Τέλος Μαΐου το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει 5.000 εφάπαξ

Τέλος Μαΐου το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει 5.000 εφάπαξ17.05.2018Οικονομία

Ποιοι συνταξιούχοι «έχουν λαμβάνειν»

Στην καταβολή 5.000 εφάπαξ αναμένεται να προχωρήσει το ΕΤΕΑΕΠ μέχρι τα τέλη του Μαΐου, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίσπευσης των διαδικασιών διεκπεραίωσης των εκκρεμών -ακόμη και επί δύο, τρία ή και τέσσερα χρόνια- συνταξιοδοτικών

αιτημάτων.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και στις ομάδες προώθησης των εκκρεμών αιτημάτων για τη λήψη εφάπαξ έχουν ενταθεί οι ρυθμοί ολοκλήρωσης των υποθέσεων που, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, «βαλτώνουν» λόγω χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό και αδυναμιών των μηχανογραφικών συστημάτων. Μέχρι και τα τέλη Απριλίου, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών είχαν συγκεντρωθεί περίπου 37.000 αιτήσεις, χωρίς σε αυτές να συνυπολογίζονται όσες υποβλήθηκαν από τις αρχές Μαΐου και μετά.

Συνολικά, οι υποχρεώσεις του ΕΤΕΑΕΠ προς όσους ήδη έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης εφάπαξ υπολογίζεται ότι κυμαίνεται στα 500.000.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο, πλέον, στο ΕΤΕΑΕΠ υποβάλλονται περίπου 1.000 αιτήσεις τον μήνα, με βάση τα στατιστικά του 2017.

Τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της δημιουργίας μεγάλου «κύματος φυγής» λόγω μνημονίων, ο μέσος όρος των αιτημάτων για εφάπαξ ξεπερνούσε τα 2.000 τον μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «πακέτο» των 5.000 εφάπαξ που αναμένεται να καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα, συμπεριλαμβάνονται: 1.000 ασφαλισμένοι στο ΤΑΠΙΤ, 1.000 τραπεζοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, 2.200 ασφαλισμένοι του Δημοσίου και 800 πρώην δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί.

Στόχος της διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ είναι εφεξής κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους να διεκπεραιώνονται τουλάχιστον 5.000 από τα εκκρεμή αιτήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα