Τάνκερ «σαράβαλα» ψάχνει η ΔΕΗ

Τάνκερ «σαράβαλα» ψάχνει η ΔΕΗ17.01.2018Ρεπορτάζ

Παμπάλαια καράβια 30 ετών ζητά να ναυλώσει η κρατική εταιρία για να στέλνει καύσιμα στα νησιά!

Ρεπορτάζ
Ειδικού Συνεργάτη

Φαίνεται ότι, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα τέλη Νοεμβρίου, στον απόηχο της περιβαλλοντικής καταστροφής που απειλούσε την Αττική εξαιτίας της βύθισης του «Αγία Ζώνη ΙΙ», τόνιζε πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ουσία του προβλήματος, που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το

θέμα εξαντληθεί επικοινωνιακά και φύγουν οι κάμερες από τις ακτές», στη ΔΕΗ είχαν άλλες δουλειές.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι, πριν καν περάσουν δύο μήνες, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού βγάζει διεθνή πρόσκληση για τη ναύλωση μικρών δεξαμενόπλοιων μεταφοράς καυσίμων στις θερμοηλεκτρικές μονάδες της στα νησιά και ζητά πλοία ηλικίας έως και... 30 ετών!

Την ώρα που ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου βρίσκεται στα 11,5 έτη, η αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ για τη ναύλωση πλοίων μεταφοράς καυσίμων στις ηλεκτροπαραγωγές μονάδες της, σε νησιά που είναι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί παγκοσμίως, αρκείται σε πλοία ηλικίας 30 ετών. Ολα αυτά, ούτε δύο μήνες μετά την ψήφιση νομοσχεδίου που εισάγει νέο καθεστώς λειτουργίας και εποπτείας στην αγορά πετρέλευσης. Αλλαγές που κρίθηκαν σκόπιμες, μετά τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ειδικότερα, ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, μειώνει σταδιακά στα 20 έτη το όριο ηλικίας για πλοία ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοια και πετρελαιοφορτηγίδες διακίνησης καυσίμων, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι μονάδες της ΔΕΗ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε τη σχετική νομοθέτηση και παράλληλα επέβαλε την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από τον κλάδο επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

Τώρα, όμως, η ΔΕΗ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας ναυλώσεων, προχώρησε στην πρόσκληση για υποβολή προσφορών (REQUEST FOR PROPOSALS No DYP-611801), ώστε να επιλέξει εταιρίες, πλοία των οποίων θα μεταφέρουν 30.000.000 λίτρα ντίζελ (με 5.000.000 περιθώριο μεγαλύτερου ή μικρότερου φορτίου), από τους προβλήτες των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο και στην Ελευσίνα και τις εγκαταστάσεις της στο Λαύριο, σε μονάδες της στη Σαντορίνη, στην Ικαρία, στη Λέσβο, στα Λινοπεράματα Ηρακλείου Κρήτης, στη Μύκονο, στην Πάρο, στη Ρόδο, στη Σύρο και στα Χανιά.

Ερωτήματα

Κύκλοι της αγοράς εξηγούν στη «δημοκρατία» ότι, αν και δεν υπάρχει παρανομία στο όριο ηλικίας, «είναι προφανώς κατακριτέο το ότι η κρατική επιχείρηση αρνείται να ανεβάσει τα στάνταρντ για τη μεταφορά των προμηθειών της, αξιώνοντας νεότερα και καλύτερα πλοία». Αλλοι, όμως, μιλούν ακόμα και για «σκιές» στην όλη διαδικασία, εγείροντας ερωτήματα όχι μόνο για την ηλικία των πλοίων, αλλά και για τον λόγο που επιλέγει βραχυχρόνιες ναυλώσεις (κάθε χειμώνα ή ανά εξάμηνο κ.λπ.) και όχι μακροπρόθεσμες.

Επιπλέον, όμως, εγείρεται ζήτημα και για τα κόστη που καλούνται να πληρώσουν για τέτοιων περιβαλλοντικών προδιαγραφών πλοία οι καταναλωτές της ΔΕΗ, αφού αυτά για την ηλεκτροδότηση των μη συνδεδεμένων με το δίκτυο της χώρας νήσων καλύπτονται μέσα από τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που επιβαρύνουν σημαντικότατα -όπως όλοι πλέον γνωρίζουν- τους λογαριασμούς όλων των Ελλήνων. Τι είναι οι ΥΚΩ; Το ποσό που χρεώνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος δίπλα στα αρχικά «ΥΚΩ» και, όπως εξηγεί η ΔΕΗ, καλύπτει το κόστος της ειδικής (χαμηλότερης) τιμολόγησης ορισμένων κατηγοριών καταναλωτών, όπως είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις σε νησιά μη διασυνδεδεμένα ηλεκτρικά με την ηπειρωτική χώρα - νησιά που ηλεκτροδοτούνται με ενεργοβόρες μονάδες μαζούτ και ντίζελ.

Το συνολικό ποσό των ΥΚΩ προσμετράται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (την περίοδο 2012-2015, τα ελληνικά νοικοκυριά επιβαρύνθηκαν με 2,5 δισ. ευρώ μέσω των ΥΚΩ) και είναι φυσικό οι καταναλωτές αλλά και οι κάτοικοι των νησιών που ζουν από τον τουρισμό να απαιτούν πλοία σύγχρονα και όχι τις σκουριασμένες μπάριζες, τις οποίες όσοι κάποια στιγμή στη ζωή τους είδαν να προσορμούν στους προβλήτες ανεφοδιασμού των μονάδων της ΔΕΗ έκαναν τον σταυρό τους...

Καθημερινά τα ατυχήματα

Για όποιον αμφισβητεί τις αυξημένες πιθανότητες ατυχήματος, αρκεί να αναφερθεί ότι χθες, Τρίτη, το δεξαμενόπλοιο «ΕΚΟ 2», που κατέπλευσε στα Ψαρά προκειμένου να εφοδιάσει με καύσιμα το βενζινάδικο του νησιού, προσάραξε σε αβαθή, παρά τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. Δεν υπήρξε μόλυνση, αλλά το συγκεκριμένο τάνκερ είναι ναυπήγησης του 2009 και κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν εάν ήταν ένα πλοίο ηλικίας 30 ετών - τριπλάσιας, δηλαδή, ηλικίας από αυτήν του «ΕΚΟ 2». Τα ατυχήματα αυτά κάθε άλλο παρά σπάνια είναι: Μόλις προχθές προσέκρουσε σε ύφαλο στο Λαύριο το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «VF Tanker-1».

Keywords
Τυχαία Θέματα