Τον Σεπτέμβριο οι αυξήσεις σε 57.522 συντάξεις χηρείας!

Τον Σεπτέμβριο οι αυξήσεις σε 57.522 συντάξεις χηρείας!02.08.2019Οικονομία

Θετικές αλλαγές και για άτομα με αναπηρία προανήγγειλαν οι υφυπουργοί Εργασίας Νότης Μηταράκης και Δόμνα Μιχαηλίδου

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν αποδοθεί σε 57.522 συντάξεις χηρείας αυξήσεις της τάξης του 40%, μαζί με τα αναδρομικά από τον Μάιο και μετά.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό χθες ο υφυπουργός Εργασίας

και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκονται αλλαγές με στόχο τη βελτίωση του καθεστώτος συνταξιοδότησης των ατόμων με αναπηρίες.

Ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου (στις 17 Ιουλίου), η οποία αντιμετώπισε τις καθυστερήσεις που είχαν δημιουργηθεί λόγω της αδιαφορίας που είχε επιδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση, ομάδα με ειδικευμένους σε θέματα πληροφορικής έχει αναλάβει τον επανυπολογισμό των συντάξεων χηρείας, ούτως ώστε να φτάσουν στο 70% από το 50% του ποσού το οποίο δικαιούνταν ο θανών ή η θανούσα.

Ο αρμόδιος υφυπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ετσι, οι αυξημένες συντάξεις χηρείας και τα αναδρομικά θα αποδοθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με τις πληρωμές του Οκτωβρίου.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι από τον Ιούνιο του 2020 και μετά η μία στις τρεις συντάξεις θα εκδίδεται αυθημερόν, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι εφικτό μέσω της χρήσης των ψηφιακών δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της ενημέρωσης των ασφαλισμένων, με δημιουργία συστημάτων και ειδικών ομάδων που θα μπορούν να απαντούν σε εξατομικευμένα ερωτήματα.

Συνάντηση

Επίσης, ο κ. Μηταράκης και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου συναντήθηκαν, χθες, με την αντιπροσωπία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Στους δύο υφυπουργούς οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ έθεσαν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της αναλογικής μείωσης του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας, τις αδικίες μεταξύ δικαιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, την επικαιροποίηση και τη νομοθέτηση του πορίσματος ενιαιοποίησης των κανόνων για τις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία και την κατάργηση των περικοπών στις επικουρικές και στο εφάπαξ τους.

Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε στον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γιάννη Βαρδακαστάνη πως θα εξετάσει τα εμπόδια στην έκδοση των αναπηρικών συντάξεων.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μηταράκης ζήτησε την ανασύσταση του φακέλου για το πόρισμα της ενοποίησης των κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας, προκειμένου να προχωρήσει στη νομοθέτησή του.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε ότι «οι συναντήσεις είχαν αναγνωριστικό χαρακτήρα, με δύο πρόσωπα που για πρώτη φορά εμπλέκονται με το υπουργείο Εργασίας».

«Από την πλευρά τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, «η κυρία Μιχαηλίδου και ο κ. Μηταράκης δεσμεύτηκαν ότι θα έχουν στενή συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ».

Η Δ. Μιχαηλίδου συναντήθηκε χθες και με τους επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η υφυπουργός υπογράμμισε πως βασική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της δομής και η σταθερή υποστήριξη των εργαζομένων στο δύσκολο προνοιακό έργο τους (περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής και άλλων μορφών βίας).

Keywords
Τυχαία Θέματα