Τράπεζα Πειραιώς: «Περίεργη» δίωξη κατά 40 προσώπων

Τράπεζα Πειραιώς: «Περίεργη» δίωξη κατά 40 προσώπων29.08.2019Επιχειρήσεις

Ποινική δίωξη για παράτυπα δάνεια και εκροή χρηματικών ποσών στο εξωτερικό κατά παράβαση του καθεστώτος των capital controls ...

... που είχε τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2015, άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε βάρος

40 προσώπων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες και στελέχη (νυν και πρώην) της Τράπεζας Πειραιώς.

Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της απιστίας, της ηθικής αυτουργίας και της συνέργειας σε απιστία, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που φέρεται ότι έλαβαν χώρα την περίοδο 2015-2016.

Ωστόσο, η συγκυρία και η ξαφνική ανάσυρση μιας παλιάς έρευνας δημιουργούν ερωτήματα. Ειδικά αν συνδυαστεί με τις αναμενόμενες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και τη φημολογούμενη αρχειοθέτηση των κατηγοριών για τον Γ. Στουρνάρα. Αυτή ακριβώς η συγκυρία έκανε ορισμένους χθες να μιλούν για δίωξη «πυροτέχνημα».

Από την πλευρά τους, έντονα αντέδρασαν οι δικηγόροι των εμπλεκομένων που προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Πληροφορηθήκαμε κατάπληκτοι από τα ΜΜΕ ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη κατά των εντολέων μας. Η δίωξη αυτή είναι απολύτως παράνομη.

Η προκαταρκτική εξέταση που προηγήθηκε, χωρίς να ολοκληρωθεί νομότυπα, παραβίασε όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των εμπλεκομένων. Λόγω της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου ως προς την αρμοδιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπήρξε παλινωδία μεταξύ των διαφόρων εισαγγελικών Αρχών ως προς το ποια είναι αρμόδια για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης.

Επίσης δεν γνωστοποιήθηκαν καθόλου ποιες είναι οι πράξεις για τις οποίες κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και δεν τηρήθηκαν οι κανόνες προδικασίας. Η ακυρότητα αυτή θα ζητήσουμε άμεσα να κηρυχθεί αρμοδίως.

Είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσουμε επίσης άμεσα από τον κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την πειθαρχική διερεύνηση της υποθέσεως, στον βαθμό που τέτοιες συμπεριφορές εκ μέρους εισαγγελικών λειτουργών υπονομεύουν σοβαρά τη λειτουργία του κράτους δικαίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα