Το Ασφαλιστικό στη Βουλή με αλλαγές στο παρά πέντε

Το Ασφαλιστικό στη Βουλή με αλλαγές στο παρά πέντε17.02.2020Οικονομία

Διορθωτικές παρεμβάσεις για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εργαζόμενες μητέρες και συνταξιούχους που απασχολούνται

Με σημαντικές παρεμβάσεις και διορθώσεις σε σχέση με το κείμενο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου. Στόχος είναι να ψηφιστεί έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Οι

περισσότερες διορθωτικές παρεμβάσεις αφορούν τις διατάξεις για την απασχόληση συνταξιούχων, αλλά και τις συντάξεις των υπηρετούντων στις Ειδικές Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί βελτιωμένη διάταξη για το θέμα της απασχόλησης συνταξιούχων, και ειδικότερα για όσους εργάζονταν και πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου.

Στις περιπτώσεις αυτές ισχύει ευνοϊκότερο καθεστώς από αυτό που προβλέπει το σχέδιο νόμου, δηλαδή η περικοπή γίνεται στο υπερβάλλον τμήμα της σύνταξης -άνω των 1.007 ευρώ- κατά 70%. Το υπουργείο σχεδιάζει τη θέσπιση -για τις περιπτώσεις αυτές- μεταβατικής περιόδου έως τις 31/12/2020.
Βελτιώσεις αναμένεται να υπάρξουν και στον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των ενστόλων που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις. Η συγκεκριμένη κατηγορία αδικείται με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 έτη ασφάλισης, καθώς στην πλειονότητά τους συνταξιοδοτούνται μετά τη 40ετία λόγω της προσμέτρησης έως μιας πλασματικής 5ετίας.

Διπλό σύστημα

Το υπουργείο Εργασίας μελετά την καθιέρωση διπλού συστήματος για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (του νομοσχεδίου Βρούτση) θα ισχύουν έως τα 40 έτη ασφάλισης και μετά τα 40 έτη θα ισχύουν τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου.
Ταυτοχρόνως, αναμένεται να διορθώσει τη διάταξη που ορίζει ότι οι συνταξιούχοι που προέρχονται από Ταμεία πλην ΟΓΑ σε περίπτωση αγροτικής απασχόλησης θα χάνουν το 30% της σύνταξής τους. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να τεθεί όριο εισοδήματος κάτω από το οποίο δεν θα υπάρχει μείωση.

Στα θέματα της παράλληλης ασφάλισης, ορίζεται πως οποιοσδήποτε μισθωτός -που παράλληλα έχει επιχειρηματική δραστηριότητα- με μικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000 (οι οποίες πραγματοποιούνται στον φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης).

Εξάλλου, καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων και μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας, από 75 ημέρες για τον μισθωτό, σε 50. και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

Στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου θα υπάρξει τροπολογία με την οποία θα καλύπτεται το κενό στον νόμο Κατρούγκαλου, που αφορά τις μειωμένες εισφορές που θα συνεχίσουν να καταβάλλουν οι εργαζόμενες μητέρες. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει ειδική διάταξη που θα αποσαφηνίζει οριστικά το νομικό καθεστώς της απασχόλησης των εργαζόμενων γυναικών που αποκτούν παιδί, διατηρώντας τις μειωμένες εισφορές για τις εργαζόμενες μητέρες.

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν πως η κατάθεση του ν/σ στη Βουλή αποτελεί άτυπο «ορόσημο» για να δρομολογηθεί σε τελικό στάδιο η διαμόρφωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επιλογή κατηγορίας των ασφαλιστικών εισφορών από 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα