Τεράστια επένδυση της ΤΕΡΝΑ στο Τέξας των ΗΠΑ

Τεράστια επένδυση της ΤΕΡΝΑ στο Τέξας των ΗΠΑ21.04.2019Επιχειρήσεις

Η ελληνική εταιρία απέκτησε το τέταρτο αιολικό πάρκο στην Αμερική και αναδεικνύεται σε ισχυρό διεθνή παίκτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τι σχεδιάζει για την Ελλάδα

Από τον
Φώτη Κόλλια

Ισχυρός διεθνής παίκτης της ραγδαία αναπτυσσόμενης αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι πλέον η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, του

ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα επένδυση 310.000.000 ευρώ με την οποία αποκτά το τέταρτο αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ.
Η προσθήκη του νέου αιολικού στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ΑΠΕ του πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ, φέρνει τη διοίκηση της εισηγμένης πολύ πιο κοντά στον στόχο για δυναμικότητα 2.000 MW (2 GW) από τις ΑΠΕ σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελπίζουν ότι θα προχωρήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, που εκκρεμεί επί χρόνια, ώστε να περάσει στη δεύτερη γενιά επενδύσεων που συνδέεται με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Ηδη προγραμματίζει δύο επενδύσεις σε Αμφιλοχία και Αμάρι Κρήτης, συνολικού ύψους 780.000.000 ευρώ. Σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και με άδειες, με συνολική ισχύ 1.512 MW, τα 651 MW από τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ, καθιστώντας την αμερικανική αγορά τη δεύτερη μεγαλύτερη για την εισηγμένη μετά την Ελλάδα. Ο όμιλος έχει ήδη σε λειτουργία δύο αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, το πρώτο ισχύος 138 MW στο Elmore County του Αϊνταχο και το δεύτερο, ισχύος 155 MW, στο Scurry County του Τέξας (Fluvanna 1), ενώ στην ίδια περιοχή του Τέξας βρίσκεται υπό κατασκευή το αιολικό πάρκο Fluvanna 2, ισχύος 158 MW, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2019.



Η αγορά των ΗΠΑ δεν είναι μόνο η δεύτερη σε μέγεθος παγκοσμίως ύστερα από αυτή της Κίνας. Μέσω σειράς φορολογικών και άλλων κινήτρων, αρκετές πολιτείες προωθούν εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για την καθαρή ενέργεια. Για παράδειγμα, η πολιτεία της Καλιφόρνιας έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών της από ΑΠΕ έως το 2045, ενώ ακόμη πιο ψηλά έχουν βάλει τον πήχη αρκετές άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενδεικτική της ώθησης που θέλουν να δώσουν οι ΗΠΑ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η φορολογική τους μεταχείριση μέσω δύο κατηγοριών κινήτρων για τους επενδυτές σε ΑΠΕ. Ειδικά για τις μεγάλες επενδύσεις προβλέπεται πολύ υψηλός συντελεστής απόσβεσης, καθώς παρέχεται δυνατότητα για 100% απόσβεση της επένδυσης από τον πρώτο χρόνο.

Συνολική ισχύς

Με τη νέα εξαγορά στις ΗΠΑ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς (δηλαδή οι μονάδες που λειτουργούν) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προσεγγίζει τα 1.232 MW, τα 607 MW από τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 493 MW στις ΗΠΑ και τα 132 MW στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη (Πολωνία, Βουλγαρία). Ταυτόχρονα, ο όμιλος κατασκευάζει ή πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 280 MW σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο όμιλος, ταυτόχρονα με την επέκταση στις διεθνείς αγορές, όπως οι ΗΠΑ, συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ηδη συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες για αδειοδότηση νέων αιολικών πάρκων μέσω των δημοπρασιών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Επιπλέον, προωθεί δύο μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω έργων ΑΠΕ, συνολικού ύψους 780.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για επενδύσεις που παραμένουν στα χαρτιά, παρά τη διεθνή στροφή προς την αποθήκευση ενέργειας (με τεχνολογίες όπως η αντλησιοταμίευση που θέλει να αξιοποιήσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), καθώς απουσιάζει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο.

Τα οφέλη από τα έργα στη Στερεά και την Κρήτη

Με κάθε ευκαιρία η διοίκηση του ομίλου επισημαίνει ότι σε μια περίοδο που στην Ελλάδα οι επενδύσεις σπανίζουν, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να έχουν χειροπιαστά οφέλη για την περιφέρεια και στρατηγικό χαρακτήρα για τη χώρα τα λίγα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται. Οι αντλησιοταμιεύσεις της Αμφιλοχίας και του Αμαρίου πληρούν και τα δύο αυτά προαπαιτούμενα και συμβάλλουν στη μορφή της ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές και ο επικεφαλής του ομίλου Γ. Περιστέρης.

Το έργο της Αμφιλοχίας έχει χαρακτηριστεί ελληνική στρατηγική επένδυση και έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Project of Common Interest - PCI 3.24), έχοντας ενταχθεί στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων (Ν. 3894/2010) και στο σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά - Νότου στην κεντροανατολική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, έχει συμπεριληφθεί για μόχλευση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στον κατάλογο των έργων Juncker, όπως άλλωστε και το έργο Αμαρίου, ενώ λόγω του διευρωπαϊκού του χαρακτήρα οι τεχνικές μελέτες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συγχρηματοδοτήθηκαν από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με σύμβαση που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2015 με τον ευρωπαϊκό οργανισμό ΙΝΕΑ (Innovation and Networks Executive Agency). Και τα δύο έργα, αν προχωρήσει εγκαίρως το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν να τεθούν σε λειτουργία το 2023.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWH, η επένδυση της τάξεως των 500.000.000 ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία, προσφέροντας σημαντικά και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Με τροφοδοσία της αντλητικής λειτουργίας αποκλειστικά από δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στον νομό Λασιθίου και την αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών στον νομό Ρεθύμνου, προκύπτει μια ενεργειακή εγκατάσταση με ισχύ 93 MW, που αποδίδει στο σύστημα της Κρήτης εγγυημένη ενέργεια 227 GWH. Η επένδυση, ύψους περίπου 280.000.000 ευρώ, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία άνω των 170.000.000 ευρώ, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απολαμβάνουν ετήσια έσοδα εκατομμυρίων ευρώ κατά την 25ετή περίοδο της σχετικής σύμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα