Βαλκανικό φόρουμ στην Αθήνα με αγκάθια και παγίδες

Μπαράζ συναντήσεων Μητσοτάκη με ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων (πλην Αλβανίας) με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης

Επιστροφή στην Αθήνα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ένα διήμερο «φωτιά» για την ελληνική διπλωματία, όπως εξελίχθηκε. Σήμερα και αύριο είναι προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού με ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ολοι

αυτοί βρίσκονται στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι όμως λείπουν και ενδεχομένως κάποιοι άλλοι να σκεφτούν ξανά την παρουσία τους στην Αθήνα.

Αυτός που λείπει είναι ο εκπρόσωπος της Αλβανίας. Η Αθήνα και τα Τίρανα δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς τα αγκάθια είναι πολλά, με κυρίαρχο αυτό της φυλάκισης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Η κίνηση της ελληνικής διπλωματίας να στείλει πρόσκληση στον πρόεδρο της Αλβανίας και όχι στον πρωθυπουργό Εντι Ράμα δεν απέφερε τα αναμενόμενα για την Ελλάδα.

Η Αλβανία δεν συμμετέχει σε αυτή τη «μάζωξη» που οργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, με ελλιπή προετοιμασία όπως όλα δείχνουν. Οταν η εξωτερική πολιτική ασκείται με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας, προφανώς είναι εύκολο να προκληθούν προβλήματα. Ισως θα έπρεπε να κινηθεί διαφορετικά η κυβέρνηση, καθώς είναι ανοιχτή η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Αλβανίας.

Η απουσία της Αλβανίας από τη σημερινή άτυπη συνάντηση δεν είναι το μόνο γεγονός που προκαλεί προβληματισμούς για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού αναφέρει τα εξής:

11.00 διμερής συνάντηση με την πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo,

13.00 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu

15.00 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic,

20.15 Ατυπο δείπνο με τους ηγέτες και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης.

Τρίτη 22 Αυγούστου:

09.00 Διμερής συνάντηση με την πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu.

10.00 Διμερής συνάντηση με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic.

10.45 Διμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti».

Είναι φανερό ότι από το πρόγραμμα που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου απουσιάζει η συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Επικίνδυνη εξέλιξη, αν συνδυαστεί με τη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι. Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο και είναι τουλάχιστον περίεργη αυτή η συνάντηση, η πρώτη του είδους της. Κανείς άλλος Ελληνας πρωθυπουργός δεν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου με πρωθυπουργό του Κοσόβου. Η κίνηση αυτή ίσως να οδηγήσει τη Σερβία σε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τη συμμετοχή στη σύναξη των Βαλκάνιων ηγετών στην Αθήνα.

«Aτυπο δείπνο»

Μένει να διαπιστώσουμε το κόστος της ελληνικής συμπεριφοράς απέναντι στη Σερβία και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς. Στις συζητήσεις που θα γίνουν θα μετάσχουν ακόμα οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε.: Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και της Ρουμανίας Ιον Μαρτσέλ Τσολάκου.

Αυτό το «άτυπο δείπνο» των ηγετών των δυτικών Βαλκανίων, πέρα από τους προβληματισμούς που προκαλεί όσον αφορά την αναγκαιότητά του, ενδέχεται να έχει και ανάλογη συνέχεια αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που θέλουν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δίνει το «παρών». Αν ισχύει αυτή η φήμη, τότε η ελληνική διπλωματία θα έχει να διαχειριστεί ακόμα ένα πολύπλοκο θέμα, το οποίο όμως η ίδια προκάλεσε. Ελάχιστα απομένουν ακόμη να γίνουν για να δοθεί σε όσους χειρίζονται την ελληνική εξωτερική πολιτική ο χαρακτηρισμός επικίνδυνοι ερασιτέχνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαλκανικό, Αθήνα,valkaniko, athina