«Ταφόπλακα» Ντράγκι στην ποσοτική χαλάρωση!

«Ταφόπλακα» Ντράγκι στην ποσοτική χαλάρωση!27.07.2018Πρόσωπα

Η ΕΚΤ θα δέχεται μόνο κατ' εξαίρεση τους κρατικούς τίτλους ως ενέχυρα για χορήγηση ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα

Οριστικό τέλος στις προσδοκίες για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στα... όνειρα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

για διατήρηση του waiver μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου στις 20 Αυγούστου έβαλε χθες ο Μάριο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ότι «τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για το QE μόνο αν υπάρχει waiver», δηλαδή μόνο αν η κεντρική τράπεζα αποδέχεται κατ' εξαίρεση τους κρατικούς τίτλους ως ενέχυρα για τη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι, «το waiver ήταν σε ισχύ όσο υπήρχε πρόγραμμα. Μετά τη λήξη του προγράμματος λήγει και το waiver». Πρόκειται για ηχηρό ράπισμα στον Γιάννη Στουρνάρα, που υποστήριζε στην τελευταία έκθεσή του ότι η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία θα μπορούσε να θεωρηθεί οιονεί πρόγραμμα και έτσι να παραταθεί το waiver.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ότι η απώλεια του waiver δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη στραφεί στην αγορά repos για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρευστότητα χωρίς να αυξήσουν τη χρήση του Εκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος. Μάλιστα, χθες η ΕΚΤ ενέκρινε νέα μείωση του ανώτατου ορίου άντλησης ρευστότητας από τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,9 δισ. ευρώ. Το πλαφόν διαμορφώνεται πλέον στα 8,4 δισ. ευρώ έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε επίσης την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα για την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου και εξέφρασε την αλληλεγγύη του Δ.Σ. της ΕΚΤ στο «δράμα που βιώνει η χώρα με τις δασικές πυρκαγιές».

Η μεταμνημονιακή εποπτεία, η συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από τους τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Το Ταμείο αναμένεται να αποφανθεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενισχύεται με τα πρόσφατα μέτρα έως το 2032, αλλά παραμένει αβέβαιη τα επόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα