Τρία χρόνια στο «περίμενε» για 220.000 συντάξεις!

Τρία χρόνια στο «περίμενε» για 220.000 συντάξεις!19.04.2018Οικονομία

Γολγοθάς για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, με χρόνο και στο Δημόσιο. Μηχανογράφηση και εγκύκλιοι, τα μεγαλύτερα προβλήματα

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Περισσότερα από 220.000 αιτήματα για κύριες, επικουρικές και εφάπαξ βρίσκονται στον πάγο για δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΔΣ), ενώ τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί σε βάρος όσων υποψήφιων συνταξιούχων έχουν διαδοχική ασφάλιση, με χρόνο και στο Δημόσιο. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων,

επιβεβαιώνοντας το πρωτοσέλιδο θέμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (στις 15 Απριλίου), αναφέρει ότι «η κατάσταση για χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους, λόγω της σοβαρής καθυστέρησης στην έκδοση συντάξεων, είναι δραματική». Σύμφωνα με το ΕΔΣ, σε εκκρεμότητα βρίσκονται περισσότερες από 90.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, περισσότερες από 90.000 για επικουρικές και τουλάχιστον 42.000 αιτήματα για εφάπαξ.

Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης φτάνει τα δύο χρόνια, κατά μέσο όρο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία (ειδικά μάλιστα όταν υπάρχει χρόνος ασφάλισης στο Δημόσιο), ενώ στις επικουρικές η καθυστέρηση ξεπερνά τα τρία χρόνια! Μάλιστα, εξαιρούνται επί της ουσίας (!) από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με διατάξεις Δημοσίου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικτύου, «23 μήνες από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο»!

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι μεγάλες καθυστερήσεις οφείλονται α) στη μη έγκαιρη έκδοση των απαραίτητων εγκυκλίων για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, καθώς και β) στην έλλειψη της απαιτούμενης μηχανογραφικής εφαρμογής μετά την ένταξη των Ταμείων στον ΕΦΚΑ.
Για τον λόγο αυτόν, επισημαίνεται από το ΕΔΣ, ήδη πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει εξώδικα για την παράνομη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η καταβολή των συντάξεων του μήνα Μαΐου θα αρχίσει την Παρασκευή 27 Απριλίου και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 3 Μαΐου. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και το ΚΕΑΝ θα καταβάλουν συντάξεις στις 27 Απριλίου, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ στις 2 Μαΐου και το ΕΤΕΑΕΠ στις 3 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα