Τελεσίδικη δικαίωση για ελβετικό φράγκο

Τελεσίδικη δικαίωση για ελβετικό φράγκο16.12.2017Πρόσωπα

Το Εφετείο Ναυπλίου έκρινε ότι η εξόφληση πρέπει να γίνει με βάση την τότε ισοτιμία με το ευρώ!

Του
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Ισχυρό νομικό όπλο για τους χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, που έχουν επιλέξει τη δικαστική οδό για τη δικαίωσή τους, αναμένεται να αποτελέσει η νέα απόφαση ελληνικού δικαστηρίου. Πρόκειται για την πρώτη τελεσίδικη απόφαση επί αγωγής που κατέθεσε οφειλέτης κατά τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο Ναυπλίου (απόφαση 457/2017) δικαίωσε αμετάκλητα δανειολήπτρια στη διαμάχη της με την Εθνική Τράπεζα, κρίνοντας ότι η εξόφληση του δανείου πρέπει να γίνει με την ισοτιμία ελβετικού φράγκου - ευρώ, όπως αυτή ίσχυε όταν συνήφθη το δάνειο.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται -μεταξύ άλλων- πως οι όροι αποπληρωμής και ενημέρωσης είναι αδιαφανείς και μάλιστα υπερβαίνουν σημαντικά τα όρια, καθώς καταλήγουν να συνιστούν απροσδόκητες και αιφνιδιαστικές ρήτρες, μεταβάλλοντας την εικόνα που δικαιολογημένα είχε δημιουργηθεί στη δανειολήπτρια αναφορικά με το ύψος του τιμήματος και την έκταση της κύριας παροχής - κεφαλαίου, στοιχεία που είναι συνήθως και τα μόνα που πράγματι εξετάζονται από τον μέσο καταναλωτή κατά τη σύναψη της σύμβασης.

Επίσης, οι όροι αποπληρωμής και ενημέρωσης είναι άκυροι, γιατί δεν αποσαφηνίζεται ότι οι δύο κυμαινόμενοι παράγοντες (της αναπροσαρμογής του επιτοκίου και αυτός της αναπροσαρμογής της συναλλαγματικής ισοτιμίας) θα επηρεάσουν όχι μόνο τη δόση και τους τόκους, αλλά και το κεφάλαιο, επί του οποίου υπολογίζονται οι καταβολές σε ευρώ, τα οποία, επομένως, παραμένουν αόριστα.

Οπως μας είπε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα που χειρίστηκε την υπόθεση, πρόκειται για μια εξαιρετική δικαστική απόφαση, πλήρως δομημένη, τόσο νομικά όσο και ουσιαστικά. «Η Δικαιοσύνη αποδεικνύει ακόμη μία φορά ότι στέκεται αρωγός στον πολίτη, όπου η Πολιτεία αρνείται πεισματικά να το κάνει. Το πρόβλημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο σαφέστατα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό. Ηδη δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχουν οριοθετήσει το νομικό και το ουσιαστικό πλαίσιο με το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένη η συγκεκριμένη τελεσίδικη απόφαση» σημείωσε η κυρία Νούκα και συμπλήρωσε:

«Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ήδη το Ανώτατο Ακυρωτικό της Γαλλίας, το Ανώτατο Ακυρωτικό της Ισπανίας, το Εφετείο της Ρώμης και το Εφετείο της Ρουμανίας έχουν εναρμονιστεί επίσης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δικαιώνουν τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου».

Keywords
Τυχαία Θέματα