Τρελάθηκε ο Ζάεφ και μιλάει τώρα για «Παγκόσμια Μακεδονία»

Τρελάθηκε ο Ζάεφ και μιλάει τώρα για «Παγκόσμια Μακεδονία»31.12.2018

Προκλητικός ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ενώ στην Ελλάδα αναζητούνται οι πρόθυμοι βουλευτές.

Πανηγυρικό χαρακτήρα για τους Σκοπιανούς, που ονειρεύονται... μακεδονικά μεγαλεία, είχε χθες το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος απευθύνθηκε στον

λαό της χώρας του εν όψει της νέας χρονιάς, όπως βέβαια κι εν όψει της ψηφοφορίας για τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές. «Φτάνουμε στο τέλος μιας από τις σημαντικότερες και πιο ευαίσθητες χρονιές της πατρίδας μας. Ηταν χρονιά της ενσωμάτωσης. H χρονιά που επιλέξαμε το μέλλον, αντίθετα από μια αβέβαιη απομόνωση.

Ας την υποστηρίξουμε κι ας δώσουμε μια ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί το όνειρο γενεών» είπε ο Ζάεφ, κάνοντας ακόμη λόγο για μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ και μέλος της Ε.Ε., μια παγκόσμια και δίκαιη «Μακεδονία». Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις την ίδια στιγμή σίγουρη για την ένταξη της γείτονος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εμφανίστηκε το Σάββατο και η υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία μάλιστα τόνισε ότι «στη Μακεδονία έχουμε κρατήσει ήδη θέση στο τραπέζι του ΝΑΤΟ» κάνοντας τον απολογισμό του 2018.

Κόντρα στο πολιτικό αφήγημα του Ζόραν Ζάεφ κινήθηκε ταυτόχρονα χθες για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, που εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα σηματοδοτήσει το «τέλος της “Μακεδονίας” όπως την ξέρουμε».

Ισχυρισμοί

«Ο τρόπος που λύνεται το μακεδονικό ζήτημα είναι μια νομική και ιστορική διαγραφή του μακεδονικού λαού, καθώς χωρίς μακεδονικό λαό, μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν υπάρχει πλέον μακεδονικό ζήτημα. Με άλλα λόγια, το ζήτημα της ταυτότητας λύνεται μέσω της διαγραφής» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ιβάνοφ. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ όμως δεν στάθηκε μόνο εκεί, καθώς προχώρησε και σε καταγγελίες λέγοντας ότι με τον νέο νόμο για την αμνηστία η κυβέρνηση εκβιάζει τους βουλευτές που ενεπλάκησαν στο περσινό περιστατικό επίθεσης στη Βουλή, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι και να εγκρίνουν της συνταγματικές αλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου και αμέσως μετά η Συμφωνία των Πρεσπών θα εισέλθει στην ελληνική Βουλή.

----

Ο Κατρούγκαλος βλέπει υπερψήφιση, όμως οι 151 δεν είναι δεδομένοι

Βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «θα υπερψηφισθεί με απόλυτη πλειοψηφία» εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, τη στιγμή πάντως που τα δεδομένα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝ.ΕΛ., έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή για κύρωση, ενώ και η στάση του Ποταμιού χαρακτηρίζεται ήξεις αφήξεις, γέρνοντας προς τη Νέα Δημοκρατία, που δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία-προδοσία των Πρεσπών.

«Εχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση και στην εθνική ευθύνη των Ελλήνων βουλευτών» είπε ο κ. Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και κοιτάζοντας προς τους ΑΝ.ΕΛ. και προς ορισμένα στελέχη που βλέπουν θετικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, με πρώτο βεβαίως τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Αναφέρθηκε και στους βουλευτές του Ποταμιού που σκέφτονται να καταψηφίσουν τη συμφωνία, λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα διακινδυνεύσουν τον διασυρμό της πολιτικής τους αξιοπρέπειας και θα μείνουν συνεπείς στις θέσεις τους».

Ο Νίκος Κοτζιάς

Τη βεβαιότητά του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εξέφρασε και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία για να περάσει από την ελληνική Βουλή «έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που, ξέχωρα από τη στάση που έχουν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, θέλουν να τελειώνει το θέμα».

Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος, για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ξορκίζει τις εκλογές, ανοίγει το πουγκί των παροχών, μιλώντας για αύξηση βασικού μισθού, κατάργηση υποκατώτατου μισθού και συνολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων το 2019, και δηλώνει ότι η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. «φθάνει στο τέλος της».

----

Επίθεση από Ν.Δ. σε Τσίπρα και Καμμένο με «όπλο» τις δηλώσεις Σγουρίδη

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν «αδύναμο κρίκο» τους ΑΝ.ΕΛ. στον κυβερνητικό συνασπισμό και βάλλουν εναντίον τους με σκοπό να προκαλέσουν πλήγμα στον Πάνο Καμμένο με αφορμή το Σκοπιανό, αλλά κατ' επέκταση να «ροκανίσουν» τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος συσχέτισε τον χρόνο κατάθεσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή με ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, και το «άδειασμα» που ακολούθησε από τον Πάνο Καμμένο έγιναν αφορμή η Νέα Δημοκρατία να επιτεθεί και πάλι στην κυβέρνηση. «Ο κ. Σγουρίδης δεν είναι ένας άπειρος πολιτικός... Μου προξενεί τρομερή εντύπωση ότι ο ίδιος επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή για να κάνει μια τέτοια δήλωση. Και μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι τέτοιες δηλώσεις γίνονται τυχαία» δήλωσε ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, για να επιτεθεί με οξύτητα στην κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν της έχει καμία εμπιστοσύνη όσον αφορά τη διαχείριση κρίσεων.

Το θέμα συντήρησε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter έγραψε πως η παραίτηση Σγουρίδη θα έπρεπε να έχει γίνει δεκτή από τον Πάνο Καμμένο. «Στα εθνικά θέματα δεν γίνονται ανεκτές ανοησίες, ρηχότητες και επιπολαιότητες. Αλλά, εάν είχε γίνει δεκτή, πώς θα δικαιολογούσε η κυβέρνηση την παραμονή του υπουργού Αμυνας στη θέση του; Δύο μέτρα, δύο σταθμά;» σημειώνει ο βουλευτής της Ν.Δ.

Keywords
Τυχαία Θέματα