Το σχέδιο του Κυριάκου για την Ελλάδα μετά τα Μνημόνια

Το σχέδιο του Κυριάκου για την Ελλάδα μετά τα Μνημόνια02.12.2018ΝΔ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να αντιτάξει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για να αποδομήσει το αφήγημα Τσίπρα για τη λήψη μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας

Από τον
Θοδωρή Λαπαναΐτη

Kεντρικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αντιτάξει ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν θα επιτρέψει στον

Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει τις εντυπώσεις των πρώτων «δικών του 100 ημερών» με την ψήφιση στη Βουλή θετικών μέτρων ανακούφισης των πληγέντων του Μνημονίου, μέτρα τα οποία, άλλωστε, παρά τη συνολική κριτική της, θα ψηφίσει και η Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. εδώ και αρκετό καιρό έχει επεξεργαστεί με τους επιτελείς του μία νέα τακτική, με το βλέμμα στο διακύβευμα των επόμενων εκλογών, προκειμένου να αντικρούσει το αφήγημα της κυβέρνησης για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα» και την «επιστροφή στην κανονικότητα», έχοντας προσαρμόσει ανάλογα τη «γαλάζια» στρατηγική.

Το εναλλακτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη κινείται σε δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη, όπως άλλωστε διαμηνύει το Μοσχάτο, θα είναι, αφενός, η υπερψήφιση όποιων θετικών μέτρων και, αφετέρου, η σφοδρή αντιπολιτευτική κριτική για το σύνολο των πεπραγμένων της θητείας της κυβέρνησης των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου την τελευταία τετραετία και την εξελισσόμενη «απόπειρα εξαπάτησης» του ελληνικού λαού, με επίκεντρο τη «διάλυση» της μεσαίας τάξης.

Οπως λέει συχνά και πολύ χαρακτηριστικά στους συνεργάτες του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τονίσει αυτή τη διάσταση της κριτικής της Ν.Δ., «ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος και συνεπέστερος μνημονιακός πρωθυπουργός», αντιτείνοντας στη ρητορική του πρωθυπουργού ότι δεν βρίσκεται 100 μέρες στην εξουσία αλλά ολόκληρη τετραετία, κατά την οποία ψήφισε «πρόσθετα και αχρείαστα» μέτρα 10 δισ. ευρώ. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μπορεί να ανέχεται τον κ. Τσίπρα «να τάζει τα πάντα στους πάντες» και θα υπενθυμίζει όλα τα δεινά που έχει σωρεύσει η πολιτική του από το 2015 έως σήμερα.

Η δεύτερη και πιο σημαντική κατεύθυνση της «γαλάζιας» στρατηγικής και της νέας αντιπολιτευτικής γραμμής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στροφή του προγραμματικού λόγου της Ν.Δ. και η προβολή του θετικού αφηγήματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διαφορετική «δοσολογία» στην ατζέντα της Ν.Δ., όπου πρωτεύοντα ρόλο θα έχουν οι προτάσεις της Ν.Δ. γύρω από την καθημερινότητα του πολίτη, προκειμένου να αναδειχθούν το όραμα και η διαφορετική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Η καθημερινότητα του πολίτη είναι η λέξη-κλειδί της νέας αυτής στρατηγικής, αναφέρουν «γαλάζιες» πηγές, εξηγώντας όμως ότι δεν πρόκειται για την πεπατημένη μόνο των βασικών προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει η κοινωνία. «Κόκκινα» δάνεια, Υγεία και Παιδεία είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους εστιάζει η Ν.Δ., ωστόσο μια γεύση αυτής της στροφής στη στρατηγική της Ν.Δ. είναι οι πρωτοβουλίες τις οποίες πήρε πάνω του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως, για παράδειγμα, οι εκδηλώσεις της Ν.Δ. για τα ζώα συντροφιάς, οι προτάσεις της Ν.Δ. για τη στήριξη της χρήσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και γενικότερα της ηλεκτροκίνησης, το μήνυμα που έστειλε με την παρουσία του στο Κέντρο Πρόληψης και Καταπολέμησης του AIDS.

Οπως εξηγούν στελέχη της Ν.Δ., με τέτοιες πρωτοβουλίες και αντίστοιχες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να απευθυνθεί σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, ταυτόχρονα να ενισχύσει το φιλελεύθερο προφίλ του και παράλληλα να μην επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να οικειοποιείται αποκλειστικά την ατζέντα κατά των κοινωνικών διακρίσεων και αποκλεισμών. Ομως το κυριότερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, είναι να προβάλει μια διαφορετική από τον κ. Τσίπρα επόμενη μέρα της «μεταμνημονιακής Ελλάδας». Η εκλογική στόχευση του κ. Μητσοτάκη είναι επίσης να απευθυνθεί σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους, δείχνοντας ότι έχει τη βούληση να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή μονοπάτια.

Η επιλογή να μην πηγαίνει στη Βουλή

Ενα βασικό χαρακτηριστικό της ατζέντας αυτής είναι η αποφυγή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε τετ α τετ μονομαχίες στη Βουλή, και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν οι επιτελείς του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να μεταφέρει την αντιπαράθεση στο γήπεδο του πρωθυπουργού, που, όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι η «πόλωση» και ο «διχασμός». Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε, όταν ο κ. Τσίπρας πήγαινε στη Βουλή για να σηκώσει τους τόνους για τα «αντίμετρα», να πηγαίνει σε λαϊκές συνοικίες και να απαντά από εκεί στον πρωθυπουργό για τα ζητήματα της ασφάλειας.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επισημαίνουν ότι τέτοιου τύπου επιλογές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβάλλονται και εκ των πραγμάτων, καθώς δεν είναι το δυνατό σημείο του προέδρου της Ν.Δ. οι τετ α τετ μονομαχίες με τον πρωθυπουργό στη Βουλή με αφορμή και τις εντυπώσεις που άφησε η πρόσφατη κόντρα των δύο ανδρών στο Κοινοβούλιο για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μάλιστα, προς επίρρωση αυτής της διαπίστωσης ότι υπάρχει και ένα ορισμένο άγχος στον σχεδιασμό του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη είναι η… γκάφα να καλέσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την Κυψέλη, όπου είναι η κατοικία του πρωθυπουργού, τον Αλέξη Τσίπρα να αφουγκραστεί τα προβλήματα της κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επισκέψεων στις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να ενισχύσει τις υποψηφιότητες των εκλεκτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η καθολική επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις 13 περιφέρειες και μεγάλο του στοίχημα η επικράτηση στις περιφέρειες όπου έχουν αναδειχθεί νέα πρόσωπα, όπως π.χ. στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός και ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι από αυτές τις δύο περιφέρειες ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκίνησε τις περιοδείες του στο πλαίσιο της νέας αντιπολιτευτικής στρατηγικής του, ζητώντας από τα στελέχη του να είναι σε εγρήγορση και να δώσουν μαζί τη μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και για να ξανακάνουν τη Ν.Δ. κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί η «μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα