Το... σύνηθες αδιέξοδο στη χθεσινή συνάντηση Κοτζιά και Ντιμιτρόφ

Το... σύνηθες αδιέξοδο στη χθεσινή συνάντηση Κοτζιά και Ντιμιτρόφ26.04.2018Πρόσωπα

Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν μόνο στο να μη μιλούν δημοσίως για τις διαπραγματεύσεις

Ακαρπη ήταν η χθεσινή τετράωρη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρίτη κατά σειρά συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ

στη Βιένη ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, ενώ και ο Μάθιου Νίμιτς, δίνοντας ένα κλίμα των συνομιλιών, αρκέστηκε να πει: «Εγινε μια εντατική και εγκάρδια συζήτηση. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, που συνέχισαν χθες τις συνομιλίες τους και σε ιδιωτικό δείπνο στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, θα ξαναβρεθούν σε νέα τριμερή συνάντηση υπό την εποπτεία του Μάθιου Νίμιτς, η οποία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 3 και τις 4 Μαΐου, στο πλαίσιο της τετραμερούς συνόδου για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Σήμερα, πάντως, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου θα συζητηθούν τόσο το Σκοπιανό όσο και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συμφώνησαν χθες να αποφύγουν τις δημόσιες δηλώσεις προκειμένου να βοηθηθεί η διαδικασία εξεύρεσης λύσης, καθώς είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η χθεσινή συνάντηση έγινε στον απόηχο της δήλωσης του επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, που προανήγγειλε συμφωνία εντός δύο εβδομάδων, με αποτέλεσμα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να αντιδράσει έντονα, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις, ενώ ούτε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συμμερίστηκε τις αισιόδοξες προβλέψεις του κ. Χαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το μείζον ζήτημα που προκύπτει από την άρνηση των Σκοπίων να δεχτούν μια λύση στο ονοματολογικό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) και για κάθε χρήση, εσωτερική και εξωτερική.

Keywords
Τυχαία Θέματα