Το Πάρκινσον χτυπά ετησίως 2.000 άτομα!

Το Πάρκινσον χτυπά ετησίως 2.000 άτομα!05.04.2019ΠρόσωπαΥγεία

Περίπου 20.000 Ελληνες πάσχουν από τη νόσο. Ποια είναι τα αίτια

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νόσο του Πάρκινσον, ανοιχτή για το κοινό, διοργανώνουν η Νευρολογική Κλινική του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Ακαδημίας Νευροεπιστημών, την Τρίτη 9 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Banquet, με ώρα προσέλευσης

τις 16.30.

Η εκδήλωση, με θέμα «Ζώντας με τη Νόσο του Πάρκινσον. Βήματα που αλλάζουν τη ζωή», γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο του Πάρκινσον, που είναι στις 11 Απριλίου, και στόχος είναι η ορθή ενημέρωση των ασθενών, των οικείων τους και του κοινού για τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη στη διάγνωση και τη θεραπεία του Πάρκινσον. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, νευρολόγοι, ιατροί φυσικής αποκατάστασης και ψυχοθεραπευτές με μεγάλη κλινική και ερευνητική εμπειρία στη συγκεκριμένη νόσο.

Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο που προκαλεί κινητικά συμπτώματα, όπως τρόμο ηρεμίας, δυσκαμψία, βραδυκινησία και κακή ισορροπία, αλλά και μη κινητικά προβλήματα, όπως σιελόρροια, υποσμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα. Είναι η δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσος μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ. Περίπου 10.000.000 άνθρωποι έχουν Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 15.000-20.000 ασθενείς, ενώ σε αυτούς προστίθενται περίπου 2.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο. Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Εκπρόσωποι της Ακαδημίας Νευροεπιστημών θα βρίσκονται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, με ενημερωτικό περίπτερο για τη νόσο του Πάρκινσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα