Τρία «γεράκια» του Ερντογάν στα υπουργεία Αμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και ο «τσάρος» Μεχμέτ Σιμσέκ αναλαμβάνουν να «ξελασπώσουν» την Αγκυρα από τις… θύελλες

Με τρεις νέους υπουργούς στα νευραλγικά χαρτοφυλάκια των υπουργείων Αμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών θα προσπαθήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις θύελλες σε οικονομία και εξωτερική πολιτική, ενώ εκτός έμειναν ηχηρά ονόματα όπως οι μέχρι πρότινος

υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Νέος ΥΠΕΞ είναι ο Χακάν Φιντάν, Τούρκος διπλωμάτης και επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας από το 2010 μέχρι σήμερα. Θεωρείται πολυεργαλείο του Ερντογάν. Εγινε γνωστός για τη συνεισφορά του στην τουρκική εθνική ασφάλεια και τη συμμετοχή του σε νευραλγικής σημασίας διπλωματικές υπηρεσίες. Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιντάν έχει θητεύσει σε δύο εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης (UNIDO).

Ως αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ο Φιντάν διατηρούσε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, η Συρία και το Ισραήλ με στόχο τη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Η νέα διπλωματική στρατηγική της Τουρκίας υπό τον Φιντάν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναδιάταξης, που έχει δει τους περιφερειακούς αντιπάλους της να αποχωρούν από τις συγκρούσεις και υπαγορεύεται από την επιτακτική ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων στην ταλαιπωρημένη οικονομία της Τουρκίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο νέος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ θεωρείται πρόσωπο του στενού κύκλου του Ερντογάν. Η επιλογή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, στη θέση του υπουργού Αμυνας εκτιμάται ότι θα σημάνει σημαντική μετατόπιση στρατηγικής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ο Γκιουλέρ διαδέχεται τον Ακάρ για δεύτερη φορά. Είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες το καλοκαίρι του 2016, αλλά την επόμενη μέρα αφέθηκε ελεύθερος.

«Βαρύ χαρτί» της νέας κυβέρνησης είναι και ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, επιλογή προς την κατεύθυνση της στήριξης και της ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας. Ο Σιμσέκ, προτού ριχθεί στον στίβο της τουρκικής πολιτικής το 2007, είχε εργαστεί στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, από τη UBS στη Νέα Υόρκη έως τη Merrill Lynch στο Λονδίνο.

Το 2015, όταν οι επενδυτές εξέφραζαν σοβαρές ανησυχίες για τους χειρισμούς του Ερντογάν, ο Σιμσέκ διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές. Είχε, μάλιστα, συνδεθεί με τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως υπουργός Οικονομικών μεταξύ του 2009 και του 2015. Οπως δήλωσε, «η τουρκική οικονομία θα επιστρέψει στο πεδίο του ορθολογισμού».

Γεννημένη στις Βρυξέλλες είναι η νέα υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Τουρκίας. H Mαïνούρ Οζντεμίρ, πρώην δημοτική σύμβουλος του cdH (Ανθρωπιστικό Δημοκρατικό Κέντρο) στο Σκαρμπέεκ και βουλευτής Βρυξελλών για 10 χρόνια, ορίστηκε υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα τουρκική κυβέρνηση. Αποβλήθηκε από το cdH έπειτα από δηλώσεις της για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσαν το 2015 τα βελγικά μέσα, είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Η Mαϊνούρ Οζντεμίρ αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή των Βρυξελλών το 2019, στο τέλος της δεύτερης θητείας της. Την επόμενη χρονιά ο Τούρκος πρόεδρος, με τον οποίο είναι κοντά, την όρισε πρέσβειρα στην Αλγερία, θέση την οποία αφήνει για να αναλάβει την υπουργική θέση.

Δείτε επίσης: Χακαν Φινταν: Αρχικατάσκοπος ο νέος Τούρκος υπ. Εξωτερικών

Δείτε επίσης: Έκτακτη σύσκεψη Σαρμά για τον Εβρο

Keywords
Τυχαία Θέματα