Τρόμος και για το μετρό: Σοβαρό ζήτημα ασφάλειας στη νέα γραμμή προς Πειραιά

Εισροή υδάτων και 19 σελίδες με προβλήματα στα χέρια των υπευθύνων. Ζήτημα ασφάλειας για χιλιάδες επιβάτες

Tη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, σε μια πολυδιαφημισμένη τελετή εγκαινίων παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος μιλούσε για «κατασκευαστικό επίτευγμα», τουλάχιστον του μισού υπουργικού συμβουλίου και βουλευτών της πλειοψηφίας, τέθηκαν και επίσημα σε λειτουργία οι τρεις νέοι σταθμοί της Γραμμής 3 του μετρό «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο»,

ενώνοντας έτσι το μεγαλύτερο λιμάνι με το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Το συνολικό έργο αφορούσε σήραγγα μήκους 7,55 χλμ. με έξι νέους σταθμούς («Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια», «Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο»), με τη β’ φάση του έργου από Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο, μήκους 3,5 χλμ., και τους τρεις τελευταίους σταθμούς να παραδίδονται την επομένη των εγκαινίων. Πρόκειται για ένα σημαντικό για τη χώρα έργο υποδομής, που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του λεκανοπεδίου της Αττικής, αλλάζοντας τις συνήθειες και τη καθημερινότητά τους, καθώς και των χιλιάδων τουριστών που το επισκέπτονται ή περνάνε transit από αυτό, χρησιμοποιώντας πλοία και αεροπλάνα, προκειμένου να φτάσουν στους τελικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Για το μεγαλύτερο έργο μετρό της Αθήνας (τη δεκαετία 2012-2022) αναθέτουσα αρχή ήταν η Αττικό Μετρό Α.Ε., με την κατασκευή να αναλαμβάνει η ελληνοϊταλογαλλική κοινοπραξία των κατασκευαστικών εταιριών ΑΒΑΞ – GHELLA – ALSTOM, με εποπτεύον το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για την ίδια κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή και της νέας Γραμμής 4 του μετρό (Αλσος Βεΐκου – Γουδή). Με συμμετοχή και της εταιρίας ALSTOM, η οποία έχει αναλάβει και τη «στοιχειωμένη» υλοποίηση της σύμβασης-σκούπα «717» της ΕΡΓΟΣΕ για το σύστημα τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης που υπεγράφη το 2014 και αν είχε παραδοθεί, μπορεί να είχαμε αποφύγει το δυστύχημα των Τεμπών.

Ομως μόλις πέντε μήνες μετά την παράδοση και τη λειτουργία του συνόλου της τόσο σημαντικής επέκτασης της Γραμμής 3 του μετρό προς Πειραιά, η δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα των «Data Journalists» φέρνει στο φως έκθεση που αναδεικνύει ακόμη μία περίπτωση που η καθημερινή ασφάλεια, τόσο του επιβατικού κοινού όσο και του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της, είναι υπό αίρεση, καθώς εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αισθητήρες εκτός λειτουργίας, προβλήματα σε ηλεκτρονικά συστήματα-μόνιτορ και δυσλειτουργία στην πυρανίχνευση.

Κι αυτό γιατί στο πολυδιαφημισμένο «κατασκευαστικό επίτευγμα» που κόστισε 470.000.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία, η έκθεση που έρχεται στη δημοσιότητα καταγράφει 391 βλάβες και εισροή θαλασσινού νερού από το λιμάνι του Πειραιά στη νέα αυτή γραμμή. Ούτε μία, ούτε δύο, συνολικά 19 σελίδες με αστοχίες και αβαρίες βρίσκονται, λοιπόν, στα χέρια των υπευθύνων, αναδεικνύοντας ότι το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας χιλιάδων επιβατών μπάζει…

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έρευνα, η εισροή θαλασσινού νερού στο τμήμα του σιδηροδρομικού τούνελ που βρίσκεται ανάμεσα στους σταθμούς «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» έκανε αισθητή την παρουσία της πρώτη φορά λίγο μετά τα εγκαίνια, τον Νοέμβριο, μέσω έντονης δυσοσμίας. Αρχικά οι τεχνικοί της ΣΤΑ.ΣΥ. (Σταθερές Συγκοινωνίες) θεώρησαν ότι επρόκειτο για διαρροή από κάποιο δίκτυο ακαθάρτων που περνά από την περιοχή. Τα λιμνάζοντα ύδατα, εκτός από τη δυσοσμία, άρχισαν σύντομα να προκαλούν έντονη οξείδωση σε διάφορα μεταλλικά στοιχεία της σιδηροδρομικής επιδομής, σε σιδηροτροχιές, στρωτήρες, αλλαγές τροχιάς κ.λπ. Το πρόβλημα τέθηκε υπό παρακολούθηση, αναδεικνύοντας πρόσθετες αστοχίες, ακόμη και στην ίδια τη σκυροδέτηση του «κατασκευαστικού επιτεύγματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα