Τρεις παγίδες που στήνονται στα Airbnb από την Εφορία!

Τρεις παγίδες που στήνονται στα Airbnb από την Εφορία!01.04.2019Οικονομία

Λογισμικό από την Πορτογαλία, έλεγχος εμβασμάτων, ενώ στελέχη της ΑΑΔΕ θα παριστάνουν τους πελάτες

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Σε σαρωτικούς ελέγχους προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Ελέγχων (ΑΑΔΕ) με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον κλάδο των βραχυχρόνιων µισθώσεων κατοικιών τύπου Airbnb. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με τα εξής τρία εργαλεία:

1 Λήψη τεχνογνωσίας

από την Πορτογαλία για την εγκατάσταση ενός ειδικού ελεγκτικού μηχανισμού (λογισμικό), ο οποίος θα «σαρώνει» τις ιντερνετικές πλατφόρμες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία των προσφερόμενων για εκμίσθωση ακινήτων με τα δεδομένα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο TAXISnet. Με τον μηχανισμό αυτόν θα επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία του ελέγχου και θα είναι πιο αποτελεσματική.

2 Διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων με τη μέθοδο της «προσποίησης του πελάτη». Με δεδομένο ότι πλέον είναι υποχρεωτική η ανάρτηση στην αγγελία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας του μοναδικού κωδικού εκμισθούμενου ακινήτου που χορηγείται από το ειδικό μητρώο, θα εντοπίζονται ιδιοκτησίες που δεν φέρουν τον σχετικό αριθμό. Με την προσποίηση του πελάτη θα γίνεται προσπάθεια εντοπισμού της πραγματικής διεύθυνσης του ακινήτου και στη συνέχεια, μέσω του Ε9, του ιδιοκτήτη του.

3 Λήψη των δεδομένων ηλεκτρονικών πληρωμών των ιδιοκτητών μέσω των εμβασµάτων που εισπράττουν. Για τον συγκεκριμένο λόγο θα επιχειρηθεί συνεργασία με τις τραπεζικές Αρχές, ενώ ήδη η Φορολογική Διοίκηση έχει εξασφαλίσει στοιχεία από διεθνή φορέα ηλεκτρονικών πληρωμών από τον οποίο εκτιμάται ότι έχουν πληρωθεί πολλοί ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ιντερνετικών πλατφορμών. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται με την εκμετάλλευση κατοικιών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών διαμοιρασμού (π.χ., Airbnb, Booking, HomeAway) υπολογίζονται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑ∆Ε περίπου 55.000. Η μη εγγραφή στο μητρώο συνεπάγεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να δηλώνονται στο TAXISnet και τα στοιχεία κάθε μίσθωσης. Σε όσους εντοπιστούν να μη δηλώνουν το σχετικό εισόδημα πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.

Εξάλλου, όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία» από τις 27/2/2019, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει και περιοριστικά όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.
Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει μια δικλίδα που συμπεριέλαβε στο άρθρο 111 του Ν. 4446/2016. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, μπορεί να ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:

•Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
•Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
•Για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, τις 60 αντίστοιχα ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

Πώς θα συμπληρώσετε τη δήλωση για να μην έχετε προβλήματα

Φόρο εισοδήματος που υπολογίζεται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που τα εκμισθώνουν βραχυχρόνια μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών διαμοιρασμού (Airbnb, booking κ.λπ.). Το σχετικό εισόδημα θα δηλωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση και ο φόρος θα πληρωθεί με το εκκαθαριστικό σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Ο φόρος για το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις υπολογίζεται με βάση την εξής κλίμακα:
• Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, με συντελεστή 15%.
• Για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ, με συντελεστή 35%.
• Για εισόδημα από 35.001 ευρώ και άνω, με συντελεστή 45%.
Στο συνολικό εισόδημα επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης, η οποία ανάλογα με το συνολικό ύψος του εισοδήματος του ιδιοκτήτη απ' όλες τις πηγές υπολογίζεται με συντελεστές από 2,2% έως 10%.

Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται με βάση μια προοδευτική κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές:
• 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.
• 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ.
• 5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ.
• 6,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.
• 7,5% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ.
• 9% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ.
• 10% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα