Τεστ καρκίνου με μια στάλα αίμα

Τεστ καρκίνου με μια στάλα αίμα22.11.2017Νέα

Νέα μέθοδος καταργεί την κολονοσκόπηση για τη διάγνωση όγκου στο παχύ έντερο

Τέλος στην ταλαιπωρία της κολονοσκόπησης υπόσχεται να βάλει νέο πρωτοποριακό τεστ, που μπορεί να διαγιγνώσκει τον καρκίνο του παχέος εντέρου με μόλις μία σταγόνα αίματος, η οποία θα «συλλέγεται» πάνω σε ένα κομμάτι ειδικού χαρτιού!

Το νέο τεστ,

που ανέπτυξαν επιστήμονες από την εταιρία Universal Diagnostics, και θα δοκιμαστεί στο βρετανικό σύστημα υγείας, αναμένεται να φέρει επανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και άρα στην έγκαιρη αντιμετώπισή της, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Δυστυχώς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπίζεται σχεδόν πάντα καθυστερημένα, όταν ο ασθενής δει αίμα στα κόπρανά του, χάσει βάρος, εμφανίσει κόπωση και αναιμία ή -σε προχωρημένες περιπτώσεις- όταν φτάσει στα Επείγοντα του νοσοκομείου με απόφραξη του εντέρου εξαιτίας του όγκου.

«Ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ζωτικής σημασίας στην εξασφάλιση μεγαλύτερων πιθανοτήτων επιβίωσης» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, χειρουργός στο Imperial College Healthcare NHS Trust, δρ James Kinross. «Υπήρχε μια πολύ μεγάλη ανάγκη για ένα απλό στη χρήση του, μη επεμβατικό και ακριβές τεστ» πρόσθεσε. Αυτό που κάνει το νέο τεστ είναι ότι αναζητά στο αίμα συγκεκριμένους βιοδείκτες που απελευθερώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Οι καρκινικοί όγκοι εκκρίνουν επίσης χημικές ουσίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ή απορροφά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Η εξέταση έχει παρόμοια ποσοστά επιτυχίας με τη Mayer κοπράνων (εξέταση που ανιχνεύει αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα), όμως είναι πολύ πιο απλή και πολύ πιο εύκολη! Εκτός από πιο εύκολη και λιγότερο επίπονη, η νέα εξέταση ξεπερνά και τις βασικές «επιπλοκές» της κολονοσκόπησης, που είναι η αιμορραγία και η διάτρηση του εντέρου. Και τα πλεονεκτήματα της νέας εξέτασης δεν σταματούν εδώ.

Εγινε γνωστό ότι το νέο τεστ μπορεί να ανιχνεύει και τους προκαρκινικούς πολύποδες που πρέπει να αφαιρεθούν, χωρίς να απαιτεί βιοψία, και μάλιστα με ακρίβεια που φτάνει το 83%! Ετσι, αποτρέπει την εξέλιξή τους σε καρκίνο!

Keywords
Τυχαία Θέματα