Το δεύτερο Μνημόνιο και οι 44 διαγραφές!

Το δεύτερο Μνημόνιο και οι 44 διαγραφές!28.12.2018Παρασκήνιο

Η κυβέρνηση Παπαδήμου άναψε φωτιές εντός και εκτός Κοινοβουλίου

Η νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου 2012, στη διάρκεια της οποίας ψηφίστηκε το δεύτερο επαχθές Μνημόνιο από την κυβέρνηση Παπαδήμου,

είναι μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Εξω από τη Βουλή, η Αθήνα «έβραζε» από τις μαζικές συγκεντρώσεις ενάντια στο Μνημόνιο.

Εντός του Κοινοβουλίου το κλίμα ήταν εξίσου πολεμικό, με την ψηφοφορία να οδηγεί στην πολυπληθέστερη ομαδική διαγραφή βουλευτών μεταπολιτευτικά. Το βράδυ εκείνο ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς έκαναν πράξη όσα προηγουμένως είχαν διαμηνύσει περί διαγραφής όσων θα καταψήφιζαν τη δανειακή σύμβαση, με αποτέλεσμα, αμέσως μετά την ψηφοφορία, να διαγραφούν με συνοπτικές διαδικασίες συνολικά 44 βουλευτές! Οσοι καταψήφισαν, δήλωσαν «παρών» ή απουσίαζαν διαγράφηκαν άμεσα.

Ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας 20 βουλευτές, μεταξύ των οποίων τους Πάνο Καμμένο, Ελενα Κουντουρά, Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργο Βλάχο, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, αν και πολλοί από αυτούς επανήλθαν ύστερα από μερικούς μήνες. Μάλιστα, ο ίδιος ο Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι «ήταν μια δυσάρεστη, αλλά αναγκαία απόφαση», αλλά και πως «η ζωή συνεχίζεται». Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Αννα Βαγενά, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, και Θεόδωρος Παραστατίδης.

Οσο για τον ΛΑΟΣ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποφάσισε να διαγράψει τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη, που υπερψήφισαν. Υστερα από εκείνη τη νύχτα των μεγάλων διαγραφών, το ΠΑΣΟΚ έμεινε με 130 βουλευτές, η Ν.Δ. με 62, ενώ οι ανεξάρτητοι έφτασαν τους 52.

Της ψηφοφορίας-θρίλερ, την οποία μετέδωσαν απευθείας οι τηλεοπτικοί και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, προηγήθηκε συζήτηση σε εξαιρετικά έντονο κλίμα, που λίγο έλειψε να ξεφύγει. ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά αντέδρασαν όχι μόνο για τη δυσβάσταχτη λιτότητα που έφερναν τα νέα μέτρα, αλλά και για τη διαδικασία τού κατεπείγοντος με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να καταθέτει αίτημα αντισυνταγματικότητας, η οποία απερρίφθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα