Το Νόμπελ Ιατρικής για τον πόλεμο στον καρκίνο

Το Νόμπελ Ιατρικής για τον πόλεμο στον καρκίνο02.10.2018Πρόσωπα

Κλειδί για την καταπολέμηση του επιθετικού καρκίνου η έρευνά τους, η οποία θεράπευσε ασθενείς με προχωρημένες μορφές της νόσου

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Eνας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας καθηγητής είναι οι νικητές του φετινού Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές τους στην ανοσοθεραπεία, το νέο όπλο στην καταπολέμηση του επιθετικού καρκίνου.

Ο 70χρονος Τζέιμς Π. Αλισον από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και ο 76χρονος Τασούκου Χόνζο από το Πανεπιστήμιο του Κιότο ήταν οι πρώτοι

που είχαν την ιδέα της καταπολέμησης του καρκίνου χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Η πρωτοποριακή μελέτη τους γρήγορα είχε απτά αποτελέσματα, θεραπεύοντας δύσκολες, ακόμη και προχωρημένες μορφές της νόσου. «Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα οι δύο επιστήμονες, που βραβεύονται με το Νόμπελ, θέσπισαν μια νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, που απονέμει τα βραβεία.

Στόχοι

Αποδεχόμενος το συνολικής αξίας 870.000 ευρώ βραβείο, το οποίο θα μοιραστούν οι δύο επιστήμονες, ο Χόνζο είπε «θέλω να συνεχίσω την έρευνά μου, ώστε η ανοσοθεραπεία να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς με καρκίνο από ποτέ», ενώ ο καθηγητής Αλισον πρόσθεσε: «Είναι προνόμιο να συναντάς ασθενείς με καρκίνο που θεραπεύθηκαν με την ανοσοθεραπεία. Είναι η ζωντανή απόδειξη της δύναμης της βασικής επιστήμης». Αν και η ανοσοθεραπεία δεν δουλεύει για όλους, όταν λειτουργεί φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα οδηγώντας σε εξαφάνιση του καρκίνου, ακόμη κι όταν αυτός αρχίσει να επεκτείνεται στους γύρω ιστούς.

Οι δύο επιστήμονες είχαν λάβει από κοινού το 2014 και το βραβείο Tang, το οποίο θεωρείται η ασιατική εκδοχή του Νόμπελ. Σήμερα αναμένονται με αγωνία οι νικητές του Νόμπελ Φυσικής, καθώς, αν το κερδίσει γυναίκα, θα είναι η πρώτη εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Τα Νόμπελ φαίνεται ότι αποτελούν «ανδρική υπόθεση», αφού στην πολύχρονη ιστορία των βραβείων μόνο το 3% των επιστημονικών βραβείων έχει απονεμηθεί σε γυναίκες. Το 2017 ήταν η δεύτερη χρονιά στη σειρά που δεν επιλέχθηκε καμία γυναίκα για κανένα από τα τρία επιστημονικά βραβεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα