Το σχέδιο για να αποτραπούν νέα Ιμια στην Αν. Μεσόγειο

Το σχέδιο για να αποτραπούν νέα Ιμια στην Αν. Μεσόγειο04.11.2018Παρασκήνιο

Σε πλήρη ετοιμότητα το Πολεμικό Ναυτικό για να εμποδίσει τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή από την παρουσία του «Barbaros» και του «Πορθητή». Ποιες είναι οι επιδιώξεις της Αγκυρας και τι φοβάται η Αθήνα

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Οσο ο «Πορθητής» παραμένει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, δεν υπάρχει ανησυχία. Επειδή όμως η Αγκυρα

αγόρασε το γεωτρύπανο για να κάνει γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο και εκβιάζει ότι θα το πράξει στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί με casus belli (αιτία πολέμου), στην Αθήνα κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα.

Σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχει έντονη κινητικότητα, προκειμένου να στηθεί ένα «συμμαχικό» δίχτυ ασφαλείας στα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου και να μπλοκαριστεί η Τουρκία, ενώ στο Πεντάγωνο η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη με αντικείμενο την προσαρμογή και τις κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο για να αποτραπεί η πρόκληση από την Αγκυρα νέων Ιμίων ή ενός τετελεσμένου γεγονότος σε πολύ χειρότερη εκδοχή με τα σημερινά ενεργειακά δεδομένα.

Αρχίζοντας από τις κινήσεις που γίνονται σε στρατιωτικό επίπεδο, θα πρέπει να αναφέρουμε τι φοβάται η Ελλάδα και τι επιδιώκει η Τουρκία. Το δεύτερο είναι αυτονόητο: Να τορπιλίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου, και να βγει στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, που φαίνεται ότι κρύβουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και η απόφαση να προχωρήσει η εξόρυξή τους έχει ληφθεί σε επίπεδο που μας ξεπερνάει ως χώρα. Στην Αγκυρα γνωρίζουν ότι οι επιδιώξεις τους δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και προχωρούν βήμα βήμα. Αλλωστε, εδώ και δεκαετίες προετοιμάζουν το κλίμα και η προδοσία της κρίσης των Ιμίων από την κυβέρνηση Σημίτη έδωσε πάτημα στους Τούρκους.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι με την παρουσία του «Barbaros», συνοδεία πολεμικών πλοίων, στην περιοχή μεταξύ της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να οικοδομήσει νομικό επιχείρημα. Η παρουσία της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού έχει αποστολή να μην το αφήσει να δημιουργηθεί.

Πώς; Με την καταγραφή παρουσίας πολεμικού πλοίου, άρα άσκησης κυριαρχικού δικαιώματος και των προειδοποιήσεων μέσω καναλιών, που καταγράφονται οι συνομιλίες, προς τα τουρκικά σκάφη ότι παραβιάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους κυβερνήτες των πλοίων του Π.Ν. που περιπολούν στην περιοχή είναι «ουδεμία ανοχή» (σ.σ.: δεν θα αναφέρουμε περισσότερα λόγω της ευαισθησίας του θέματος).

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει στείλει δύο και τρία πολεμικά πλοία να συνοδεύουν το «Barbaros», απαντά με ένα. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο.
«Δεν θέλουμε να κλιμακώσουμε, αλλά να στείλουμε το μήνυμα» ανέφερε ανώτατη πηγή του Πενταγώνου, ενώ επιτελείς σημειώνουν ότι η φρεγάτα «Σαλαμίς» σήμερα -ή η «Νικηφόρος Φωκάς» προηγουμένως- δεν είναι μόνες τους στην περιοχή. Στο Καστελόριζο υπάρχει μόνιμα μία ετοιμοπόλεμη ΤΠΚ, στην Κύπρο περιπολεί άλλη μία φρεγάτα στο πλαίσιο της Unifil, ενώ η παρουσία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι δεδομένη... Και εκεί το Πολεμικό Ναυτικό μας υπερέχει του τουρκικού με τα καινούργια υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής».

Καμία ανοχή

Η Αθήνα επ' ουδενί θέλει η Τουρκία να εκμεταλλευτεί καταστάσεις και να προκαλέσει τετελεσμένο γεγονός. Η φράση που ακούγεται συχνά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι: «Δεν θα επιτρέψουμε νέα Ιμια». Γιατί το λένε αυτό; Γιατί ενδέχεται οι Τούρκοι, έπειτα από ένα διάστημα περιοδείας του «Πορθητή» στα τουρκικά χωρικά ύδατα, να θελήσουν να το σύρουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην κυπριακή ΑΟΖ για γεώτρηση, στο τρίγωνο που σχηματίζεται ανοιχτά του Καστελόριζου. Αν συμβεί αυτό, τότε θα πρόκειται για μια τεράστια εθνική ήττα και ζημιά.

Οι εντολές, λοιπόν, είναι ότι το τουρκικό γεωτρύπανο πρέπει πάση θυσία να μείνει εκτός. Κι αυτό μόνο με στρατιωτικά μέσα μπορεί να επιτευχθεί, όπως και η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Είναι κάτι που οι Τούρκοι επίσης θεωρούν casus belli και με δηλώσεις τους σπεύδουν να απειλήσουν ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Ο στρατηγικός άξονας με Αίγυπτο - Ισραήλ και η διεθνής παρουσία στην Κύπρο

Οι εξελίξεις, όμως, έχουν τρέξει αρκετά και η Τουρκία φαίνεται να είναι εκτός σχεδιασμών, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Αν οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες, θέμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης δεν θα ετίθετο από ελληνικής πλευράς. Αν δεν υπήρχε στρατιωτική παρουσία από μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή του Αιγαίου και της κυπριακής ΑΟΖ, είναι επίσης δεδομένο ότι η Τουρκία θα είχε προκαλέσει ήδη θερμό επεισόδιο με τις γεωτρήσεις που έρχονται και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Ελλάδας και της Κύπρου.Και εδώ ερχόμαστε στο διπλωματικό πεδίο, που είναι αλληλένδετο με το στρατιωτικό. Στην κυπριακή ΑΟΖ πλέουν γαλλικά πλοία, με ναυαρχίδα μία φρεγάτα Fremm και αμερικανικά πολεμικά. Οι δύο χώρες θέλουν να παράσχουν προστασία στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και συγκεκριμένα στην Total και την Exxon Mobil. Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και χώρος για τουρκικούς «τσαμπουκάδες» δεν υπάρχει.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δημιουργήσει επίσης έναν στρατηγικό άξονα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, υπό τις ευλογίες βεβαίως των ΗΠΑ, που βρίσκουν έδαφος στην Ελλάδα και αναπτύσσονται. Και οι τρεις χώρες έχουν «εχθρικές» σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν και ειδικά Τελ Αβίβ και Κάιρο ενδιαφέρονται σφόδρα να αξιοποιήσουν τα πλούσια κοιτάσματα των υδρογονανθράκων τους. Με την Αίγυπτο έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και οι συνομιλίες για την ανακήρυξη κοινής ΑΟΖ. Η στρατιωτική συνεργασία έχει προχωρήσει σημαντικά επίσης με αυτες τις δύο ισχυρές χώρες της Μεσογείου. Για παράδειγμα, η άσκηση «Μέδουσα» με την Αίγυπτο διεξάγεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο στα όρια των ΑΟΖ των δύο χωρών, ενώ οι ασκήσεις με το Ισραήλ και οι επαφές σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι τακτικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμη μία συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Βάρνα την Παρασκευή, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη βρέθηκαν για αρκετές ημέρες στη Λάρισα, κάνοντας γυμνάσια με την Πολεμική Αεροπορία μας στο Αιγαίο, αναγκάζοντας τα τουρκικά να μπουν στο «καβούκι» τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα