Το μέγα φιάσκο με την πρώτη κατοικία

Το μέγα φιάσκο με την πρώτη κατοικία09.05.2019Οικονομία

Για τα τέλη Ιουνίου πάει τώρα η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ ο νέος νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από τις 30 Απριλίου

Τελικά, ούτε «χειροκίνητα» δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, παρά το γεγονός ότι ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ

από τις 30 Απριλίου. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν είναι έτοιμη να «τρέξει» την όλη διαδικασία αυτοματοποιημένα και οι θεσμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να μεταθέσει την έναρξη λειτουργίας του συστήματος. Οι πληροφορίες που ήθελαν την πλατφόρμα να μην είναι έτοιμη πριν από τα μέσα Ιουνίου επιβεβαιώθηκαν, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των θεσμών να συμφωνούν τελικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων να τεθεί σε λειτουργία από τις 30 Ιουνίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους ακόμα λιγότερο χρόνο, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019!

Διαφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά τάχθηκε υπέρ του να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα με «χειροκίνητες» διαδικασίες και τα δικαιολογητικά να κατατίθενται από τους δανειολήπτες, οι επικεφαλής των θεσμών, όμως, διαφώνησαν, υποστηρίζοντας ότι αν δεν υπάρχουν οι αυτοματοποιημένοι «κόφτες» και ο άμεσος ηλεκτρονικός έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τότε το νέο πλαίσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ετσι αποφασίστηκε η υποβολή των αιτήσεων να αρχίσει στις 30 Ιουνίου, ώστε να διεκπεραιώνει με αυτοματοποιημένο τρόπο τα αιτήματα των δανειοληπτών. Το μόνο δικαιολογητικό που θα καλείται να υποβάλει ο δανειολήπτης είναι το πιστοποιητικό βαρών από το Υποθηκοφυλακείο.

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) θα γίνεται με τους υφιστάμενους κωδικούς του TAXISnet. Η συμφωνία του ιδιοκτήτη της κατοικίας με τις τράπεζες για συναινετική ρύθμιση των οφειλών του προς αυτές θα προκαλεί αυτοδίκαια προστασία της κατοικίας από πλειστηριασμό και για απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο παρέχεται, αν και ο νέος νόμος δεν προβλέπει ρύθμιση των οφειλών αυτών. Ωστόσο, οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν κατασχέσεις και στην κύρια και σε τυχόν δευτερεύουσες κατοικίες του, καθώς επίσης και στις καταθέσεις και τα εισοδήματά του, προκειμένου να εισπράξουν τις οφειλές του προς αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα