Τεχνητή νοημοσύνη κατά κατάθλιψης

Τεχνητή νοημοσύνη κατά κατάθλιψης13.02.2020Νέα

Λογισμικό που αναγνωρίζει αν θα πετύχει η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ανέπτυξαν πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ

Από τον
Πραξιτέλη Σαραντόπουλο

Η τεχνητή νοημοσύνη, παρότι έχει φανατικούς πολεμίους, πολλές φορές μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων, εάν δεν γίνει, φυσικά, αλόγιστη χρήση, με στόχο την εκμετάλλευση και το κέρδος. 

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το νέο, έξυπνο σύστημα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ από επιστήμονες,

με βάση το οποίο αποδεικνύεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίξει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία ακόμα και της κατάθλιψης.

Το νέο αυτό έξυπνο σύστημα είναι το πρώτο στον κόσμο και πρώτη φορά είναι δυνατόν να προβλεφθεί με μεγάλη ακρίβεια εάν ένας ασθενής θα μπορέσει τελικά να ανταποκριθεί στη χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ή όχι.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το σύστημα δείχνει πως θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες μορφές θεραπείας, όπως για παράδειγμα η ψυχοθεραπεία, στην περίπτωση που τα φάρμακα δεν μπορούν να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο υπολογιστής μέσω του οποίου λειτουργεί αυτό το νέο σύστημα έχει τον κατάλληλο αλγόριθμο, με τον οποίο αναλύει σε βάθος τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και τα εγκεφαλογραφήματα σε έναν άνθρωπο που έχει κατάθλιψη.

Στη συνέχεια εξετάζει τα κύματα άλφα, οπότε μπορεί με ακρίβεια να δώσει αποτέλεσμα για την πορεία της φαρμακευτικής αγωγής με τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολλοί οι ασθενείς με κατάθλιψη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, διότι είτε δεν ανταποκρίνεται ο οργανισμός είτε οι παρενέργειες σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώνουν περαιτέρω το πρόβλημά τους.

Μόνο περίπου το ένα τρίτο των ασθενών (γύρω στο 30%) αντιδρά θετικά στο πρώτο αντικαταθλιπτικό φάρμακο και εμφανίζει σχετικά γρήγορα υποχώρηση των συμπτωμάτων του.

Επίσης, πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής ώσπου να επιδράσουν στον οργανισμό, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τους δύο μήνες.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι με κατάθλιψη που χρειάζεται να περιμένουν χρόνια έως ότου βρουν το φάρμακο που είναι κατάλληλο για την περίπτωσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα