Τι αλλάζει με τα διπλώματα οδήγησης

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο. Ο εξεταστής θα είναι στη θέση του συνοδηγού. Με κάμερα και μικρόφωνο η καταγραφή της διαδικασίας

Τρεις σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Εν πρώτοις, την πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων θα διενεργεί ένας εξεταστής, ο οποίος πλέον θα κάθεται στη θέση του συνοδηγού, ενώ ο εκπαιδευτής θα κάθεται στο πίσω κάθισμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σταματά έτσι το φαινόμενο να παρεμβαίνει ο εκπαιδευτής στον τρόπο οδήγησης του υποψηφίου κατά τη διάρκεια

της εξέτασης. Επίσης, για την εξασφάλιση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και του ευρύτερου ελέγχου των πρακτικών εξετάσεων η όλη δοκιμασία καταγράφεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

Ειδικότερα, προβλέπεται η χρήση φορητής -και όχι μόνιμης- κάμερας 360 μοιρών, που διαθέτει μικρόφωνο και ειδική αποσπώμενη κάρτα μνήμης, στην οποία αποθηκεύεται όλη η διαδικασία της πρακτικής δοκιμασίας. Η κάμερα εικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καμπίνα του οχήματος και τους συμμετέχοντες στη διαδικασία. Παρέχεται, τέλος, η δυνατότητα σε όσους νέους και νέες έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους να παρακολουθήσουν τα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα οδήγησης στις σχολές οδήγησης και να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση.

Με τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας τους μπορούν να δώσουν θεωρητικές εξετάσεις. Με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα, όπως συμβαίνει σήμερα, να δηλώσουν συμμετοχή στη διεξαγωγή της πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες αλλαγές, ξεχωρίζουν οι ειδικές προβλέψεις που διευκολύνουν τις εξετάσεις ειδικών κατηγοριών υποψηφίων, καθώς προβλέπονται ειδικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και όσων απολαμβάνουν το καθεστώς διεθνούς προστασίας στη χώρα μας. Επιπλέον, προβλέπεται ειδική θεωρητική εξέταση κωφών και βαρήκοων υποψηφίων στην ελληνική νοηματική γλώσσα καθώς και με υπότιτλους.

Προβλέπεται, επίσης, η ίδρυση ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (αντίστοιχα με το κρατικό κέντρο «Ηνίοχος»), ώστε να μην επιβαρύνονται περαιτέρω τα άτομα με αναπηρία.

Τέλος, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, στα πρότυπα του gov.gr, στις θεωρητικές εξετάσεις, όπως και δειγματοληπτικός έλεγχος ταυτοπροσωπίας υποψήφιων οδηγών στις θεωρητικές εξετάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι αλλάζει με τα διπλώματα οδήγησης,