Τραπεζικά «μπουμπούκια» σε περιπέτειες

Τραπεζικά «μπουμπούκια» σε περιπέτειες25.02.2018Παρασκήνιο

Οι δικαστικές «διαδρομές» των εκλεκτών της ΕΚΤ (ανάμεσά τους και ο «δικός μας» Γιάννης Στουρνάρας) σε δημοσίευμα του Bloomberg

Σε περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη βρίσκονται πολλά από τα «μπουμπούκια» που μεσουρανούν στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο σε δημοσίευμά του αναφέρεται σε ονόματα και πρόσωπα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο «δικός μας» Γιάννης Στουρνάρας.

To

συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:
«Η προσαγωγή και η κράτηση του υπευθύνου Χάραξης Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Λετονία Ιλμαρ Ρίμσεβικς είναι μια από τις σοβαρότερες περιπτώσεις που πλήττουν το θεσμικό όργανο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά δεν είναι η πρώτη.

Ο 52χρονος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας, που κρατήθηκε από την Υπηρεσία Κατά της Διαφθοράς της χώρας το περασμένο Σαββατοκύριακο και απελευθερώθηκε με εγγύηση τη Δευτέρα, εντάσσεται στον κατάλογο των ανώτατων αξιωματούχων της ΕΚΤ που έγιναν αντικείμενο έρευνας από τον νόμο. Κάποιοι έχουν απαλλαγεί, ένας έχει κριθεί ένοχος και οι περισσότεροι έχουν υποστηρίξει ότι υφίστανται υποτιθέμενο πολιτικό διωγμό.

Σύμφωνα με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαγορεύεται στις κυβερνήσεις να απολύουν έναν διοικητή κεντρικής τράπεζας, εκτός αν υπάρχει σοβαρό παράπτωμα. Ο δικηγόρος του Ρίμσεβικς λέει ότι η σύλληψη του πελάτη του είναι “προφανώς παράνομη”.

Ι. Στουρνάρας,
(διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος)

Ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών αγωνίστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε μια σειρά κατηγοριών, από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους του έθνους. Την τελευταία φορά, το όνομά του αναφέρθηκε ως ενός από τους 10 πολιτικούς και πρώην υπουργούς προς διερεύνηση για διαφθορά, σε μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis AG. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του δημιουργήθηκαν για να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα για το αν θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για το θέμα ή θα αφήσουν την υπόθεση στους εισαγγελείς.

Τα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο χρόνο είχαν αναφερθεί σε υποτιθέμενη ανακρίβεια στις δηλώσεις “πόθεν έσχες” του Στουρνάρα και τον κατηγόρησαν για διαρροή συμπερασμάτων τραπεζικών πορισμάτων. Ο κυβερνήτης έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τον αποκάλεσε “αξιόπιστο μέλος” του διοικητικού συμβουλίου τον Νοέμβριο, χωρίς να σχολιάσει συγκεκριμένες αναφορές. Η ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να μη διερευνήσει τη δήλωση “πόθεν έσχες” του Γιάννη Στουρνάρα από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών.

Η σύζυγος του Στουρνάρα ήταν επίσης στόχος. Το 2016, εισαγγελείς εισέβαλαν στα γραφεία της ελληνικής διαφημιστικής εταιρίας, της οποίας είναι ιδιοκτήτρια, την ημέρα που ο διοικητής της ΤτΕ όριζε νέα διοίκηση σε δημόσια τράπεζα.

Μπ. Γιάζμπεκ,
(διοικητής της Τράπεζας της Σλοβενίας)

To laptop του Γιάζμπεκ κατασχέθηκε ύστερα από επιδρομή της αστυνομίας στο γραφείο του, τον Ιούλιο του 2016. Αυτό ήταν μέρος της έρευνας, έπειτα από καταγγελίες περί παρατυπιών που είχαν γίνει τρία χρόνια νωρίτερα, όταν η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα δαπάνησαν 3,2 δισ. ευρώ ($4 δισεκατομμύρια) για τη διάσωση των δανειστών της χώρας και την αποτροπή της αίτησης διεθνούς βοήθειας από τη Σλοβενία.
Η επιδρομή οδήγησε την ΕΚΤ να απειλήσει με νομικές ενέργειες εναντίον των Αρχών και ο Ντράγκι αντιστάθηκε στη νομική προσπάθεια των τοπικών Αρχών να ελέγξουν την τράπεζα. Ο Σλοβένος τραπεζίτης υπερασπίστηκε τις ενέργειές του και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάσισε ότι η Σλοβενία δεν παραβίασε νόμους, όταν “εξαφάνισε” περίπου 600.000.000 ευρώ χρέους ομολόγων ως μέρος της διάσωσης των τραπεζών.

Ιγνάθιο Βίσκο,
(διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας)

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας ερευνήθηκε για διαφθορά και απάτη σε σχέση με την υπόθεση της Banca Popolare di Spoleto SpA, μιας μικρής τράπεζας που τέθηκε υπό ειδική διοίκηση το 2013. Η υπόθεση εναντίον του κατέπεσε το 2016.
Οι ενέργειες της Τράπεζας της Ιταλίας για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μετά την κρίση αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο κοινοβουλευτικής έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους χωρίς κατηγορίες.

Χρυστάλλα Γιωρκάτζη
(πρώην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου)

Η κυπριακή κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία το 2015 για να απομακρύνει τη Γιωρκάτζη, ισχυριζόμενη ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων επειδή δεν δήλωνε ότι ο αποξενωμένος σύζυγός της εκπροσώπησε έναν επενδυτή σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα, η οποία είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του Κυπριακού Δημοσίου και της κεντρικής τράπεζας. Η ΕΚΤ προειδοποίησε τον Κύπριο Πρόεδρο να σεβαστεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Πανίκος Δημητριάδης,
(διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, 2012-2014)

Το 2013, ο Δημητριάδης δέχθηκε πιέσεις για τη συμφωνία που υπέγραψε με τους συμβούλους αναδιάρθρωσης (σ.σ.: του χρέους) και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διατάχθηκε να προετοιμάσει μια υπόθεση για να τον απομακρύνει.
Ο Ντράγκι προειδοποίησε για προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, αλλά ο Δημητριάδης παραιτήθηκε απροσδόκητα τον Απρίλιο του 2014 και αφού είχαν προηγηθεί πολλοί μήνες, κατά τους οποίους δεχόταν κριτική, ακόμα και απειλές θανάτου, για τους χειρισμούς του στην τραπεζική κρίση της χώρας.

Ζαν Κλοντ Τρισέ,
(πρόεδρος της ΕΚΤ, 2003-2011)

Πριν αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ, ο Τρισέ ήταν μεταξύ των εννέα ατόμων που πήγαν σε δίκη για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο της Credit Lyonnais, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφού υποστήριξε ότι εξαπατήθηκε από τη γαλλική τράπεζα αθωώθηκε, αναρριχώμενος -έστω καθυστερημένα- στην προεδρία της ΕΚΤ.

Αντόνιο Φάτσιο,
(διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, 1993-2005)

Ο Φάτσιο, ο οποίος ηγείτο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας κατά την περίοδο δημιουργίας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, αναγκάστηκε να παραιτηθεί ύστερα από έρευνα σχετικά με τον ρόλο του στην εξαγορά της Banca Antonveneta από άλλο πιστωτικό ίδρυμα. Το 2011 καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση. Αργότερα, η ποινή του μειώθηκε σε 2,5 έτη. Απαλλάχθηκε από άλλη κατηγορία σχετικά με φερόμενη διακίνηση εμπιστευτικών πληροφοριών, κατά την απόπειρα εξαγοράς της Banca Nazionale del Lavoro.

Βόλφγκανγκ Ντούτσατζεκ,
(Αυστριακός αναπληρωτής διοικητής την περίοδο 2003-2013)

Αν και ποτέ δεν ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ήταν ένα από τα άτομα που είχαν κατηγορηθεί για πρωταγωνιστικό ρόλο σε σκάνδαλο στην Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παραιτήθηκε. Απαλλάχθηκε από το αυστριακό δικαστήριο το 2014».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραπεζικά,trapezika