Τζο Μπάιντεν: «Θα υπερασπιστούμε στρατιωτικά την Ταϊβάν»

Στην Ιαπωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναζωπυρώνει την εστία έντασης με την Κίνα στην περιοχή του Ειρηνικού

Να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε οποιαδήποτε επίθεση της Κίνας δεσμεύτηκε ο Τζο Μπάιντεν – ένα μήνυμα που προκαλεί την αντίδραση του Πεκίνου αλλά και την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, μια και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η περιοχή να αποτελέσει πεδίο νέων εντάσεων!

«Ναι. Αυτή είναι η δέσμευση

που αναλάβαμε» είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, όταν ρωτήθηκε αν ήταν διατεθειμένος να εμπλακεί στρατιωτικά για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν. Μιλώντας μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι αν η Κίνα κατακτήσει την Ταϊβάν με τη βία «θα εκτοπίσει ολόκληρη την περιοχή και θα είναι άλλη μία ενέργεια παρόμοια με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία».

Η απάντηση του Μπάιντεν φαίνεται να έρχεται σε αντίφαση με την πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Ουάσινγκτον δεν καθιστά ξεκάθαρο αν θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, εν όψει μιας στρατιωτικής επίθεσης από την Κίνα, σχολιάζουν οι «Financial Times» και προσθέτουν: Η διφορούμενη στάση έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιήσει την Ταϊπέι να μην κηρύξει ανεξαρτησία, κάτι που σχεδόν σίγουρα θα πυροδοτούσε μια κινεζική επίθεση, ενώ αναγκάζει τον κινεζικό στρατό να επανεξετάσει τη δράση του κατά της Ταϊβάν.

Παρ’ όλα αυτά, λίγο μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. «Επανέλαβε την πολιτική μας για την Κίνα και τη δέσμευσή μας για ειρήνη και σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν». Η Κίνα ζήτησε από τον Μπάιντεν «να μην υποτιμά» τη «σθεναρή αποφασιστικότητά της να προστατεύσει την κυριαρχία της» και «να αποφύγουν οι ΗΠΑ να στείλουν λανθασμένα μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν».

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε και μια νέα οικονομική σύμπραξη στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, σε αντιστάθμισμα της Κίνας, με τη συμμετοχή 13 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ενοποίησης των χωρών που την υπογράφουν μέσω της υιοθέτησης κοινών προτύπων σε τέσσερις βασικούς τομείς: την ψηφιακή οικονομία, τις αλυσίδες τροφοδοσίας, την πράσινη ενέργεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα