Τώρα ο Σχοινάς λέει «ναι» στις επαναπροωθήσεις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μέχρι πρότινος ήταν θιασώτης της ενσωμάτωσής τους – Τώρα υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, ζητώντας ταχείες επιστροφές

Σε στροφή 180 μοιρών εξαναγκάστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τασσόμενος υπέρ της επαναπροώθησης των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, ενώ μέχρι πρότινος μιλούσε με πάθος για… ενσωμάτωση προσφύγων! Είναι προφανές πως οι έντονες και ολοένα αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση

στο Μεταναστευτικό ανάγκασαν τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αναδίπλωση, καθώς προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο υπογράμμισε την ανάγκη για ολοκλήρωση της οδηγίας για ταχείες επιστροφές όσων δεν πρέπει να βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Θα συζητήσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, στο οποίο η οδηγία για τις επιστροφές είναι σημαντικό στοιχείο. Αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρέχει κοινή θέση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε ταχείες επιστροφές για εκείνους που έχουν ιστορικό με ζητήματα ασφαλείας και πρέπει να επιστρέψουν χωρίς περίοδο εθελοντικής ενημέρωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Υπάρχουν ήδη κανόνες για τις επιστροφές, αλλά είναι παλαιοί και, την ίδια ώρα, έχουμε στο τραπέζι νέες προτάσεις. Τώρα χρειάζεται να εφαρμόζουμε την υπάρχουσα νομοθεσία και να ολοκληρώσουμε τη νέα οδηγία για ταχείες επιστροφές» ανέφερε ο Ελληνας επίτροπος. Σημειωτέον πως ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, θιασώτης του σχεδίου δράσης για την ενσωμάτωση και την ένταξη των μεταναστών, κάνοντας λόγο για τη σημαντική συμβολή τους στην Ε.Ε. και υπεραμυνόμενος της χωρίς αποκλεισμούς ένταξης.

Πιθανότατα και ο φόβος νέων μεταναστευτικών ροών λόγω της κρίσης στο Ισραήλ και στη Γάζα, και κυρίως λόγω του κινδύνου ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή, να έκανε τον επίτροπο να το ξανασκεφτεί. Πάντως, χθες, αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, επεσήμανε πως το συμβούλιο λαμβάνει χώρα «σε σημαντική στιγμή, διότι πραγματοποιείται σε περίοδο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πολλαπλό αντίκτυπο από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και μέρος αυτού είναι να αξιολογήσουμε προσεκτικά όλες τις πιθανές συνέπειες για εμάς στην Ε.Ε. «Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων μας, αλλά επίσης και την προστασία από ένα γενικευμένο κλίμα ισλαμοφοβίας, η οποία δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα