Τα παζάρια του Σταύρου μπλοκάρουν τα σχέδια του Μαξίμου

Τα παζάρια του Σταύρου μπλοκάρουν τα σχέδια του Μαξίμου10.12.2018Παρασκήνιο

«Στον αέρα» η απαραίτητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την επικύρωση της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών

Διάχυτη είναι η αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τα ήξεις αφήξεις και τα «παζάρια» του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Ν.Δ., τα οποία πάντως επιβεβαιώνουν πλήρως το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ότι χαλάει η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας

δύσκολα πλέον θα βρει 151 «ναι» στη Βουλή.

Μετά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδόνων» και «μακεδονικής γλώσσας», το Ποτάμι κάνοντας μια θεαματική στροφή εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία, την οποία αρχικά υποστήριζε. Η στροφή προκάλεσε ερωτήματα, τα οποία εντάθηκαν μετά το μπαράζ χθεσινών δημοσιευμάτων που αναφέρονταν σε κρυφές συνεννοήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Κυριάκο Μητσότάκη με πολιτικά ανταλλάγματα.

Σε αυτά προστέθηκαν και εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων που υποπτεύονται ότι οι επιφυλάξεις του Ποταμιού για τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να είναι απλώς προσχηματικές. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων επικαλέστηκε το Μαξίμου, καλώντας τον πρόεδρο του Ποταμιού να απαντήσει ευθέως τι πρόκειται να πράξει. Χαρακτηρίζει δε «αστείες δικαιολογίες» τα περί εγέρσεως ζητήματος σλαβομακεδονικής μειονότητας. «Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον μάς προξενεί ότι ο ίδιος επιλέγει να σχολιάσει, με χιούμορ είναι η αλήθεια, μόνο ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχει λάβει ανταλλάγματα προκειμένου να αλλάξει στάση και όχι την ουσία» σημειώνεται σε κυβερνητική ανακοίνωση. Είχε προηγηθεί σχόλιο του κ. Θεοδωράκη, που επιχείρησε να διασκεδάσει τις πληροφορίες ότι δέχτηκε να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. και ότι διαπραγματεύεται υπουργική θέση σε μελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απόπειρα χιούμορ

Με δήλωσή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χθες, διέψευσε το «φλερτ», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας κανενός κόμματος». Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο twitter προσπάθησε να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, κάνοντας χιούμορ: «Το ρεπορτάζ στη “Νέα Σελίδα” έχει σοβαρά κενά. Στο μυστικό παζάρι ζήτησα και μια μόνιμη θέση πάρκινγκ στην Πειραιώς και δύο ντενεκέδες λάδι από το κτήμα στο Ακρωτήρι. Αχ... Κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις παλιές σελίδες. Δεν παζαρεύονται όλα στη ζωή, κύριοι!».

«Το Ποτάμι εκτός από έξυπνες ατάκες δίνει και ολοκληρωμένες απαντήσεις» σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας για την ανακοίνωση του Μαξίμου και παρέπεμψε σε προηγούμενες τοποθετήσεις του Ποταμιού, με τις οποίες καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει δεσμευτικές εγγυήσεις και όχι προφορικές διορθωτικές δηλώσεις από τον Ζάεφ, με στόχο «να μην επιστρέψει από το παράθυρο ο αλυτρωτισμός».

Πάντως, σήμερα το απόγευμα οι κ. Θεοδωράκης και Μητσοτάκης θα μιλήσουν σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη, ενισχύοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα...

Επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ως την άνοιξη

Η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του Σταύρου Θεοδωράκη στο Σκοπιανό πυροδότησε νέα σενάρια πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο ή ακόμη και τον Φεβρουάριο, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς τη στήριξη του Ποταμιού δεν περνάει από τη Βουλή.

Με βάση την καταμέτρηση μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ που αλλάζουν το εσωτερικό πολιτικό τοπίο και τους συσχετισμούς, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δυνητικά θα μπορούσαν να προστεθούν οι Θ. Παπαχριστόπουλος και Ελ. Κουντουρά από τους ΑΝ.ΕΛ., ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Σύνολο, δηλαδή, 150 και όχι 151.

Ωστόσο, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επέμειναν ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019, με την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας. Πιο χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να πάμε σε εκλογές με φόντο ένα ναυάγιο της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.
«Θεωρώ, όπως και ο πρωθυπουργός, ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας. Και έχουμε πολλούς λόγους να ολοκληρώσουμε το έργο που ξεκινήσαμε το 2015, μακριά από κάθε εκλογικίστικο σχεδιασμό. Το χρωστάμε στην ελληνική κοινωνία» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Πάνος Σκουρλέτης όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα νέα δεδομένα. «Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο μη ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών» σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως σχεδιασμός της κυβέρνησης και η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Για εξάντληση της κυβερνητικής θητείας και εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο έκανε λόγο και ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης.

«Πρέσινγκ» από Ν.Δ. σε Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ.

Στη γραμμή της εμφάνισης των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών, στον απόηχο των δηλώσεων Ζάεφ, εμμένει η Ν.Δ., ανεβάζοντας την πίεση στο Ποτάμι για αλλαγή πλεύσης, αλλά και εντείνοντας την κριτική της στους ΑΝ.ΕΛ. με στόχο τη διάσπαση της κυβερνητικής συμμαχίας και την προκήρυξη εκλογών για την αποτροπή της ψήφισης της συμφωνίας από τη Βουλή. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών ήρθαν πολύ γρήγορα», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αμφισβητείται» και «η κυβέρνηση κλυδωνίζεται».

Μάλιστα, ο «γαλάζιος» τομεάρχης Εξωτερικών, φωτογραφίζοντας το φλερτ της Ν.Δ. για σύμπλευση με το Ποτάμι, τόνισε με νόημα: «Ακόμα και εκείνοι που φλέρταραν με την ιδέα να ψηφίσουν τη συμφωνία βρίσκονται πλέον ευθέως αντιμέτωποι με τα αποτελέσματά της, πριν καν εφαρμοστεί».

Μπορούσε

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «για το θεαθήναι» τις αντιδράσεις του Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. «μπορούσε να σταματήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κατέληξε να κρατά το στιλό της υπογραφής με την ψήφο του».
Εκλογές το «ταχύτερο δυνατό» για να αποτραπεί η ψήφιση της «επαίσχυντης» Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή ζήτησε ο Σταύρος Καλαφάτης, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έδωσε “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα στα Σκόπια, ως μη όφειλε, γιγαντώνοντας την ίδια στιγμή τον αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα