Το Φεστιβάλ Φιλίππων με «θέα» στην Καβάλα

Το Φεστιβάλ Φιλίππων με «θέα» στην Καβάλα10.07.2018Τέχνες

Η πολιτιστική γιορτή διανύει ήδη τον 61ο χρόνο, με στόχο την ανάδειξη της παράδοσης και των θησαυρών του τόπου

Από την
Ελένη Σκάρπου

Πάνω από 60 χρόνια, που συγκεντρώνει τα βλέμματα της βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο, με επίκεντρο τις τέχνες και πάντα με φόντο την Ιστορία του τόπου. Το 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων άνοιξε την αυλαία του το περασμένο Σάββατο 7 Ιουλίου και μέχρι τις 29 Αυγούστου θα μας κρατήσει συντροφιά,

τοποθετώντας τον πολιτισμό στη θέση που του πρέπει.

Η πρώτη μας εμπειρία θα έχει θέα την ίδια την πόλη της Καβάλας, μέσα από μια «Εικαστική διαδρομή στην πόλη». Ετσι τιτλοφορείται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, που αναγάγει την Καβάλα σε προορισμό δράσης.

Χαρτογραφούν έναν περίπατο

Εντεκα σημαντικοί εικαστικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους συνδέονται είτε βιωματικά είτε λόγω της καταγωγής τους με την ευρύτερη περιοχή, χαρτογραφούν έναν συναρπαστικό περίπατο με πολυσχιδείς διαδρομές και προορισμούς, προτείνοντας παλαιότερα έργα τους ή δημιουργώντας νέα με άξονα την πόλη.

Στο Μουσείο Καπνού, στο Σπίτι του Μεχμέτ Αλή, στην Παλαιά Μουσική (Τζαμί Χαλίλ Μπέη), στο Δημαρχείο και τη Βιβλιοθήκη «Β. Βασιλικός», στο Φρούριο, στο Ιμαρέτ, στο Καρνάγιο, αλλά και στο κεντρικό περίπτερο του ΕΟΤ και το ιστορικό κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, καθώς και σε ιστορικά ή δημοφιλή καταστήματα, όπως το Καφεκοπτείο του Ανανιάδη, το κατάστημα μπαχαρικών του Αρμένου, το καφέ Black Drop της πλατείας Καπνεργάτη και το καφέ μπαρ 1901 στην Παναγία, θα συναντήσει κανείς ως επισκέπτης 21 έργα με μεγάλη ιστορία, όπως λέει η ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού.

«Ακούνε» θρύλους του κάστρου

«Είναι έργα εμπνευσμένα από το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και τους θησαυρούς του, έργα που αφουγκράζονται τους θρύλους του κάστρου ή τη συναρπαστική ιστορία και τα ίχνη-αραβουργήματα του Καβαλιώτη Μεχμέτ Αλή και των εμβληματικών κτιρίων που άφησε πίσω του, έργα που μιλούν για την εξακολουθητική κινητικότητα της περιοχής και τις προσφυγικές μνήμες κι άλλα, που καταγράφουν με ενδελέχεια τη μακρόχρονη τοπική ιστορία του καπνού, των ανθρώπων του και του μόχθου της επεξεργασίας του, έργα που οδηγούν τα βήματά μας στην απρόσκοπτη θέα της θάλασσας και των αλιέων της και έργα που συνομιλούν με τα ιστορικά στέκια της αγοράς και εγκλείουν την ευωδιά των μικρών καθημερινών αναλώσιμων θησαυρών της», τονίζει η κυρία Κρητικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φεστιβάλ Φιλίππων, Καβάλα,festival filippon, kavala