Τι δεν λέει ο Κυριτσάκης για τη θητεία του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τι δεν λέει ο Κυριτσάκης για τη θητεία του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού23.12.2018Πρόσωπα

Η επιστολή διαμαρτυρίας του απερχόμενου προέδρου για δημοσίευματα και η (συνολική) απάντηση της «δημοκρατίας» για τα (σχεδόν 10ετή αναποτελεσματικά) πεπραγμένα του, που σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων

Στις 13 Δεκεμβρίου λάβαμε με έκπληξή μας επιστολή του απερχόμενου προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), του κ. Κυριτσάκη, με την οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα «για το λιβελλογράφημα της 3ης 12ου αλλά και το ανοίκειο ύφος του άρθρου της 12ης 12ου της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Δέκα ημέρες περίμενε

ο κ. Κυριτσάκης για να συγχυστεί και να συντάξει τη διαμαρτυρία του, προφανώς ενοχλημένος από την αντιμετώπιση που του επιφύλαξε ο Τύπος για την παρουσία του στη Βουλή (σχεδόν καθολική αποδοκιμασία).

Οφείλουμε μια απάντηση στον κ. Κυριτσάκη, για την απουσία του οποίου ουδείς θα στενοχωρηθεί από τους παράγοντες της αγοράς, πέραν όσων έβλεπαν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού χρειαζόταν πέντε, 10, 20 χρόνια για να τους τιμωρήσει, προς δυστυχία των καταναλωτών και των ανταγωνιστών τους.

Εντονη είναι η ενόχληση του κ. Κυριτσάκη για τον «ανώνυμο» συντάκτη και πληροφοριοδότη. Ομως στον Τύπο ανωνυμία δεν υφίσταται, κάθε άρθρο που δεν υπογράφεται φέρει την υπογραφή της εφημερίδας. Ο κ. Κυριτσάκης φαντάζεται ότι κάποιος που θέλει να τον πλήξει συντάσσει τα άρθρα και μας πληροφορεί σχετικά. Μάλλον, όμως, κλείνει τα μάτια του στα εκατοντάδες άρθρα που κατά τη θητεία του κατακεραύνωσαν την αναποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Συνομιλία

Σχετικά με τον διορισμό του από τον Κωστή Χατζηδάκη το 2009, ο κ. Κυριτσάκης επικαλείται, προς υπεράσπιση της ακεραιότητάς του, συνομιλία που μόνο ο ίδιος άκουσε (αφού ουδείς τρίτος ήταν παρών), συνεπώς η αξιοπιστία της μαρτυρίας είναι περιορισμένη (όπως θα έκρινε και ο ίδιος ως δικαστής). Αυτό που όλοι ξέρουμε είναι ότι τα ΜΜΕ της εποχής τόνιζαν την προσωπική του σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη ως παράγοντα για την επιλογή του.

Δάφνες διεκδικεί ο κ. Κυριτσάκης για την έκθεση του ΟΟΣΑ και τη γιορτή στο Παρίσι. Δυστυχώς για εκείνον, τη 228 σελίδων έκθεση τη διαβάσαμε γραμμή γραμμή στη «δημοκρατία» και διαπιστώσαμε ότι για σημαντικά θέματα ο βαθμός που παίρνει είναι κάτω από τη βάση. Ελλειψη προγραμματισμού, καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, μηδενική συνεργασία με τη Δικαιοσύνη, έλλειψη παρακολούθησης εφαρμογής των αποφάσεων και τόσα άλλα αρνητικά. Και, βέβαια, το να καυχιέσαι ότι «ανέβηκες» στην κατάταξη επιβολής προστίμων μάλλον θυμηδία προκαλείς, παρά θαυμασμό.

Ούτως η άλλως πάντως, το αν είναι επιτυχημένος ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν περιμένουμε να μας το πει ο ΟΟΣΑ, αλλά οι επιχειρηματίες της αγοράς. Και επειδή η «δημοκρατία» κάνει ρεπορτάζ επί χρόνια, γνωρίζει άριστα ότι όταν η αγορά ακούει Επιτροπή Ανταγωνισμού, γελάει έως δακρύων. Η ανικανότητα εντοπισμού και τιμωρίας των καρτέλ σε εύλογο χρόνο την καθιστά μια παρωδία για τη λειτουργία της αγοράς. Ας μας πει ο κ. Κυριτσάκης πόσες φορές συναντήθηκε και συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της αγοράς (Επιμελητήρια κ.λπ.); Να τον διευκολύνουμε: Καμία.

Για την «υπόθεση Αργος» τα συμπεράσματα όλων είναι πλέον δεδομένα. Ο κ. Κυριτσάκης απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι να εκδώσει απόφαση για το μονοπώλιο στη διανομή Τύπου επί θητείας του. Οταν το Αργος έχει μονοπώλιο επί τόσα χρόνια, έχει δεχτεί καταγγελίες από την πλειονότητα των ΜΜΕ και το μόνο που κατάφερε ο κ. Κυριτσάκης είναι μια αναστολή των νέων δυσμενών όρων για δύο μήνες (αφού θα έχει φύγει), το ελάχιστο που θα μπορούσε να περιμένει είναι η αποδοκιμασία. Για όσα είπε στη Βουλή είναι περιττό να απαντήσουμε, όλοι ακούσαμε και καταλάβαμε.

Μας εγκαλεί ο κ. Κυριτσάκης για τις κατασκευαστικές, το μεγαλύτερο σκάνδαλο του σύγχρονου κράτους, όπου δεκάδες εταιρίες λήστευαν το Δημόσιο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν πήρε χαμπάρι τίποτα. Κοιμόταν όρθια όταν όλες οι εφημερίδες έγραφαν (με στοιχεία) ότι οι διαγωνισμοί στήνονταν. Τριάντα χρόνια παρανομούσαν και ζητεί συγχαρητήρια ο κ. Κυριτσάκης, που αν δεν βρισκόταν το περίφημο ημερολόγιο του μεγαλοεργολάβου, τίποτα δεν θα είχε διαπιστωθεί έως σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, δεν δίνει καμία δικαιολογία για την απίστευτη καθυστέρηση τριών ετών για να τιμωρηθούν (αν είναι ένοχες) οι ξένες κατασκευαστικές, ούτε καν το... ανέκδοτο των 500GB.

Ενδιαφέρον έχει η αναφορά για τις καθυστερήσεις των υποθέσεων και την ακύρωση σωρείας αποφάσεων λόγω παραγραφής. Με βάση την κρίση της Δικαιοσύνης, έως σήμερα, ο κ. Κυριτσάκης θα γράψει μαύρη σελίδα στην ιστορία του ανταγωνισμού, κατέχοντας το ρεκόρ κατάπτωσης αποφάσεων επειδή έμειναν στα συρτάρια της Αρχής πάνω από πέντε χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Κορυφαίο θέμα, τα Καλλυντικά με ακυρωμένο πρόστιμο 18.000.000 ευρώ, που αν διαπιστωθεί από τη νέα ηγεσία της Ε.Α. ότι έγινε με δόλο (η καθυστέρηση) από στελέχη της Ε.Α., τότε θα έχουμε και διώξεις για κακουργηματική απιστία.

Τέλος, μας εκπλήσσει η αντίδραση του κ. Κυριτσάκη για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του. Μάλλον δεν κατάλαβε όταν αναλάμβανε την «καυτή» θέση ότι θα αποτελούσε διαρκώς αντικείμενο ελέγχου, καθώς του εμπιστεύθηκαν τη διαχείριση της τύχης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (πρόστιμα). Και ο Τύπος οφείλει να ζητεί τον λεπτομερή έλεγχο, χωρίς ουδέποτε να υπονοούμε κάτι μεμπτό, αλλά και ουδέποτε να δεχόμαστε ως θέσφατο ότι αυτοί που διαχειρίζονται την τύχη εκατοντάδων εκατομμυρίων είναι εκτός ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα