Το δεξί χέρι του Στουρνάρα έλαβε 800.000 € ως... μπόνους και δεν επέστρεψε ούτε ένα ευρώ

Το δεξί χέρι του Στουρνάρα έλαβε 800.000 € ως... μπόνους και δεν επέστρεψε ούτε ένα ευρώ28.03.2019Παρασκήνιο

Βαρύτατα εκτεθειμένος ο Γ. Πάσχας για θαλασσοδάνεια σχεδόν 800.000 ευρώ! «Δεν χρωστάω τίποτα» απαντά ο ίδιος

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Η πληροφορία έπεσε σαν βόμβα: στον Γιώργο Πάσχα, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τραπέζης της Ελλάδος, δηλαδή στον εξ απορρήτων του Γιάννη

Στουρνάρα και πρώην επιθεωρητή στην Εθνική Τράπεζα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από τον επίκουρο εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς για θαλασσοδάνεια-μετοχοδάνεια που συνολικά αγγίζουν τα 800.000 ευρώ.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «δημοκρατίας» από πηγές του τραπεζικού κλάδου, το μεγαλοστέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας έχει επανειλημμένως την τελευταία διετία «θάψει» επισήμως κατατεθειμένο σχέδιο εξορθολογισμού είσπραξης των «κόκκινων» δανείων, που περιελάμβανε αντικειμενική είσπραξη και διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης των κακοπληρωτών. Εν ολίγοις, σχέδιο για να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, που δεν βρίσκουν ποτέ... τον δρόμο της πληρωμής, και να αφεθούν στην ησυχία τους οι «φτωχοδιάβολοι» που καταδιώκονται τη στιγμή που βιώνουν δραματική ανέχεια, ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης.

Κατηγορητήριο

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», που δημοσίευσε την είδηση της δίωξης, αυτή αφορά τα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με υπηρεσιακή ζημιά που υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ και απλής συνέργειας σε απιστία και ηθικής αυτουργίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, αδικήματα τα οποία αποδίδονται τόσο στο συγκεκριμένο υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος όσο και στους συναδέλφους του που ενέκριναν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις. Μάλιστα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως για τα εν λόγω δάνεια ο κ. Πάσχας έχει φροντίσει να μην πληρώσει μέχρι σήμερα ούτε σεντ.

Η «δημοκρατία» είχε αναφερθεί στο θέμα ήδη από τις αρχές Μαρτίου, όταν το έγκυρο χρηματιστηριακό σάιτ Banking News είχε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ για ένα μετοχοδάνειο ύψους 500.000 ευρώ, το οποίο ο κ. Πάσχας έλαβε από την Εθνική Τράπεζα, όπως πολλά στελέχη της τράπεζας εκείνη την εποχή, με αφορμή τα stock options, για να αγοράσουν μετοχές.

Σύμφωνα με όσα ήρθαν τώρα στο φως της δημοσιότητας, τα δάνεια τελικά είναι τρία διαφορετικά, ένα ύψους 590.583,43 ευρώ το 2007, ένα 119.053,10 ευρώ το 2008 κι ένα ύψους 92.450,67 το 2010. Δόθηκαν με εγγύηση την αξία των μετοχών (collateral), δηλαδή στην πραγματικότητα δόθηκαν με εγγύηση τον «αέρα», εάν συνυπολογίσει κανείς πως σήμερα η αξία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, από 44,4 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2007, έχει φτάσει στα 1,5460 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο χθεσινό ρεπορτάζ, ο κ. Πάσχας έλαβε το πρώτο δάνειο για μετοχές αξίας 428.396 ευρώ, ενώ όταν υπογράφτηκε η δανειακή σύμβαση, στους όρους αναφερόταν ότι υπήρχε προσωπική εγγύησή του, χωρίς όμως τελικά αυτή να προσδιορίζεται. Αρχικά η διάρκεια αποπληρωμής ορίστηκε στους 12 μήνες, στη συνέχεια στους 36, αργότερα στους 48 και τελικά το 2013 ορίστηκε νέα περίοδος αποπληρωμής, που έφτανε τους 74 μήνες. Οι πληροφορίες είναι σκανδαλώδεις. Ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες υποστήριξε: «Ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμα δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας».

Τα αμείλικτα ερωτήματα για τις σκανδαλώδεις επιμηκύνσεις

Ο κ. Πάσχας βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών. Τα ερωτήματα που γεννιούνται, λοιπόν, τόσο από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας όσο και από την απάντησή του είναι πολλά.

Πώς γίνεται να δίνονται διαρκώς επιμηκύνσεις στα δάνειά του, χωρίς τη λήψη πρόσθετων εξασφαλίσεων, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ; Πώς γίνεται να μην έχει πληρώσει ούτε ένα σεντ κι όμως να μην έχουν χαρακτηριστεί τα δάνεια ληξιπρόθεσμα; Πληρώνει ή απλώς δεν έχουν χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμα χωρίς να έχει πληρώσει; Υπάρχει περίπτωση η συγκεκριμένη τράπεζα να κεφαλαιοποιούσε τους τόκους των δανείων του στελέχους της ΤτΕ (περίπτωση Mega Channel), αυξάνοντας το ύψος της χρηματοδότησης κι έτσι να μην παρουσιάζεται ως ληξιπρόθεσμος ο δανεισμός;

Γιατί ο κ. Πάσχας κάνει αναφορά μόνο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στα ίδια τα δάνεια, στον τρόπο που δόθηκαν, στις εγγυήσεις με τις οποίες δόθηκαν και στις τεράστιες επιμηκύνσεις τις οποίες φέρεται ότι πέτυχε;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πάσχας είναι ο άνθρωπος που είχε παραδεχτεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής πως η ΤτΕ άφησε εκτός ελέγχου τα δάνεια τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Για τα δικά του δάνεια φέρεται ότι δήλωσε στον εισαγγελέα πως αποτελούσαν επιβράβευση για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει, ενώ ακόμη επικαλέστηκε πως δεν υπάρχει πόρισμα ελεγκτικού οργάνου για το θέμα, ούτε έχει αναμειχθεί ο ίδιος στις επιμηκύνσεις. Για την ιστορία πάντως, άλλα στελέχη της ίδιας τράπεζας, που είχαν πάρει αντίστοιχα δάνεια, ρευστοποίησαν τις μετοχές τους και απομείωσαν ή και εξάλειψαν τις οφειλές τους.

Γιατί «έθαψε» τη ρύθμιση;

Ερωτήματα, προφανώς, γεννούν και οι πληροφορίες της «δημοκρατίας». Γιατί το δεξί χέρι του κ. Στουρνάρα αρνήθηκε τον εξορθολογισμό είσπραξης των «κόκκινων» δανείων; Οι διαδικασίες είσπραξης, όπως είναι σήμερα, ευνοούν φαινόμενα διαφθοράς και κατάφωρων αδικιών. Γιατί δεν εφάρμοσε ένα μοντέλο το οποίο κατατέθηκε επίσημα, αλλά το έθαψε κιόλας; Γιατί από την PQH AE, που έχει αναλάβει ρόλο εκκαθαριστή για τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν παραιτηθεί μέχρι σήμερα τρεις πρόεδροι, τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι, δύο νομικοί σύμβουλοι και 15 γενικοί διευθυντές και διευθυντές; Αληθεύει ακόμη ότι δικηγόρος της ΤτΕ έχει λάβει πολλά εκατομμύρια για παροχή υπηρεσιών σε εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος τράπεζες; Προφανώς, η υπόθεση θα έχει συνέχεια...

Keywords
Τυχαία Θέματα