Τέλος οι πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου

Τέλος οι πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου15.03.2019Βουλή

Συνταγματική αναθεώρηση: Πέρασε το άρθρο 32 με 224 ψήφους. Με 156 ψήφους εγκρίθηκε και το άρθρο 3

O κύβος ερρίφθη. Και οι 49 διατάξεις που είχαν τεθεί στη δεύτερη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, προερχόμενες από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. ή και μεμονωμένους βουλευτές πήραν το

πράσινο φως και τον λόγο πλέον έχει η επόμενη Βουλή.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν επιφύλαξαν εκπλήξεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και ενισχυμένος, έστω και οριακά, καθώς αρκετές από τις προτάσεις του έλαβαν περισσότερες ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία.

Με μεγάλη πλειοψηφία 224 ψήφων -έναντι 221 στην προηγούμενη ψηφοφορία- πέρασε το άρθρο 32, που αποσυνδέει την εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές. Το άρθρο αυτό συγκέντρωσε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των σεναρίων περί μαζικής απόσυρσης κυβερνητικών βουλευτών από την ψήφισή του, σενάρια που συνδέονταν με την επιχείρηση της λεγόμενης «δεξιάς παρένθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο είχε προκαλέσει εσωκομματικό αντάρτικο, καθώς είχε καταψηφιστεί από τους Νίκο Κοτζιά, Σταύρο Κοντονή, Νίνα Κασιμάτη, Νίκο Φίλη και Φωτεινή Βάκη.

Από τους «προθύμους»

Ενισχυμένος βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο άρθρο 3 για το «ουδετερόθρησκο» του κράτους, καθώς πέρασε με 156 ψήφους, έναντι 151 στην προ μηνός ψηφοφορία. Το ενδιαφέρον εδώ στρέφεται στην προέλευση των επιπλέον ψήφων, καθώς οι Νίνα Κασιμάτη και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που δεν το στήριξαν την πρώτη φορά, θεωρείται πως δεν το ψήφισαν ούτε και τώρα. Πιθανότατα οι επιπλέον ψήφοι να προέρχονται από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, ειδικά από τους έξι «προθύμους» που δεν το στήριξαν τον Φεβρουάριο, όπως οι Ελενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις.

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκαν το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας καθώς και το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, που συγκέντρωσε 255 ψήφους, έναντι 253 που είχε λάβει στην πρώτη ψηφοφορία.

Η δε ερμηνευτική δήλωση, για την οποία έκανε εκτενέστατη αναφορά ο πρωθυπουργός, έλαβε λιγότερες ψήφους αυτή τη φορά, και συγκεκριμένα 175 έναντι 179.

Υπενθυμίζεται ότι για όσες διατάξεις εξασφάλισαν πάνω από 180 ψήφους θα είναι αρκετή στην επόμενη Βουλή η απλή πλειοψηφία 151 για την αναθεώρησή τους, ενώ όσες δεν έλαβαν τώρα την ενισχυμένη πλειοψηφία θα τη χρειαστούν στην επόμενη Βουλή.

Τσίπρας: Παίζετε παιχνίδια Μητσοτάκης: Διορίζετε και τάζετε μέχρι τελευταία στιγμή

«Κόκκινο χτύπησε» το πολιτικό θερμόμετρο χθες στη Βουλή, όπου η αντιπαράθεση ανάμεσα στους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη άρχισε από τη συνταγματική αναθεώρηση και κατέληξε στις επερχόμενες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα, καταγγέλλοντας ότι στην πρώτη ψηφοφορία, έναν μήνα πριν, η αξιωματική αντιπολίτευση «απέσυρε» βουλευτές της από την ψήφιση της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης, με απώτερο σκοπό να απλώσει προστατευτικό δίχτυ στον Αδωνι Γεωργιάδη. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ν.Δ. την ίδια ώρα που διέρρεε fake news περί μαζικής απόσυρσης κυβερνητικών βουλευτών από την ψήφιση του άρθρου 32 «για να δημιουργηθεί δήθεν δεξιά παρένθεση», δεν ψήφισε την επίμαχη διάταξη, η οποία αναφέρει ότι αδικήματα όπως η δωροδοκία δεν θα εμπίπτουν στην «αποσβεστική προθεσμία» και δεν θα θεωρούνται παραγεγραμμένα, ενώ προβλέπει και την αναδρομική ισχύ ελέγχου των αδικημάτων.

«Γιατί το έκανε αυτό η Ν.Δ., την καθοδήγησε ο κ. Γεωργιάδης;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην απάντησε στη Βουλή, ωστόσο πηγές της Πειραιώς ανέφεραν στη συνέχεια ότι η Ν.Δ. δεν ψήφισε την επίμαχη ερμηνευτική δήλωση διότι είναι «ανούσια και νομικά ανυπόστατη», καθώς δεν γίνεται να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε κατ' επανάληψη να προκαλέσει ρωγμές στο αφήγημα νίκης της Ν.Δ., δηλώνοντας βέβαιος για την εκ νέου εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως υποστήριξε ότι στις επικείμενες κάλπες του Μαΐου οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας μιας κυβέρνησης που εξαπάτησε τους Ελληνες και μήνυμα στήριξης της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι ο λαός θα μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα. «Θα κριθείτε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε, ενώ έστειλε ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης στους ψηφοφόρους, λέγοντας επί λέξει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «για ανώδυνες επιλογές και για άσκοπες ψήφους».

Την ίδια ώρα, ειρωνεύτηκε τις απόπειρες πλαγιοκόπησης του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε με νόημα: «ΣΥΠΡΟΣΥ, Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία, αυτό θα είναι το νέο σας όνομα;» Επιτέθηκε δε στην κυβέρνηση ότι τάζει και διορίζει μέχρι τελευταία στιγμή, «μπας και συγκρατήσει μερικές ψήφους», αλλά και ότι χρησιμοποίησε τη συνταγματική αναθεώρηση ως κομματικό εργαλείο για φθηνό αντιπερισπασμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα