Τουρκικά νταηλίκια με αιχμή τον «Πορθητή»!

Τουρκικά νταηλίκια με αιχμή τον «Πορθητή»!31.10.2018Παρασκήνιο

Νέες προκλήσεις του υπ. Ενέργειας στα πανηγύρια για το γεωτρύπανο που σήκωσε άγκυρες ανοιχτά της Αττάλειας

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Με το βλέμμα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της, η Αγκυρα έβγαλε εν μέσω πανηγυρισμών -ανοιχτά της Αττάλειας- το γεωτρύπανο «Πορθητής» και είναι έτοιμη να διεξάγει την πρώτη της

γεώτρηση εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ έντυσε αυτή τη φιέστα με απειλές σε βάρος της Ελλάδας, λέγοντας ότι, αν το γεωτρύπανο παρενοχληθεί, «το Ναυτικό μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

Η νέα απειλή εκ μέρους του Φατίχ Ντονμέζ και το σκηνικό έντασης που διατηρούν στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι αποδεικνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν με ενδεχομένως μία κίνηση του «Πορθητή» ή του «Μπαρμπαρός» πέραν των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Ανησυχία

Αυτό το ενδεχόμενο ανησυχεί την Αθήνα και τη Λευκωσία, που έχουν λάβει τα μέτρα τους, ενώ -σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή- η Τουρκία είναι εγκλωβισμένη, ειδικά με την παρουσία των πετρελαϊκών κολοσσών στην περιοχή, και προβαίνει σε «τσαμπουκάδες» απλώς για εσωτερική κατανάλωση. Οπως και να έχει, το καθεστώς Ερντογάν είναι επικίνδυνο και απρόβλεπτο, ιδίως όταν είναι απομονωμένο.

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος αλλά, αν παρενοχληθούμε, θα πράξουμε τα απαραίτητα» ήταν η δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειες που παρακολούθησε την έξοδο του «Πορθητή» 62 μίλια νοτίως της Αττάλειας, για να ξεκινήσει σήμερα τη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια 1». Οπως πρόσθεσε ο Φατίχ Ντονμέζ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αναμένεται να κάνει δύο γεωτρήσεις τον χρόνο στη Μεσόγειο, χωρίς να προσδιορίζει πού ακριβώς θα γίνουν. Στον στόχο «Αλάνια 1» η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και το τρυπάνι θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

«Εχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα σε συνεργασία με τις εταιρίες που έχουν λάβει τις άδειες για τις γεωτρήσεις, αλλά και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου και θα συναντηθεί τόσο με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο όσο και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, θέτοντας το θέμα της προκλητικότητας της Τουρκίας παραμονές της γεώτρησης της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Η παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας και το Κυπριακό τέθηκαν και στη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα