Θύελλα για τα leasing (πανάκριβα) λεωφορεία!

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για τις συμβάσεις που υπέγραψε η ΟΣΥ για τη μίσθωση για τρία χρόνια μέσω leasing 293 λεωφορείων με υπέρογκο κόστος.

Από τον Σπύρο Γεράρδη

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο, υποστηρίζοντας ότι η μέθοδος που ακολούθησε ήταν «η πλέον συμφέρουσα οικονομικά», κάτι που όμως καταρρίπτεται πανηγυρικά. Την ίδια στιγμή δεν απαντά στο γιατί απέκρυψε από τον Απρίλιο

του 2021 τις συμβάσεις αυτές, που υπενθυμίζεται ότι κόστισαν στο Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν 35.000.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 120.000 ευρώ για τρία χρόνια ανά μεταχειρισμένο λεωφορείο 12ετίας, ενώ 210.000 ευρώ κοστίζει η αγορά ενός καινούργιου. Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι «στα λεωφορεία, εκτός από συνωστισμούς, παρανομίες και αντισυνταγματικότητες, έχουμε και μεγάλο “φαγοπότι”. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει εξηγήσεις, είναι υπόλογη σε ευθύνες».

Βασικό επιχείρημα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών είναι πως «εν μέσω πανδημίας επιλέξαμε λύσεις που μπορούν να αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα», ξεχνώντας να αναφέρει ότι ο ίδιος ακύρωσε ήδη από το 2019 τον διαγωνισμό για την αγορά 750 νέων λεωφορείων, που είχε εκκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης, προσπαθεί να πείσει ότι «η μέθοδος του leasing είναι διεθνώς αποδεκτό ότι είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομικά, αφού στο κόστος της συμπεριλαμβάνεται και το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων συντήρησης». Κατά τον κ. Καραμανλή, το κόστος συντήρησης ενός λεωφορείου leasing «κυμαίνεται στα 8.000 ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για ένα τυπικό όχημα της ΟΣΥ φθάνει τα 25.200 ευρώ. Συνεπώς, στα 293 λεωφορεία η εξοικονόμηση μόνο από τη συντήρηση είναι μεγαλύτερη από 5.000.000 ευρώ και στην τριετία το Ελληνικό Δημόσιο εξοικονομεί πάνω από 15.000.000 ευρώ». Όμως τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία» αποδεικνύουν το αντίθετο, καθώς τα λεωφορεία επισκευάζονται από τους τεχνικούς της ΟΣΥ, ενώ και οι βλάβες μόνο λίγες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Απαιτείται μεγάλο θράσος, που φαίνεται πως έχει ο κ. Καραμανλής, για να υποστηρίζει κάποιος ότι «όλες οι σχετικές διαδικασίες και συμβάσεις έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο». Αφενός μεν γιατί απέκρυπτε, όπως προείπαμε, τις συμβάσεις, αφετέρου δε γιατί αποκρύπτει και το γεγονός ότι αρχικά με την υπ’ αριθμόν 50/2021 Πράξη του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τον διαγωνισμό προμήθειας των λεωφορείων με leasing αυτό αποφάνθηκε πως κρίνεται μεν ότι ο εν λόγω ανοιχτός διαγωνισμός διενεργήθηκε -αντί της διαπραγμάτευσης που παρείχε ως δυνατότητα ο νόμος- για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, αλλά, παρ’ όλα αυτά, κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά, δε, το εάν τα λεωφορεία αυτά είναι «ασφαλή και λειτουργικά», όπως λέει ο κ. Καραμανλής, από την παραλαβή τους μέχρι αυτά να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αττικής απαιτήθηκαν προσαρμογές που αφορούσαν τόσο τα απαιτούμενα, λόγω και της πανδημίας, παράθυρα, τα οποία δεν είχαν, όσο και την ενίσχυση των συστημάτων κλιματισμού, που είχε ως συνέπεια να μειωθεί η απόδοσή τους. Έωλο είναι, τέλος, και το επιχείρημα ότι σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας 1.300 λεωφορεία, καθώς τα στοιχεία αυτά αμφισβητούνται σφόδρα από τους εργαζομένους, που σημειώνουν ότι μέσω των στοιχείων της τηλεματικής αποκαλύπτεται πως δεν φτάνουν τα 1.100 σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θύελλα,thyella