραγάτση με το δεύτερο μέρος της τριλογίας του λογοτέχνη “Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο”, τον “Γιούγκερμαν”, ίσως το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα, που αποτελεί ταυτόχρονα και μια πολύ βαθιά διερεύνηση ψυχαναλυτικού χαρακτήρα για τη σχέση μας με τον “ξένο”» κατέληξε.

Και Ο'Νιλ

Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνεται ακόμη το σπουδαίο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Ευγένιου Ο'Νιλ «Ενα φεγγάρι για τους καταραμένους», που θα σκηνοθετήσει η Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας δημιουργού, το οποίο παρουσιάζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, σε καινούργια μετάφραση και με διαφορετική ματιά. Το κείμενο αυτό έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία και αποτελεί μια προσωπική κατάθεση του Ο'Νιλ γύρω από την ταραγμένη οικογενειακή ζωή του, μια συνέχεια του αριστουργήματός του «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα». Ακόμη, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Αρης Μπινιάρης θα ανεβάσει στο Πορεία, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2019, το έργο του «Υψωμα 731», μια μουσικοθεατρική παράσταση (ροκ ορατόριο, για την ακρίβεια) για την αξία της ελευθερίας. Το θεατρικό έχει ως θέμα του τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και μιλά για τη νίκη του Ελληνικού Στρατού το 1941 επί του ιταλικού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει και «Το Ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση, μια παράσταση η οποία επαναλαμβάνεται μετά την περσινή επιτυχία της. Μάλιστα, κατά την προχθεσινή παρουσίαση, η μητέρα του Δημήτρη Τάρλοου και κόρη του σπουδαίου Ελληνα συγγραφέα Μ. Καραγάτση, Μαρίνα, συγκίνησε τους παρευρισκομένους διαβάζοντας προσωπικές σημειώσεις του πατέρα της. Η εν λόγω παράσταση θα «ταξιδέψει» και σε θέατρα άλλων πόλεων της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα