Τα ψέματα του Φρουζή στην Προανακριτική

Τα ψέματα του Φρουζή στην Προανακριτική14.11.2019Πρόσωπα

Τι (δεν) είπε για τη συνάντησή του με την Τουλουπάκη και γιατί δεν θα μπορούσε να είναι προστατευόμενος μάρτυρας

Από τη 
Μαρία Παναγιώτου

Aναρτά φωτογραφίες στο facebook όπου ποζάρει λίγο επιτηδευμένα, φορώντας μοδάτα καπελάκια και γυαλιά, από διάφορες τοποθεσίες της Αθήνας ή από εξορμήσεις του σε βουνά και ειδυλλιακές παραλίες της χώρας μας. Κι όλα αυτά, σήμερα. 

Λίγα

χρόνια νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ως αντιπρόεδρος τότε στο ελληνικό τμήμα του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Novartis, κάγχαζε στο αμφιθέατρο της εταιρίας του, στη Μεταμόρφωση, για την επιρροή που ασκούσε σε κυβερνητικά στελέχη, αλλά ακόμη και στο ΔΝΤ και στην τρόικα. Η συγκεκριμένη ομιλία του Κωνσταντίνου Φρουζή, που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο για τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Λοβέρδο, δεν αποτελεί καν περιγραφή από κάποιον «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος». Αποτελεί ακριβή απομαγνητοφώνηση βιντεοσκοπημένων συσκέψεων της εταιρίας, τις οποίες κατέσχεσε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς από τα γραφεία της Novartis.

Σε μία από αυτές τις συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2012, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Φρουζής ακούγεται να λέει πως «μιλάμε με ανθρώπους, τους ψηλότερους στην κυβέρνηση». Πριν από δύο ημέρες, όμως, στη διάρκεια της Προανακριτικής που διεξάγεται στη Βουλή, όπου εξετάζεται το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας για το σκάνδαλο Novartis, ο Κωνσταντίνος Φρουζής υποστήριξε πως την άνοιξη του 2018 η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον κάλεσε σε άτυπη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας τον απείλησε πως, εάν δεν δώσει στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, θα εξαπολύσει εναντίον του διώξεις.

Στην πραγματικότητα, όμως, η συνάντηση αυτή με την κυρία Τουλουπάκη δεν ήταν καθόλου άτυπη. Πραγματοποιήθηκε μετά την αποστολή κλήσης ως υπόπτου του κ. Φρουζή, η οποία εστάλη από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα ψέματα που ακούσαμε από το στόμα του κ. Φρουζή στη διάρκεια της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Αλήθεια, ο άνθρωπος αυτός τι έχει να προσφέρει στην Επιτροπή της Βουλής σε σχέση με την υπόθεση της πολιτικής σκευωρίας, η οποία εξετάζεται; Δεν είναι λογικό ένας υπόδικος, όπως ο κ. Φρουζής, ο οποίος εξετάζεται για σωρεία αδικημάτων από την τακτική Δικαιοσύνη, να προσπαθήσει να θολώσει τα νερά σε σχέση με τις υποθέσεις που τον βαραίνουν;

«Επίμονα»!

«Συνάντησα την κυρία Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018. Ήθελε να συναντηθούμε άτυπα στην Εισαγγελία. Εκεί, μου πρότεινε επίμονα να κάνω χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας, αρκεί να μιλήσω για πολιτικά πρόσωπα» θα πει ο κ. Φρουζής στην Προανακριτική Επιτροπή. Θα υποστηρίξει ακόμα πως δέχτηκε απειλές προκειμένου να καταστεί «κουκουλοφόρος» μάρτυρας. «Μου είπαν ότι έχουν συντριπτικά στοιχεία εναντίον μου. Τους απάντησα να τα βγάλουν άμεσα στην επιφάνεια. Επέμειναν, ζητώντας μου να καταθέσω για την υπόθεση των 10 πολιτικών. Ηταν ένας μοχλός πίεσης» θα συμπληρώσει.

Η αλήθεια είναι πως η συνάντηση του κ. Φρουζή με την εισαγγελέα Διαφθοράς, την περασμένη άνοιξη, δεν ήταν καθόλου άτυπη. Το περιεχόμενό της, μάλιστα, δημοσιεύτηκε ακόμη και σε περιθωριακή και διαπλεκόμενη εφημερίδα του Σαββατοκύριακου, η οποία τώρα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, προφανώς επειδή το αφεντικό άλλαξε deal. Μάλιστα, έγινε παρουσία τεσσάρων εισαγγελέων, αλλά και των δύο δικηγόρων του, έπειτα από επίσημη κλήση.

«Η συνάντηση έγινε προκειμένου ο πρώην αντιπρόεδρος της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας να δώσει εξηγήσεις για τους λογαριασμούς του στην Ελβετία και κλείστηκε μετά την αποστολή κλήσης ως υπόπτου του κ. Φρουζή, η οποία εστάλη από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Απλά, είχε έρθει η στιγμή ο κ. Φρουζής να βρεθεί ενώπιον της κυρίας Τουλουπάκη.

Στην πραγματικότητα, όμως, στον κ. Φρουζή είχε ασκηθεί η πρώτη δίωξη μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2018, για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Του είχε, μάλιστα, επιβληθεί και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Επομένως, εφόσον ο κ. Φρουζής ήταν κατηγορούμενος ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018, πώς ήταν δυνατόν η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς να του πρότεινε την υπαγωγή του σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, όπως υποστηρίζει; Προφανώς και δεν ήταν. Ο κ. Φρουζής, απλά, ψεύδεται.

Κι άλλες διώξεις

Μην ξεχνάμε πως, περίπου έναν χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2019, ασκήθηκε στον πρώην ισχυρό άντρα της Novartis Hellas και δεύτερη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την περίπτωση υπερτιμολόγησης φαρμάκου. Υπάρχει, μάλιστα, ακόμα μία υπόθεση για την οποία ο κ. Φρουζής έχει ήδη κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση και έχει καταθέσει υπόμνημα, που εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη. Να υπενθυμίσουμε πως η έρευνα στο σπίτι του κ. Φρουζή έγινε τον Φεβρουάριο του 2017, όταν εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ήταν ακόμα η Ελένη Ράικου και όχι η κυρία Τουλουπάκη.

Εφόσον, πάντως, έχει κληθεί ως μάρτυρας, θα ρωτήσει κανείς σήμερα στην Προανακριτική τον κ. Φρουζή για τις... θεσμικές σχέσεις που είχε με τον βουλευτή και μέλος της επιτροπής Θάνο Πλεύρη;

Keywords
Τυχαία Θέματα