Τρέμουν για μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο!

Τρέμουν για μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο!13.11.2017Ρεπορτάζ

Πέντε ρήγματα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης (σύμφωνα με έρευνα γεωεπιστημόνων) μπορεί να δώσουν από 6,5 έως 7,3 Ρίχτερ

Aνησυχίες και αγωνία προκαλεί η αποκάλυψη της έρευνας ξένων και Ελλήνων γεωεπιστημόνων ότι πέντε μεγάλα ρήγματα, με μήκος πάνω από 20 χιλιόμετρα καθένα, τα οποία βρίσκονται στον βυθό του Αιγαίου, ανάμεσα στα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού, μπορεί να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα

με τους ερευνητές, αυτά τα ρήγματα μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη δόνηση, χωρίς όμως να είναι δυνατόν να προσδιορισθεί χρονικά αν αυτή θα ταρακουνήσει τη χώρα μας σε λίγα ή περισσότερα χρόνια. Εξαίρεση αποτελεί το ρήγμα της Αμοργού, το οποίο «ξύπνησε» πριν από 60 χρόνια και χρειάζεται αιώνες για να ενεργοποιηθεί εκ νέου.

Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 20 υποθαλάσσια ηφαίστεια. Από αυτά, μόνο το Κολούμπος, κοντά στη Σαντορίνη, είναι ενεργό, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε μεγάλο βάθος, με αποτέλεσμα να μην είναι απειλητικά.
Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος να εκδηλωθεί τσουνάμι, στην περίπτωση που «χτυπήσει» σεισμός, ο οποίος θα φτάσει σε μέγεθος τα 7 Ρίχτερ.

Επίσης, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, κατά μήκος των ρηξιγενών υποθαλάσσιων κρημνών υπάρχουν πολλά απότομα ασταθή πρανή (κατηφόρες) με μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, που μπορεί να προκαλέσουν τσουνάμι εφόσον ενεργοποιηθούν. Υπενθυμίζεται ότι το 1956 είχε γίνει σεισμός στη Σαντορίνη, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι και δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι, που είχε ύψος κύματος ως 30 μέτρα στην Αμοργό, 20 μέτρα στην Αστυπάλαια και 10 μέτρα στη Φολέγανδρο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο τσουνάμι θα μείνει στην Ιστορία ως το μεγαλύτερο που έπληξε τη Μεσόγειο τον 20ό αιώνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ενεργοποίηση των ρηγμάτων στη σεισμογενή περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό και η έναρξη καταβύθισης της περιοχής άρχισαν πριν από τρία ως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, και συνεχίζονται έκτοτε.
Μέχρι σήμερα, ο βυθός της περιοχής ανατολικά της Σαντορίνης μελετήθηκε με το πλοίο «Αιγαίο» το 2001 και το 2006, ενώ νότια της Αμοργού χαρτογραφήθηκε το 2015 από το αμερικανικό πλοίο «Marcus Langseth».

Τι απαντά ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθ. Λέκκας

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας (φωτό), σχολίασε στη «δημοκρατία» τα ευρήματα Ελλήνων και ξένων γεωεπιστημόνων, λέγοντας τα εξής: «Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας τα είχαν ήδη υποθέσει οι σεισμολόγοι. Αξίζει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι ολόκληρος ο βυθός του Αιγαίου παρουσιάζει ρήγματα και όχι μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι, ανάμεσα, δηλαδή, στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Ωστόσο, θεωρώ ότι για να εκδηλωθούν σεισμοί τόσο μεγάλων μεγεθών, όπως επικαλείται η έρευνα, που προσεγγίζουν και ξεπερνούν τα 6, ακόμα και τα 7 Ρίχτερ, πρέπει να κουνηθεί το ρήγμα σε όλο το μήκος του, γεγονός το οποίο δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Συμφωνώ, όμως, όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι, σε περίπτωση που γίνει ένας τόσο μεγάλος σεισμός, καθώς είναι μια υπαρκτή πιθανότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα