Το «πακέτο» για να σβήσει η φωτιά που άναψε η πυρκαγιά!

Το «πακέτο» για να σβήσει η φωτιά που άναψε η πυρκαγιά!12.08.2018Άρθρα

Αντεπίθεση Τσίπρα για αναστροφή του κλίματος με μπαράζ κοινωνικών παροχών στη ΔΕΘ, ολική αντικατάσταση του κεντρικού επικοινωνιακού «αφηγήματος» και ανασχηματισμό με έμφαση στην (άφθαρτη) νέα γενιά

Από τον
Σπύρο Κάραλη

Με μπαράζ κοινωνικών παροχών στη ΔΕΘ,

κυρίως προς τα μικρομεσαία και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, θα επιχειρήσει το Μέγαρο Μαξίμου να εξισορροπήσει, όσο βέβαια γίνεται, τη δυσμενή πολιτική συγκυρία που δείχνει συντριπτική μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Η κυβερνητική αντεπίθεση συνιστά τη μόνη εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη δύσκολη φάση και αναμένεται πολυμέτωπη εν όψει της μετάβασης του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με ταυτόχρονες τομές στο κυβερνητικό σχήμα στον επερχόμενο ανασχηματισμό. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ αντιστροφής του βαρύτατου κλίματος θα συνοδεύεται επίσης από ολική αντικατάσταση του κεντρικού επικοινωνιακού «αφηγήματος», δεδομένου ότι οι έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενοι «διθύραμβοι» περί εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε παρανάλωμα του πυρός στα καμένα της ανατολικής Αττικής. Η ρήξη με το ένοχο παρελθόν και τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους εισέρχεται πλέον ως προτεραιότητα στον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού, με καθυστέρηση όμως τρεισήμισι χρόνων.

Ο κ. Τσίπρας άργησε να αντιληφθεί τη βαρύνουσα αξία εισηγήσεων εκ μέρους ορισμένων στενών συνομιλητών και συνεργατών του, οι οποίοι από το καλοκαίρι του 2016, όταν ολοκληρώθηκε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, συνιστούσαν εμφατικά να δρομολογήσει εκ παραλλήλου την επίλυση χρόνιων κρατικών στρεβλώσεων με στόχο την ποιότητα της καθημερινότητας, αγνοώντας το πολιτικό κόστος. Ψηλά στη σχετική λίστα αυτών των εισηγήσεων περιλαμβανόταν η αποκατάσταση της νομιμότητας στον χαώδη χωροταξικό σχεδιασμό με ρηξικέλευθες κινήσεις (όπως όσες εξαγγέλθηκαν από τον κ. Τσίπρα στο Λαύριο μετά την τραγωδία με τους 93 νεκρούς) και με σκληρές συγκρούσεις κόντρα στα ποικίλα παρασιτικά υποσυστήματα του κρατικού μηχανισμού και της Δημόσιας Διοίκησης.
Η εξυγίανση, ωστόσο, της διοίκησης και ο εξορθολογισμός κρίσιμων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κομβικών για την παραγωγή μιας διαφορετικής πολιτικής κουλτούρας, η οποία θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων, παραπέμφθηκε με ευθύνη και του πρωθυπουργού και όχι μόνο των αρμόδιων υπουργών στις καλένδες. Ως συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μακρά σειρά «αμαρτωλών» λαθών, παραλείψεων και αυθαιρεσιών, η διάπραξη των οποίων φτάνει σε βάθος 40ετίας και περισσότερο.

Από το βράδυ της «μαύρης Δευτέρας» το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει βαρύνει και παντού συναντά κανείς κατεβασμένα κεφάλια να περιφέρονται στους διαδρόμους. Σε αυτό το περιβάλλον της διάχυτης ηττοπάθειας ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να πάρει πάνω του την ανάταξη του κυβερνητικού σχεδιασμού και της χαμένης αισιοδοξίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιστρατεύσει τον ανασχηματισμό, η ανακοίνωση του οποίου μετρά αντίστροφα, πιθανόν πριν από την 21η Αυγούστου, θέλοντας να επικοινωνήσει το νέο «αφήγημα» που ήδη εκπέμπει για ρήξεις και συγκρούσεις στη βάση μιας πρότασης που θα θέτει εκ θεμελίων την επανίδρυση του κράτους με φόντο την επόμενη μέρα μετά τα Μνημόνια. Νέα πρόσωπα, της γενιάς του ηλικιακά, 30άρηδες και 40άρηδες, άφθαρτα στη δημόσια σφαίρα, θα κληθούν να αναλάβουν τις θέσεις υπουργών, η θητεία των οποίων συνδέθηκε με αρνητικά συμβάντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιώργος Σταθάκης πρέπει να θεωρούνται παρελθόν, πληρώνοντας ο πρώτος την πρωτοφανή ρύπανση του Σαρωνικού από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και ο δεύτερος όσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έγιναν για να μπει φραγμός στη συνεχιζόμενη «γενοκτονία» του φυσικού τοπίου στην Αττική και παντού στον ελλαδικό χώρο, με άμεσο γκρέμισμα αυθαιρέτων σε ρέματα, δάση και αιγιαλούς. Σκέψεις για αλλαγές υπάρχουν στα υπουργεία Παιδείας με την απομάκρυνση του Κώστα Γαβρόγλου, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται επίσης η αποχώρηση της Λυδίας Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού. Στην ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, του γενικού γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Παπαγιαννάκου και η αξιοποίηση σε υπουργικές θέσεις του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Ζαχαριάδη και της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου. Οσον αφορά κρίσιμα υπουργεία, αυτά των Οικονομικών, Εξωτερικών και Αμυνας, δεν πρέπει να αναμένονται αλλαγές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει όταν ο ίδιος θελήσει, ενώ τυχόν αντικατάσταση των Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου θα σημάνει... casus belli και πυροκροτητή διαλυτικών εξελίξεων στον πυρήνα της κυβερνητικής συνοχής.

Ρίχνει στη «μάχη» μειώσεις φόρων και εισφορών

Φιλολαϊκά μέτρα, με ενίσχυση των ασθενέστερων και μειώσεις φόρων σε εισόδημα, ακίνητα, αλλά και σε ασφαλιστικές εισφορές, αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του «πακέτου» των κοινωνικών παροχών που θα σηματοδοτεί το τέλος της αυστηρής ξένης επιτροπείας, με στόχο να περιοριστούν οι αδικίες και τα βάρη σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που έχουν πληγεί από τα Μνημόνια, προσδοκώντας επί της ουσίας να ανατραπούν η διολίσθηση και η κακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία έπειτα από τρία χρόνια λιτότητας. Στα επιτελικά κλιμάκια του Μαξίμου, άλλωστε, επιμένουν ότι η οικονομία θα κρίνει τις επόμενες εκλογές και ότι το εκλογικό σώμα ενδιαφέρεται κυρίως να πάρει ανάσες από την ασφυκτική λιτότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την κοστολόγηση του «πακέτου Τσίπρα» στο οποίο περιλαμβάνονται: επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου για 600.000 δικαιούχους με ατομικό εισόδημα έως 9.600 ευρώ, μείωση 50% ή μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 1.200 ευρώ, μείωση ΕΝΦΙΑ έως 30% και έκπτωση έως 70 ευρώ για καταβολές ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ.

Επίσης, μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων με τον χαμηλό συντελεστή στο 20% από 22%, μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα έως 30.000 ευρώ και μείωση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Μείωση συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 26% και ΦΠΑ στο 13% από 24% στην αγροτική παραγωγή. Την είσοδο επιπλέον 45.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν σχολικά γεύματα και αύξηση οικογενειακών επιδομάτων. Ακόμη, ενίσχυση εργασίας μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ και αγροτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ. Οσον αφορά τα εργασιακά, παραμένει ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού, ωστόσο θα ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας που σαρώνουν τον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα