Το σχέδιο Τσίπρα για την απαγκίστρωση από το ΔΝΤ

Το σχέδιο Τσίπρα για την απαγκίστρωση από το ΔΝΤ16.03.2019Πρόσωπα

Βάζει μπροστά την αποπληρωμή σε πρώτη φάση των 3,7 δισ. ευρώ (από τα 9,7 δισ.) των ακριβών δανείων

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Με το βλέμμα στραμμένο στις προσεχείς εκλογικές μάχες διαμορφώνεται πλέον η στρατηγική του Μαξίμου. Προτεραιότητα αποκτά η εμβληματική απαγκίστρωση από το ΔΝΤ, με την αποπληρωμή σε πρώτη φάση των 3,7 δισ. ευρώ (από τα συνολικά

9,7 δισ.) ακριβών δανείων του Ταμείου, που έχουν συναφθεί με «αλμυρό» επιτόκιο 5,2% και ενέχουν υψηλό συναλλαγματικό κίνδυνο.

Οι δύο διαδοχικές εκδόσεις πενταετούς και δεκαετούς ομολόγου που προηγήθηκαν, από τις οποίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξασφάλισε ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους τα 2/3 του προγραμματισμένου δανεισμού για το 2019, προσφέρουν, σε συνδυασμό με το αποθεματικό ασφαλείας, την ευχέρεια στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τους προεκλογικούς «πειρασμούς» της.

Υπενθυμίζεται ότι από τα δύο ομόλογα το Δημόσιο άντλησε με συνοπτικές διαδικασίες συνολικά 5 δισ. ευρώ και έχει τώρα τη δυνατότητα, κατά το προηγούμενο της Πορτογαλίας, να καταβάλει στο ΔΝΤ αρχικά 1,2 δισ. και άλλα 2,5 δισ. που «ωριμάζουν» σταδιακά μέχρι το 2020.

Οι οικονομικοί παρατηρητές έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα τη σταδιακή μετατόπιση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος από το γήπεδο των δανειστών στο πεδίο των αγορών, όπου ανθεί εσχάτως το νέο ειδύλλιο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν υπάρχει αρνητικό κλίμα ειδικά αυτή την εποχή - απεναντίας» σημειώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, σπεύδοντας να προσθέσει πως «αυτό που ενδιαφέρει τις αγορές είναι η πολιτική σταθερότητα».

Ανάλογες διαθέσεις, όπως υποστηρίζει, διαπιστώνονται στους κύκλους των δανειστών, οι οποίοι «θέλουν να βοηθήσουν» την Ελλάδα να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες μπροστά στις ευρωκάλπες, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνουν σε ορισμένα ζητήματα τα στραβά μάτια. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα χαριστούν στους Ελληνες πολίτες.

Οι ολομέτωπες πιέσεις που εκδηλώνονται στο μέτωπο της πρώτης κατοικίας, και ειδικά η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος να περιληφθούν στη ρύθμιση και τα -μικρού κόστους, σύμφωνα και με την ΤτΕ- επιχειρηματικά δάνεια, επιβεβαιώνουν τη δογματική εμμονή των δανειστών στις ηγεμονικές συμπεριφορές των μνημονιακών χρόνων. Το αδιέξοδο αυτό έχει φρενάρει την ψήφιση των 120 δόσεων σε Ταμεία (η ρύθμιση είναι έτοιμη) και εφορίες. «Καλλιεργεί κουλτούρα αποφυγής πληρωμών» ισχυρίζεται το ΔΝΤ, αγνοώντας την παρατήρηση του Ελληνα εκπροσώπου στο Ταμείο ότι «οι Ελληνες έχουν εξαντληθεί φορολογικά».

Keywords
Τυχαία Θέματα