Το μνημείο του Στόουνχενζ φτιάχτηκε από Μικρασιάτες

Το μνημείο του Στόουνχενζ φτιάχτηκε από Μικρασιάτες18.04.2019Παράξενα

Βόμβα! Μέσω του DNA ανακάλυψαν τον αρχιτέκτονα-κατασκευαστή του διάσημου νεολιθικού οικοδομήματος

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Ούτε ο... μάγος Μέρλιν ούτε οι εξωγήινοι έχτισαν τελικά το διάσημο μνημείο του Στόουνχενζ, στη Βρετανία. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, οι κατασκευαστές

του νεολιθικού οικοδομήματος, που «κουβαλά» μαζί του δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας, ήταν Μικρασιάτες, οι πρόγονοι των οποίων άφησαν πίσω τους το Αιγαίο και έφτασαν μέχρι τη Βρετανία, περίπου το 4000 π.Χ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιαν Μπαρνς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και τον Μαρκ Τόμας του University College της βρετανικής πρωτεύουσας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution», κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας και συγκρίνοντας το DNA 47 νεολιθικών σκελετών που βρέθηκαν στη Βρετανία με εκείνο των ανθρώπων που ζούσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς επίσης και το DNA σύγχρονων Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι που ζούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή τη Nεολιθική Περίοδο κατάγονταν από αγρότες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα παράλια της Μικράς Ασίας και, αφού διέσχισαν τη Μεσόγειο, έφθασαν στην Ιβηρική Χερσόνησο και από εκεί -μέσω Γαλλίας- κατέληξαν στη Βρετανία περίπου το 4000 π.Χ.

Η μετανάστευση στη Βρετανία αποτελούσε απλά ένα τμήμα μιας ευρύτερης μετανάστευσης πληθυσμών από την Ανατολία -τη σημερινή Τουρκία- που έφεραν μαζί τους στη Δύση τη γεωργία. Η μαζική μετανάστευση ακολούθησε δύο βασικές διαδρομές: τη βόρεια, που οδηγούσε στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη μέσω του Δούναβη και του Ρήνου, και τη μεσογειακή, που οδηγούσε στη δυτική Ευρώπη μέσω της σημερινής Ελλάδας, Ιταλίας και νότιας Γαλλίας.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, οι συμπατριώτες τους που ζούσαν στη Νεολιθική Περίοδο προέρχονταν κυρίως από ομάδες που έφτασαν στη χώρα μέσω της μεσογειακής οδού. Οι απόγονοί τους περί το 3000 π.Χ. άρχισαν να χτίζουν το μνημείο του Στόουνχενζ για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα