«Τα Σκόπια δεν έχουν σχέση με την ιστορία της Μακεδονίας»!

«Τα Σκόπια δεν έχουν σχέση με την ιστορία της Μακεδονίας»!04.06.2018Πρόσωπα

Μιλά στη «δημοκρατία» ο Γιάννης Κοττάς, επικεφαλής της ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και υποψήφιος κυβερνήτης Ελλάδας της οργάνωσης στις εκλογές του Ιουνίου

Συνέντευξη

στον
Παναγιώτη Λιάκο

Η μισή καρδιά της Ελλάδας χτυπά εντός και η άλλη μισή εκτός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας. Η ομογενειακή οργάνωση AHEPA δημιουργήθηκε για να διατηρεί και να ενισχύει την εθνική συνείδηση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Με βασική έδρα τις ΗΠΑ, αλλά και ολοζώντανα και ακμαία παρακλάδια σε όλες τις γωνιές της υφηλίου, η ΑΧΕΠΑ λειτουργεί για την υπεράσπιση του Ελληνισμού, του πανάρχαιου δέντρου πάνω στα κλαδιά του οποίου καθόμαστε όλοι, αλλά μερικοί τα πριονίζουν συστηματικά. Ο Γιάννης Κοττάς είναι επικεφαλής της ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και υποψήφιος κυβερνήτης Ελλάδας της οργάνωσης στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου.

Η οπτική του και όσα λέει και προτείνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε τόσο για το ελληνικό κράτος όσο και για την ομογένεια έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού χαρακτηρίζονται από οξύνοια και επίγνωση της κατάστασης και στο διεθνές πεδίο όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.

Τι είναι η ΑΧΕΠΑ; Γιατί ιδρύθηκε; Πώς συνδέεται με την Ελλάδα;

Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσω κάτι. Εχει να κάνει με μια λέξη, αλλά τη θεωρώ σημαντική. Είμαστε Ελληνες. Οχι Ελληνοαμερικανοί. Πολλοί εξ ημών είμαστε Αμερικανοί πολίτες, αλλά η εθνικότητά μας είναι ελληνική, οι ρίζες μας βρίσκονται στην πατρίδα, οι μνήμες, πρόσωπα που αγαπάμε, συγγενείς, οι τόποι μας.

Σε όλες τις ώρες της ανάγκης τα παιδιά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συνεισέφεραν ως εθελοντές σε πολέμους, ως αρωγοί της Πολιτείας και των ανθρώπων, ως χορηγοί για τη δημιουργία μνημείων και υποδομών, ως άνθρωποι αλληλέγγυοι στους συμπατριώτες που βρέθηκαν σε δυσκολίες. Είμαστε, λοιπόν, Ελληνες.

Η Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Οργάνωση (American Hellenic Educational Progressive Association - AHEPA), που είναι γνωστή σε όλους με το ελληνοποιημένο αρκτικόλεξο ΑΧΕΠΑ, ιδρύθηκε ως αδελφότητα στην Ατλάντα της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τον Ιούλιο του 1922, ακριβώς την περίοδο που έπαιρνε σάρκα και οστά ο εφιάλτης της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Με το λόμπινγκ ασχολείται η ΑΧΕΠΑ ή είναι απλά μια οργάνωση προετοιμασίας και πραγματοποίησης εθιμοτυπικών εκδηλώσεων;

H AHEPA δεν είναι lobby και δεν κάνει lobbying. Η διοίκηση της οργάνωσης, όμως, στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρεται εμφανώς για την Ελλάδα και τα προβλήματά της σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο μέσα από τους πυλώνες που η οργάνωσή μας αναπτύσσεται. Ετσι, θέματα Ελληνισμού, φιλανθρωπίας, εκπαίδευσης αλλά και κοινωνικής ευθύνης αποτελούν για όλους τους Ahepan's, όπου και αν ζουν, καθημερινό μέλημά τους. Ολα αυτά αν κανείς τα συνδυάσει με την αναζήτηση της αριστείας, διαπιστώνει το μεγαλείο της AHEPA.

Τα μέλη μας, επίσης, συμμετέχουν και στη λεγόμενη εθιμοτυπία (εκδηλώσεις, εορτές κ.λπ.), αλλά και σε όλες τις δράσεις για την ενίσχυση του Ελληνισμού. Οι όποιες επιτυχίες σημειώνονται κατά καιρούς φυσικά και δεν είναι δυνατόν να… διαφημιστούν. Το ζητούμενο είναι να επιτυγχάνονται νίκες υπέρ ημών και ας μην πιστώνεται άλλος πλην των επίσημων Αρχών της πατρίδας μας τις επιτυχίες. Επιπλέον, αυτό που λέμε εθιμοτυπία έχει πολλή ουσία.

Οι εκδηλώσεις, που σχεδόν όλες γίνονται υπό την αιγίδα και με τη βοήθεια της Εκκλησίας, ενώνουν τους Ελληνες, τους θυμίζουν ήθη και έθιμα, ενισχύουν τους δεσμούς με την πατρίδα, αναδεικνύουν το μεγαλείο της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Σε πολλούς μπορεί αυτό να φαίνεται εξωφρενικό για την εποχή μας, αλλά ίσχυε στην ίδρυσή μας και ισχύει ακόμα: Μέλη μας μπορούν να γίνουν μόνο χριστιανοί και αυτό δείχνει πόσο πολύ αγαπάμε το ελληνοχριστιανικό οικοδόμημα και το στηρίζουμε ενεργά.

Οταν πρόκειται να γίνει κινητοποίηση, συσπείρωση δυνάμεων για ένα εθνικό ζήτημα, η ΑΧΕΠΑ έχει αυτόνομη πολιτική ή εναρμονίζεται με τη γραμμή της Αθήνας;

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τον πρώτο λόγο έχει η κυβέρνηση της Ελλάδας. Εμείς βλέπουμε τι ζητάει, τι επιδιώκει και τι προσπαθεί το ελληνικό κράτος, και βοηθάμε. Είναι δυνατόν να χαράζουμε εμείς εξωτερική πολιτική της Ελλάδας από τη στιγμή που υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση;

Με την υπόθεση της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων, όμως, η ΑΧΕΠΑ δεν ακολούθησε την κυβερνητική γραμμή. Στήριξε τα συλλαλητήρια και οργάνωσε κιόλας μερικά στο εξωτερικό.

Φυσικά, ναι. Αυτό επέβαλε το εθνικό συμφέρον. Το κράτος των Σκοπίων δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία της Μακεδονίας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Ελληνισμού και συνεπώς δεν είναι σωστό και αποδεκτό -κατά την άποψή μου- στο όνομά του να περιλαμβάνεται έστω και εν συνθέσει η λέξη Μακεδονία.

Διακεκριμένα μέλη (και) πρόεδροι των ΗΠΑ

Υπήρξαν εν ενεργεία πρόεδροι των ΗΠΑ, αντιπρόεδροι και γερουσιαστές που έδωσαν τον όρκο για να γίνουν μέλη της ΑΧΕΠΑ.
Μεταξύ πολλών αξίζει να αναφερθούν οι πρόεδροι των ΗΠΑ: Franklin Delano Roosevelt, Harry S. Truman και Gerald Ford. Στους αντιπροέδρους περιλαμβάνονται οι Hubert H. Humphrey και Spiro T. Agnew. Ο Robert F. Kennedy (αδελφός του JFK) έγινε μέλος όταν ήταν γερουσιαστής. Το ίδιο και οι Paul Tsongas, Claiborne Pell και Paul S. Sarbanes. Τέλος, πρέπει να γίνει μνεία και στον θρυλικό John Herschel Glenn Jr., τον Αμερικανό γερουσιαστή και αστροναύτη που ήταν μέλος της οργάνωσης.

Το βιογραφικό του

Ο Γιάννης Κοττάς γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Σπούδασε Οικονομικά στο University of Massachusetts και εργάστηκε ως οικονομολόγος στις ΗΠΑ για οκτώ συνεχόμενα έτη. Επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε εταιρία οικονομικών, φοροτεχνικών και επενδύσεων στη Μακεδονία (Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη).

Νυμφευμένος και πατέρας τριών αγοριών, ο Ιωάννης Κοττάς είναι από τα πλέον αναγνωρισμένα μέλη της AHEPA παγκοσμίως. Εχει υπηρετήσει την οργάνωση από τη θέση του αντικυβερνήτη Ελλάδος, του προέδρου Τμήματος Θεσσαλονίκης και από πολλές άλλες θέσεις ευθύνης σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα