Το κύκλωμα του Σ. Μιωνή που έκλεβε το Δημόσιο προς όφελος της HSBC!

Συγκλονιστικά στοιχεία στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που έκρυψε η Προανακριτική

Συγκλονιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνής και τουλάχιστον 12 συνεργοί του έκλεβαν το Ελληνικό Δημόσιο, δρώντας για λογαριασμό φοροφυγάδων πελατών τους και προς όφελος της τράπεζας HSBC, περιέχονται σε έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η έκθεση, που φέρει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2019, είχε «θαφτεί»

επί μήνες στα αρχεία της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά την υπόθεση του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Είχε δε, «όλως τυχαίως», εξαφανιστεί από το αντίγραφο της δικογραφίας που παραδόθηκε στα στελέχη της «δημοκρατίας» τα οποία συκοφάντησε ο ψευδομάρτυρας Μιωνής και κλήθηκαν αδικαιολόγητα σαν δήθεν «ύποπτοι» από την Επιτροπή. Ωστόσο, για κακή τύχη όσων έστησαν τη σκευωρία προς ίδιον πολιτικό και οικονομικό όφελος, η «δ» εντόπισε λακωνική παραπομπή στην κρίσιμη έκθεση σε μόλις μία από τις 200.000 σελίδες της δικογραφίας, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να αναγκαστεί να παραδώσει, τελικά, το επίμαχο έγγραφο.

Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. βασίζεται σε πλήθος ηλεκτρονικών αρχείων που προέρχονται από την τράπεζα HSBC και περιέχονταν στη «λίστα Λαγκάρντ», η οποία είχε παραδοθεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 και στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012. Αξιοποιήθηκαν ακόμη τέσσερις ένορκες καταθέσεις του Ε. Φαλτσιανί, πρώην υπαλλήλου της HSBC Γενεύης, προς τους οικονομικούς εισαγγελείς το 2015 και το 2016.

Στη συνέχεια, το 2017, αξιολογήθηκαν πρόσθετα έγγραφα, ενώ υπήρξε διασταύρωση για την ταυτοποίηση προσώπων με στοιχεία από το Αρχείο Ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. και από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό, τουλάχιστον 13 Ελληνες πολίτες βρίσκονταν σε επαφή με καταθέτες, κυρίως, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (ασφαλώς, δεν ήταν φοροφυγάδες όλοι οι πελάτες). Επίσης, τουλάχιστον πέντε αλλοδαποί-στελέχη της HSBC διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη διακίνηση των χρημάτων από τη Γενεύη προς δεκάδες offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Όπως προκύπτει από τα ηλεκτρονικά αρχεία, το σημαντικό είναι ότι οι «13» δρούσαν «εις όφελος και της HSBC, μεταξύ άλλων, ως διαχειριστές λογαριασμών πελατών αυτής αναφορικά με μεγάλο πλήθος εξωχώριων εταιριών και λοιπών οντοτήτων».

Ταυτόχρονα, ορισμένοι από τους «13» αποδεικνύεται πως ήταν συνδεδεμένοι «ιδιοκτησιακά και διοικητικά με πλήθος οντοτήτων» που αναφέρονται στα αρχεία. Τα ακλόνητα στοιχεία ότι οι «13» δρούσαν προς όφελος της HSBC επιτρέπουν (και επιβάλλουν) στην ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει, είτε από τη μητρική βρετανική τράπεζα είτε από τη θυγατρική της στην Ελβετία, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τους διαφυγόντες φόρους και άλλες ζημίες που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο. Άλλωστε το έχουν ήδη πετύχει στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού, και προτού καν οι υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια, η Γαλλία (300.000.000 ευρώ το 2017) και το Βέλγιο (295.000.000 ευρώ το 2019) για τις αντίστοιχες «λίστες Λαγκάρντ» με δικούς τους πολίτες.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει έμφαση και ξεκινά από τέσσερις εταιρίες συμφερόντων του Σ. Μιωνή και άλλων. Πρόκειται για τις «CM ADVISORS LIMITED», «CMA CAPITAL MANAGEMENT ADVISORS LTD», «CMA GLOBAL HEDGE PCC LIMITED» και «CAPLAND S.A.» (πρώην «Capital and Land Asset Management S.A.»), οι οποίες συναλλάσσονταν και διασυνδέονταν με τρία νομικά σχήματα της HSBC στην Ελβετία και την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα καταγράφονται αναρίθμητες συνδεόμενες οντότητες από την Ιρλανδία, το Γκέρνσεϊ, την Κύπρο και το Λιχτενστάιν ως τη Λιβερία, τον Παναμά, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τα Νησιά Μάρσαλ, τα Κέιμαν, τις Μπαχάμες, τις Σεϊχέλλες και το Νιούε (χώρα βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας στον Ειρηνικό Ωκεανό).

Η έκθεση αποκαλύπτει και τις συκοφαντίες κατά της «δημοκρατίας»

Ενδεικτικό της σκευωρίας, που είχε στηθεί κατά της «δημοκρατίας», είναι και το γεγονός ότι ο Σ. Μιωνής γνώριζε (άγνωστο πώς…) για έναν πίνακα-τμήμα της αποκαλυπτικής έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ., που ταυτοποιεί 208 πελάτες της HSBC, και το χρησιμοποίησε για να ψευδομαρτυρήσει.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή την 26η Φεβρουαρίου 2020 ο Σ. Μιωνής ισχυρίστηκε ότι η εργασία ήταν «φοβερά επαγγελματική», έγινε από τον αρθρογράφο της «δ» Αλέξανδρο Τάρκα και ότι ο πίνακας παραδόθηκε από την εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Φιλιππάκη το 2015 στον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αναρωτήθηκε δε συκοφαντικά: «Ποιος κάνει μια τόσο λεπτομερή και εξονυχιστική δουλειά για να κάνει μία καταγγελία, κάτι που θέλει χρόνο και χρήμα για να γίνει, αν δεν σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για οικονομικό όφελος;» Όμως η αλήθεια, γρήγορα, αποκαλύπτεται! Η έκθεση δεν είχε συνταχθεί από τον Αλ. Τάρκα, αλλά από τον αστυνόμο Γ.Τ. και τον υπαστυνόμο Ι.Τ. του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Και δεν θα μπορούσε να έχει παραδοθεί το 2015 από τον εκδότη της «δ» στον κ. Παπαγγελόπουλο, αφού η έκθεση συντάχθηκε το 2019!

Διαβάστε επίσης: Οι 12+1 συνεργοί και οι μυστικές εταιρίες ανά τον κόσμο

Keywords
Τυχαία Θέματα